Chokladmuffins med hallon!



Dottern och jag blev så sugna på chokladmuffins - man blir så glad när man får lite mor- och dottertid i köket!



Saga tog över baket och jag plockade efter henne-Teamwork heltenkelt!



Vi använde vår smarta muffinsform från TUPPERWARE. Enkel att göra ren och inget fastnar.

Vi hade Ann och Stefan på middag så jag hann inte fota det färdiga resultatet men här är Tastelines bild, varifrån receptet kommer;

Recept:

4 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 krm salt

2 tsk bakpulver

1,5 dl kakao

 

2 dl mjölk

2 st ägg

75 gram smör, smält

1 dl hallon, frysta otinade

florsocker, ev

Tillagning

12–14 stycken

1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och kakao i en skål.

2. Vispa ihop mjölk och ägg och tillsätt det.

3. Smält matfettet och rör försiktigt i det till en jämn smet.

4. Fördela smeten i muffinsformar eller muffinspanna. Tryck lätt dit hallonen på toppen. Grädda cirka 20-25 minuter. Sikta gärna florsocker över när de svalnat.

 



 

 

 


Joe lagar Thaimat!

En Lördag med tråkigt väder och bacill i kroppen skall botas med het Thaimat tyckte vi! Vi åkte till Liljeholmens galleria och besökte deras underbara butik Thailaan Asian Market (finns längst ner i gallerian).

Denna affär väcker verkligen lusten att laga asiatisk mat!

En liten glutt i de överfyllda kylarna. Här finns bla frysta limeblad, galangalrot, citrongräs, färska nudlar, fisk och skaldjur, exotiska frukt och grönsaker mm mm.



(Suddig mobilbild) De har en underbar bredd i  sortimentet. Vi skulle ha röd currypasta (och Massamancurrypasta
till en annan dags thaimat!) plus den krämigare sorten av cocosmjölk och det hittade vi förstås!



Ingredienser till grytan: Cocosmjölk,röd currypasta, lime, fisksås, palmsocker, galangalrot, citrongräs, röd paprika, rödlök och kyckling!


Fisksås, galangalrot och citrongräs

De smaksättande ingredienserna är currypasta, citrongräs, lime, palmsocker, galangalrot och fisksås. Fisksåsen är till för sältan och lite palmsocker för sötman, lime och citrongräs för det syrliga- fräscha och  galangalroten för styrkan. Man låter sen alla dessa smaker koka ihop och balansera varandra-så det blir en hel del "smakande"!!

Först kokar man ihop såsen (uppfräst currypasta, rödlök, cocosmjölken och ovan nämnda smaker. 1st bankad citrongrässjälk och ca 3 cm galangalrot) När man är nöjd med smaken läggs kycklingen i och sist röd paprika- så den behåller sin krispighet.



Joe in action!


Voilá! Kyckling i rödcurry. Supergott Joe!


Min uppgift denna middag: Riskokning!

Snabbaste/Enklaste Pizzan!

Har ibland väldigt lite tid att slänga ihop något ätbart till hungriga, tränande tonåringar. Den här Pizzavarianten har jag lärt mig av min kompis Stefan och är ett snabbt tillagat mål! Tack för tipset! Jag gör den rätt så ofta för det går så snabbt och man har ofta se här ingredienserna hemma.



Ingredienser:
Tortillabröd ( Jag verkar alltid ha några överblivna i frysen från någon Taco eller Fajitasmiddag)
Tacosås eller salsa
Skinka, salami eller vad nu resterna i kylskpåpet kan bjuda på
Smakrik ost
Oregano


Bred ut tacosåsen/salsan på hela tortillan. Lägg på fyllningen och osten. Strö över oregano. Grädda i 200 grader ca 7-8 min. Klart!





En till mig och en till nån hungrig tonåring som kommer hem sent ikväll och vill ha lite nattmat!




Recept på enklaste jordgubbsglassen!



