Rökt flundra till lunch
Färsk pasta och bamsestora köttbullar de lux
Fräsch fruktig kokosdrink (Favorit i repris)
Uteköket är klart!!!
Lite matinspiration...
2 bananschalottenlökar
8 dl grönsaksbuljong
1 msk olja
3 msk smör
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,(samma som till maten)
2 dl färskriven parmesan
250 g mascarponeost
250 g skalade räkor
250 g kräftstjärtar
1/2 pressad citron
rivet skal från 1 citron
salt + svartpeppar
Skala & finhacka löken, gör grönsaksbuljongen. Fräs löken mjuk i oljan & smöret i tjockbottnad kastrull under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs tills det blir genomskinligt.
Häll på buljongen, lite i taget ca 2 dl per gång. Rör hela tiden, varva med vin...
Koka i ca 20-25 min under ständig omrörning.
Tillsätt ev mer buljong om det behövs!
Ta av kastrullen från värmen, tillsätt riven parmesan, vänd ner mascarpone och blanda i räkor, kräftor. Smaksätt med citron salt peppar och toppa med dill!
Drömmen om ett utekök del 2
Tillbaka på Mefjärd igen och till vårt uteköksprojekt!
Först fällde vi en björk som stod ivägen för utsikten och sen fortsatte arbetet med att klä köket i fjällpanel....
(Foto: Annsan)
En bit på väg!
Saga målar hyllan som vi fick upp idag också.
Men vi måste ju vila oss och ta ett dopp emellanåt. 20-21gr i vattnet och härliga sydliga vindar gjorde hela sundet fullt med roliga vågor att ligga och guppa i!
Familjen Skoglund minus en, i badtagen!
Härliga sommarbad. Detta lever jag länge på!!!!
Godaste bullarna: Rimbobullar
Rimbobullar och mina fina blommor från trädgården Vidjehortensia och Clematis
Hemma igen från landet med en sjuk dotter som jag ville skämma bort lite så det blev bullbak! Detta bullrecept var lätt och bullarna blev såååå goda!
Man ska dock lägg dem i aluminiumformar så bullarna inte flyter ut men de formarna var slut så det blev vanliga.
Här kommer receptet:
Rimbobullar
ca 20-25 bullar
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250 ° Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.
(Receptet från hemmets journal via matplatsen)
Väddö gårdsmejeri
Middag på Havsbaden i Grisslan
The girls på terassen på Havsbaden med utsikt ut över hela Grisslehamns hamn....
....and the boys.
Hotell Havsbaden från hamnen
Vitt och Rosé blev det denna sommarkväll.
Jag älskar att få vinet i en fin ishink -det känns alltid så lyxigt!
Joe åt Rödtunga vi andra en ricotta-krämig färsk pasta med kyckling/quorn.
Det var både god mat, bra personal och ett trevligt sällskap.
Säkert kom vi hem (och dit) med Alex som kapten på Fam Karlquists båt:
Toppenkväll i Roslagens famn helt enkelt!
♥
Lunch på Sanda gård
Joe och jag tog en lunchmacka jag med lax han med kalkon.
Mickes lunch; Kalkon med urgod potatisgratin.
.....och Kia tog Plättar med sylt och grädde.
Jaa Kia det är gott med plättar!!!!
Det är så fint därinne i resturangen, titta bara!
Micke balanserar brickan!- och kolla bara vilken maffig spis! Urhäftig!
Sanda är helt klart en sommarfavorit uppe på landet. Vi var alltid där med barnen när de var små och fikade och tittade på djuren.
-Sanda, still going strong!
Åland och Bara Bodegan
På däck var det lite blåsigt men solen sken och räkmackan smakade precis så som den alltid smakar på båten med mycket räkor och lite för tunnsmakande majonäs!
I Mariehamn fyndade vi lite på Jussis keramik och Esprit . Joe hann bli getingstucken i bilen.....det gjorde ont även på min stora starka man! Stackarn......!
Några bilder från Bodegan och gästhamnen!:
Tycker ni hade så fint där inne och mysigt ute!!!
Sorry Anette, du fick komma med på bild i allafall. (Vi ser ju crazy ut bägge två.....;)
Karsten hann jag tyvärr inte fånga på kort......
Vi hade härligt väder så vi tog ett glas Rosé och satt och njöt av utsikten utöver gamla Åländska sjöbodar och diverse båttrafik.
