Nyårsmenyn klar! Recept på rödvinssås och chokladmousse.



Nu är hummrarna inhandlade liksom oxfilet och champagne. Vi har planerat en klassisk nyårsmeny med gratinerad hummer, helstekt oxfilet, potatisgratin och rödvinssås. Till dessert blir det chokladmousse med rom och passionsfrukt. ( Jag ville ha pannacota med bär som på bilden ovan men blev nerröstad av mannen)
Tror nog att vi kommer bli mätta!

Så välkomna då H, M och M!! Och kör superförsiktigt!
Ni andra är ju förstås också välkomna och ni kan också köra försiktigt men ni bor ju lite närmre ;-)!


Här kommer receptet på rödvinsåsen som vi bestämt oss för att prova:

Rödvinssås med mörk choklad, 4 personer

3 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk maizena
kalvfond
balsamvinäger
några bitar mörk choklad smaksatt med havssalt
några droppar Tabasco Chipotle
vitpeppar

Koka upp och smaka av!

Chokladmousse med rom och passionsfrukt

12 personer

200- 300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2- 3 äggulor
2- 3 msk mörkt muscovadosocker
1- 1.5 msk kokhet espresso
2 -3 msk mörk rom
3- 4.5 passionsfrukter
3- 4.5 dl vispgrädde
hyvlad choklad till garnering

 

Gör så här

1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i microvågsugn.

2. Vispa äggulor och socker krämigt.

3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.

4. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens.

5. Blanda ner den smälta varma chokladen i äggsmeten.

6. Vänd ner den lättvispade grädden, lite i taget.

7. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.

 

 

 

 

 



Julmys!






Dags att ta en lång juldagspromenad och gå av sig lite av all den goda maten!
GOD FORTSÄTTNING!!

Min godaste stuffing till kalkon!



Här kommer receptet på min favoritfyllning till kalkon:

5 skalade grovrivna morötter
1 riven gul lök
3 skivor vitt bröd (utan kant)
1 pkt bacon (baconet klippt i bitar)
3-4 dl vispgrädde
svartpeppar                    BLANDA IHOP ALLA DESSA INGREDIENSER!

Stoppa kalkonen från båda hållen med stuffingen. Lägg i stekpåse/stektub. Stek i ugn 180 grader tills den är klar (Det tar olika lång tid beroende på kalkonen så håll koll!)

Spara buljongen och häll en del över det uppskurna kalkonköttet och använd en del som grund till såsen.

Sås till kalkon:
Kalkonbuljong
1dl svartvinbärssaft
1 dl soya
2½ dl porter
½ buljongtärning

Koka ner såsen i ca 30 min. Häll i 4-5 dl vispgrädde och red av. Smaka av med peppar!

Servera kalkonen med stuffingen,sås, klyftpotatis och gelé!

God jul!!



Vi kanske inte har det mest traditionella julträdet i
år men hårt arbete ligger i alla fall bakom detta resultat: Sågning av en liten ek, torkning, sen vitmålning som tog såå mycket tid (aldrig mer!) Men jag är nöjd tycker det blev riktigt snyggt!





Efter en god julfrukost med syster yster ,kusiner och svåger är vi nu på väg in till stan för att handla den sista julklappen sen hem och göra sås och klyftpotatis till kalkonen som vi gjorde klar igår! Den ligger nu och vilar sig i kylen med mycket stuffing i en burk brevid.....mums vad det ska bli gott!


♥GOD JUL!!!! ♥


Julbord med La Familia på Tyresö slott


Stämningsfullt i entrén till slottet

Ett mycket bra julbord serverades som vanligt på slottet. Jag vågade dock inte fota inne i själva matdelen för där fanns ju personal med walkie talkie som agerade á la FBI/KGB. Så vi får nöja oss med bilder från det dignande efterrättsborden! =BARN-NIRVANA!









Mmmmm fudge!


Min efterättstallrik!



Så här glada blev Saga och jag efter stort sockerintag o Joe as crazy-fotograf!


Systrarna Yster och Saga!

Resten av gänget:




Tack för en trevlig kväll hela "tjockare" släkten! ♥

Grekisk mat- alltid en favorit & Recept på röror



Här är en förrättstallrik med röror från förra helgens besök på Resturang Isberia på St Paulsgatan.
Tzatziki, Tirokafteri, Melitzanosalata och Taramousalata

Tirokafteri - Fetaostsallad

200-300 g fetaost
2-3 dl grekisk yoghurt
vinäger
vitlök
oregano
1-2 tsk cayenne- eller chilipeppar

Mosa fetaosten med yoghurten, ganska grovt, blanda i vinäger, vitlök, oregano och cayenne- eller chilipeppar. Servera kyld. Var inte rädd för mängden peppar, det ska vara "bett" i salladen!

Recept på Melizanosalata:
Antal portioner: 4
Ingredienser
2-3 2-3 auberginer
1 1 stor citron
olivolja
1 1 gul lök
2 2 msk finhackad persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och torka auberginerna. Nagga dem med en gaffel så att de inte "exploderar" under bakningen.
  3. Lägg auberginerna i en liten eldfast form. Baka dem i nedre delen av ugnen till de är helt mjuka, cirka 30 minuter. Vänd dem någon gång under tiden. Låt kallna.
  4. Dela auberginerna på längden och skrapa ur fruktköttet. Skala och dela löken och vitlöken i bitar.
  5. Lägg aubergineköttet, löken, vitlöken och oljan i en matberedare/mixer. Finfördela till en slät massa. Smaka av med salt och peppar och pressa i citron.