Mixa rensade färska jordgubbar ca 2 kartonger ( eller tinade frysta- 1 stor påse 500g).
Kör i mixer eller med mixerstav. Söta med strösocker (eller Candrel om du kör GI-kost). Det ska smaka riktigt sött. Kör i glassmaskin tills konsistensen blivit lite fastare typ 2-3 min.
Häll i vispgrädde eller vaniljvisp, (jag föredrar vispgrädde) ca 3-4 dl.
Lå gå i glassmaskinen tills glassen får glasskonsistens, ca 15- 20 min.©

Utan glassmaskin får man blanda ner allt i en bunke som fryses. Sen tar man ut den och rör i luft var 10e minut så länge man orkar. Funkar helt ok blir bara lite mer jobb!
Enkel men ack så god glass!

Drömmar om glass! Nostalgi.....

Nerbäddad med feber ligger jag just nu och drömmer om glass. Joe har just kilat ner till affären för att skämma bort mig med min favoritglass just nu: Lidl´s jordgubbsglass -sjukt god och nästan som hemgjord!



Surfade runt lite och hamnade i minnen av barndomens glassar. Kommer ihåg den här listan väl!

Glasslistan fr 1976. Min och syrrans favorit: Geléapelsin! En sån blev det varje helg i bilen till och från landet. GB tofé var en annan favorit.



Elller den här listan. Favoriten "Minty". Första gången jag och min kompis Helena åt den här var en kväll i Farstastrand. Vi va på Scouternas "Banandisco" 12 år gamla. Vi gick till pressbyrån och köpte denna nya glass och vi va lyriska. Direkt när vi ätit upp den gick vi och köpte en till!


Fler glasslistor finns här!



Pasta med svamp !

Veckorna går så snabbt. Den här veckan har det bara lagats tråkig snabbmat i casa Skoglund. Färdigköpta köttbullar, gulaschsoppa på burk osv.........nej nu kommer helgen imorgon då ska det bli nåt gott!
Efter makens och mitt relaxbad i 36gradigt vatten skall jag åka hem och sippa på en sån här goding:



Martini bianco -min favorit!

Detta recept tänker jag pröva imorgon kväll. Med magen full av pasta och ett gott rödvin somnar jag säkert sött i soffan!

Pasta di Piero Moreno, 4 portioner

300 g karljohan (eller valfri svamp som portobello eller färska skogschampinjoner) Jag tänker ta mina kantareller!
1 gul lök
5 dl vispgrädde
100 g parmesan
salt och svartpeppar
ev. färsk tryffel
valfri pasta (för mig blir det färsk tortellini!)

1. Koka pastan al dente.
2. Skär svampen i bitar och hacka löken.
3. Fräs svampen i smör så att den får stekyta. Lägg i löken och fräs tills den blir gyllengul.
4. Tillsätt grädden och låt allt koka upp. Låt sjuda i några minuter.
5. Riv ner parmesanen i såsen. Salta och peppra.
6. Häll såsen över pastan och vänd om. Smaksätt gärna genom att hyvla över färsk tryffel.


Färsk pasta med lax i saffransås!



Supergod saffranspasta, en snabb och god rätt dessutom familjens favorit och här kommer receptet:

1 purjolök strimlas grovt och fräses i olja
3 laxfiléer i tärningar(jag kör frysta som jag tinat) Fräs med purjon.
1 burk crème fraiche saffran tomat. Blandas ner i laxen
1 halv ask sockerärtor -färska-lätt uppfrästa!
10 gröna sparrisstjälkar lite mjukkokta

Under tiden du gör såsen, koka pastavatten. -En stor kastrull. Koka pastan enligt anvisningarna, häll av och blanda med laxsåsen lägg i sparrisen och sockerärtorna. Krydda med svartpeppar! Servera med fräsh sallad!





Jag åt den här goda bönsalladen till pastan: Grönabönor, Sojabönor, morotsstrimlor och vita kidneybönor i citronvinägrett med persilja.



Avnjut pastan med ett gott vin! Både rött och vitt funkar till den här rätten.


Lite historia om glögg!