På vägen hem träffade jag lustigt nog på en kollega: Anna Lena som också varit på Åland över dagen.
Två kollegor i väntan på att få gå/åka ombord!
Sen blev det Skärgårdsbord på kvällsbåten hem. Gott var det men otroligt mycket folk så vi stod mest i kö men fiskrätterna var bra som vanligt och sparris och Hollandais fanns bland varmrätterna så mätt blev jag utan tvekan.
♣
Ceasarsallad hos Syrran
Syrrans fräscha Ceasarsallad!
Mateus Rosé! Faktiskt ett väldigt gott sommarvin med lite pärlande bubblor...
Tidagare på dagen åkte vi till Östhammar på en liten utflykt i molnigt väder. Men sen klarnade det upp och blev fint när vi satt och åt en god lunch på Sjökrogen nere vid hamnen.
Min goda räkmacka
Vad ovanligt Alex att du tog köttbullar!
Mamma & Joe tog Strömmingsflundror.
Joe och hans gamla klsskompis Anette på Östhammars torg.
Östhammarssiluett
Semestersmarr
Annars äter och dricker vi gott här uppe. En liten ostbricka a la Joe och et supergott Rioja Montebuena som Fred beställt via nätet och fått hemlevererat till dörren. Smart och bekvämt!
Sommarfika med mandelbiscotti efter badet.
Alex som har varit och tankat i Grisslehamn
En läskande sommardrink med Baccardi Gran Melon , frukt, is, juice, schweppes grapefrukt.
Gremolata och gräddtårta...
Vi blev sugna på att grilla fisk och det blev laxfilé med Gremolata . Vi bäddade bara in laxen i Gremolatan och lindade in i folie och lade på grillen ca 10 min och sen på med en till liten skvätt gremolata innan servering!
Syster Yster med familj har kommit hem från sin segling i Turkiet så vi blev bjudna på en god Cosmopolitan hemma hos dem först, sedan åt vi tillsammans hos oss och gjorde lite "catching up"!
Mina hungriga nära och kära!
Vi avslutade middagen med en sommar-gräddtårta!
Kusinerna grävde mask efter middagen och Wille o Fille fick 4 Abborrar som de sen slängde i. Williams studentpresent, en silverlänk, flög av misstag också ner i Väddöviken när Wille slängde i brödsmulor för att locka fram fiskar. Men Alexander hämtade ett cyklop och Wille hittade armbandet på en gång, fast det var rätt mörkt, och kom sen hem frusen och fick lite varmmjölk av sin ömma moder! Sommar på landet helt enkelt!
T-bensstek
Freddan inhandlade T-benstekar på Köttboden i Trollbäcken och de lades på grillen och avnjöts och premiäråts av en del. Saga sa inte ett knyst på en halvtimme tror jag! Köttälskare som hon är.
Fräscht med sommarfrukter som dessert:
(Foto Saga)
Sommarbuffé
Buffén bestod av:
Stefans sommartallrik med Bruchetta, parmaskinka, choritzo, oliver, mozzarella och kryddiga räkor.
Fetaostgratinerade rödbetor med honung och rostade pinjenötter.
Köttfärspaj med Boursinost och timjan.
Sallad
Mätta blev vi såklart!
Bloggerskan övar med kameran. Lite bilder på hela matglada gänget.....
Det blir en dag på stranden
Vi och våra gäster Fam "Weklund" kom på den trevliga idén att grilla lunch på stranden nere vid "Trampan"!
Mitt under lunchen kom Wille direkt från jobbet och hann äta med oss -hela familjen samlad, kors i taket, fast vi saknade Felicia förstås som jobbar hela helgen.
Korv med bröd -hur gott som helst!
Fisksoppa med aioli
Fisksoppa är helt klart en favorit i vår familj. Mamma, jag och Katta har många gånger ätit en god fisksoppa på Marinan i Grisslehamn, när de andra i familjerna väljer en bit kött. På Mefjärd har vi kokat fisksoppa ett antal gånger, varav de flesta med hemfiskad fisk t ex Abborre eller Torsk.
När Saga kom upp till landet nu idag, lite förkyld och trött efter Peace and Love festivalen, ville vi naturligtvis skämma bort henne med en god Fisksoppa och vitlöksbröd.