Julmiddag med jobbet på Resturang Kamarina. Alltid gott!
Souvlaki på fläskfilé!

Rom- & Chokladprovning

Vi firade min svåger med en Rom & Chokladprovning.



Så här tjusigt var det uppdukat inför provningen

ROM & CHOKLAD FÖR TVÅ (ELLER FLERA)

Prova choklad med tillhörande rom! Ni får följa med på en härlig smakresa i kakaons fotspår, till chokladen får Ni också prova utvald lagrad rom. En smakrik och mycket minnesvärd afton med inblick i en spännande värld.

  • En erfaren sommelier guidar er i chokladens och rommens värld
  • Prova choklad och lagrad rom
  • Lär er om kakaons historia, plantageliv och upptäck fantastiska smaker
  • En smakrik kväll för två

Upplevelsen
Under provningen får Ni prova choklader i absolut världsklass och lära er allt värt att veta om choklad. Er sommelier kommer att berätta om kakaons historia och om framväxten av en hel industri baserad på kakaobönan. Ni får prova olika sorters choklad och till det olika sorters lagrad rom. Den lagrade rommen och chokladen är noga utvald att passa kvällen. Rom och choklad har sockerröret som gemensam bas och Ni kommer upptäcka att smakerna kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt.

(Mer info finns på Live it)


Vi började från vänster med en väldigt doftande rom. Vanilj, punch russin, choklad....vi kände otroliga dofter. Smaken dröjde sig inte kvar lika länge tyvärr vilket var lite överraskande med tanke på dofterna.

NR 2 var min och många andras favorit. En rätt mörk rom. Inte alls lika doftrik men vilka smaker. Mjuk, söt , rund mums!

Nr 3 var lite starkare i alkoholhalten och inte så god. Detta är den typen av rhum som används till t ex Carpiriña. Denna lite starkare rhum (fire water) skrivs med ett h = RHUM. Kan ju va bra att känna till så man inte tar denna som en avec! Spännande dock att känna att den ändrade karaktär när vi provade den med en choklad med lite apelsinconfit i. Då blev den supergod!

Nr 4 var också en mörkare rundare rom. Som vi fick prova med en god hemgjord pralin- och som vår sommelier sa: smakerna gifte sig verkligen med varandra!
En spännande upplevelse helt klart i trevligt sällskap!


Detta var den rom som jag uppskattade mest. Finns på systembolaget , tror den är en bra rom att börja med-lite mainstream-smak!



Se en liten flim om kakaobönan och dess framställning här!

Vi var ju tvugna att köpa en litn produkt i affären också. Det blev affärsinnehavarens egen choklad gjord av kakao från sin egen kakaoplantage sedan lämnad till en chocolatier.

Älskar PINJENÖTTER!!!

Jag fick en påse pinjenötter från svärmor som de hade med sig hem från portugal. Dessa underbara frön!!
Kommer ihåg en underbar melonsallad med rostade pinjenötter som vi åt på semestern i somras. Känns lite avlägset nu  när det råder kyla och snövit vinter utanför fönstret!



Är tacksam att någon vill jobba med att pilla ut de där fröna från kottarna!! En  kotte kan ge mellan 20- 50 frön!


Idag åt vi grillad kyckling med frästa grönsaker på sidan (Rödlök, purjolök och sugarsnaps) och i dem- rostade pinjenötter. Mums!


Här nedan är Sagas o min smarriga fruktsallad från någon vecka sen! Med äpplen, päron apelsinfiléer, hallon och druvor.  OCH pinjenötter förstås! Gott och nyttigt godis!




Adventsfika på Gällerstagränd

Redan andra advent, tiden går så fort. Det är så juligt ute så man blir inspirerad att baka och julpyssla! Jag har fått god hjälp av dotter och man med pyssel och bak.


Mina nya pepparkaksformar: en pusselbit, en uggla(Sagas favorit eftersom hon är i nån Hary Potter period) och en prinskrona!

Saga baga sockerbagare!


Har fått fin blå karamellfärg från min syster som hon shoppat i London.
Vi köpte kristyr på tub -den var inte bra- bättre att göra egen.


Här rullar jag "myrstackar"!
Recept på myrstackar:
Myrstackar, ca 15 st

5 dl sockerkakssmulor
1-2 msk kakao
25 g riven mandelmassa
50 g smör
1-2 msk punsch
Garnering: chokladströssel

Blanda samman alla ingredienser, forma små bollar och rulla i chokladströssel. Kyl myrstackarna innan servering, ät och njut!


Här bakas det lussebullar!






Vi bakade både lussekatter och "bullar" med smör, socker och riven mandelmassa. Sonen med hungriga kamrater gav dem godkänt och sen fick jag gömma påsarna för jag ville ha lite kvar till adventsfikat med släkten.



Här har vi dukat upp till adventsfika!


Egenhändigt limmat och vit spryat kakfat! Lite stolt är jag.....

Myrstackar och brända mandlar!

Vi ville inte göra ett stort pepparkakshus i år utan det här blev mer som en kuliss med stöttor bak så det kan stå.





Fönster av gelantinblad såg jag för nåt år sedan på Arkitektturmuséets pepparkakshusutställning, så det prövade vi och det blen helt OK.

GLAD ADVENT!

RSS 2.0