Historien om glögg!

Glögg= Det vin som förr smaksattes med olika kryddor för att dölja ålderskrämpor, och sedan glödgades för att hålla kylan borta, har blivit en av våra starkaste dryckestraditioner.
Förr drack man glögg i både slott och koja, eftersom kung Bore inte gjorde undantag för någon före centralvärmens tid. I dag är det varmt och skönt i hemmen, men det verkar alltså inte traditionen bry sig om – glöggen är lika aktuell som någonsin.

Varm glögg med två syften - värma och krydda
På den gamla goda tiden hade uppvärmningen av glöggen två syften. Förutom att tina upp frusna lemmar var den nödvändig för att dra smaken ur kryddorna. Numera är all glögg färdigkryddad när den tappas på flaska, men innan den bekvämligheten blev vardag var man tvungen att tillsätta kryddorna själv, och den som slarvade med uppvärmningen fick nöja sig med en tämligen smaklös brygd.

De ingående kryddorna var ursprungligen många men blev efter hand allt färre, och numera räknar vi normalt tre eller fyra. Vanligast är kryddnejlika, ingefära och kardemumma, men pomerans och muskot är inte heller ovanliga smaksättare. De flesta tycks tro att också kanel är en omistlig ingrediens i klassisk glögg. Så är det inte. Visst ingår den i många sorter, men ofta är det nog de allestädes närvarande pepparkakorna som förvillar smaklökarna. (Taget från Systembolagets egen hemsida)

Nu är alltså årets blossasmak tillgänglig på systembolaget. Ska bli urspännande att prova eftersom jag älskar saffran!!!!♥


Potatis och purjolöksoppa!

I höstrusket är det så gott med soppa! Jag gjorde den här igår -inspirerad av Jamie Oliver som har kikärtor i sin Potatis och purjolöksoppa.




Recept på min Potatis och purjolöksoppa:

1½ l vatten
3 hönsbuljongtärnigar
1 purjo - fint skuren
8 medelstora potatisar skurna i mindre bitar
1 liten burk avrunna, sköljde kikärtor
1 klick smör eller olja till stekning
Vitpeppar, svartpeppar och ev lite salt
Lite god olivolja
Någon smakrik ost typ parmesan, prästost eller västerbotten.
Hackad persilja

Fräs purjon i smör el olja. Häll på vatten. Stoppa i buljongtärningarna och potatisen. Krydda lite.
Koka under lock tills potatisen är mjuk krossa potatisarna med en "stomp" lägg sen i kikärtorna. Värm dem , smaka av med peppar och salt.  Häll sen upp i soppskålar. Hyvla i lite ost strö över persilja och ringla över lite olivolja!
Servera med gott bröd med ost!!

Födelsedagsmiddag!

Dags att fira Stefans födelsedag! Vi hjälptes åt med maten  och eftersom jag gärna bakar så gjorde jag en hallonpaj till efterrätt mitt favoritrecept (se nedan).

.

Förrätten blev rödbetor med chèvre pinjenötter och honung.



Till varmrätt; Gryta a la Stefan. Gjord på en egenkokad oxsvansbuljong av äkta oxsvans. Sedan högrev, rödvin,  knapergrillat sidfläsk och gula kantareller. Så mycket smak!! Serverades med ris till. Det var så gott så jag glömde att fota men bilden över är på en oxsvanssoppa för att visa hur mörk, mör och mustig oxsvansen blir.


Hallonpaj



Recept på BÄRPAJ

150g smör
2dl socker
2½dl mjöl
1 ägg
1dl mannagryn
2-3dl   frysta bär( -Vinbär, krusbär och hallon har jag provat)

Rör smör och socker poröst. i med mjölet, ägget och sist mannagrynen. Tryck ut degen i en springform (jag har alltid bakplåtspapper i botten).
Fördela bären i pajdegen och tryck ner dem lite. Grädda i 200g ugn i 25 -30 min (står det i receptet ) men 20min i min ugn)

RSS 2.0