Grundreceptet på denna soppa kommer från Katta men det blir lite Kajsa Warg över den allt som oftast. Man tager vad man haver, alltså!
Ikväll blev det så att vi glömde köpa Saffran-----Hmmmrrf
och Saga tycker inte om fänkål så det hoppade vi över men Mamma fyndade god hälleflundra i fiskdisken på ICA Älmsta och den blev god och till soppan drack vi (som var över 18) en Petit Chablis-----MMMMMMMMmmmm!
Receptet på en höft:
Fräs upp en grov hackad fänkål, vitlök och en stor gul lök i smör.
Salta och häll sedan i tomatpuré en klick och saffran.
Häll på 1-2 burkar krossade tomater, vatten samt hummer fond.
Krydda med chili eller cayenne och ketchup. Lägg i potatis i bitar koka ca 15 min el tills potatisen är lite mer än halvmjuk.
Kör med mixerstaven eller stompen så potatisen finfördelas. Häll på grädde, valfri fetthalt, och smaka av! Lägg i lax i kuber och lite senare någon vit fisk och sedan precis innan servering räkor!
Servera med vitlöksbröd och aioli!
Trött och förkyld Saga innan middagen!
Le chef herself...
Underbara råvaror...
Mammas Jordgubbssylt
Det gäller verkligen att ta vara på jordgubbarna som finns nu! Om nån vecka är säsongen över.
Recept på Mammas snabba Jordgubbssylt:
2 kg Jordgubbar
1kg syltsocker
1 tsk atamon
Koka jordgubbarna med socker tills gubbarna är mjuka. Dra bort från värmen och rör i Atamon (konserveringsmedel). Häll upp på rena burkar!
Härliga syltburkar att njuta av hela sensommaren, eller hur Freddan?!
En dag snart skall jag övverraska dottern och kusinerna när de kommer upp hit till landet, med frasiga pannkakor och Mormors jordgubbssylt. Tror man blir rätt poppis då!
Godaste SOCKERKAKAN
Kanske inte ser mycket ut för världen men den är så god och saftig!
Här kommer receptet:
2 ägg
2½ dl socker
100-150gr smör
1 dl vatten
3dl mjöl
blandat med 1½ tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker
Rör ägg och socker. Smält smöret och koka upp vattnet. Blanda vaniljsocker o bakpulver i mjölet o rör om. Häll det smälta smöret och kokande vattnet i äggsmeten och häll sist i mjölet. Vispa försiktigt så mjölklumparna löst sig (nästan).Häll upp i en smord och bröad form. Ställ in i ugnen 175 gr i 20 minuter. Låt stå ett tag innan du stjälper upp!
Annars är det vanlig sommar här ute på Norrby Udde. Vi var på hundpromenad igårkväll och då såg vi både Nattviol och jungfru Marie nycklar och de är speciella för mig och påminner om när man va liten här uppe på landet och ibland plockade dem fastän de var super fridlysta......ajabaja!
Nattviol
Jungfru Marie nycklar
Tzatziki...
Tzatziki denna underbara sås. Alltid fräsch och god på sommaren tycker jag. Jag lärde mig, jag tror det var förra sommaren, att även ha i olivolja i tzatzikin (Tack Annsan) och det blir genast lite mer äkta Grekland!
Jag köpte den här yoghurten "Turkisk Meze" på 1 l tetra och den funkade superbra!
Hittade en sån här fräsch sallad på nån blogg som jag provade : Bara kuber av vattenmelon, fetaost och sen ruccola- det var verkligen en kanonkombo! Prova den!
Min middag igår kväll, i min hostiga ensamhet.....Ett barn på festival, mannen på landet och son och flickvän var och badade i Gömmaren! Härligt med sommarbad. Jag tänker ta igen det när min hosta försvunnit och bada, bada, bada! Så vi får hoppas på bra vatten temperaturer. Joe ringde just och berättade att det var 20 grader i vattnet uppe på landet. Det låter hoppfullt!
Tips på andra Yoghurtsåser:
Yoghurt
1 klick röd currypasta
lite honung
(till kyckling eller fläskkött)
eller
yoghurt
stark sweetchilisås
går bra till det mesta
eller
yoghurt
finhackad dill
rivna morötter
sommar eller salladslök (hackad)
(en liten klick majonäs om man vill)
till fisk...