Öppen Lasagne till söndagsmiddag
Om ni har tittat på TV programmet "En andra chans" med Anne Lundberg på kanal 1, så handlar det bl a om en tjej som heter Charlotte och har blivit förlamad efter en olycka. Hon och hennes syster har en blogg med mycket inredning och även mat och vintips eftersom hon jobbar som sommelier! Titta in där om vi vill: TVÅ SYSTRAR
Igår kväll till söndagsmiddagen lagade jag ett av hennes recept. Svärföräldrarna kom över och åt och vi hade en riktigt trevlig pratmiddag. Till förrätt åt vi kronärtskocka, första gången för Karin o Pat- de tyckte om det! Vi saknade Saga som nu shoppar loss i London på höstlovet! Men William och Felicia kom och åt lite senare efter deras träningar!
Ingredienserna med bl a portabella-svamp vilken jag inte provat förut och den var smakrik!
Här kommer receptet:
Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto
2 pers
Mandelpesto:
1/2 dl mandel
25 gr smör
1 citron, zest och saft
1/2 tsk honung
salt
2 lasagneplattor ( färska )
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller olja
ca 250 gr skogschaminjoner eller portabella
4 skivor serranoskinka el prosciutto ( kan uteslutas för veg )
200 g färsk spenat
salt, nymalen peppar
1/2 burk ricotta
Peston:
Rosta mandeln hårt i torr panna och krossa sedan. Smält smöret och separera det klara från den grumliga bottensatsen. Häll bort det grumliga och låt det klara bubbla en stund på svag värme tills det doftar knäck. Riv citronzest.
Rör ihop mandelkross, smör, zest och honung, smaka av med lite citron och salt och håll varmt.
Koka upp vatten till lasagneplattorna. Hacka löken och vitlöken fint och svetta dem genomskinliga i smör. Skiva svampen fint och strimla skinkan och vänd ner i löken, stek tills svampen fått lite yta. Tillsätt spenat och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med svartpeppar. Koka plattorna mjuka, Fiska upp dem och lägg dem på 2 tallrikar, fördela svampröran på den ena halvan av plattorna, Toppa med en rejäl sked ricotta och vik över resten av pastan, (se bilden) Skeda över varm mandelpesto och servera genast!!!
Desserten blev bakade fikon a la Jamie Oliver med vaniljglass och äpplen med kanel men jag undrar om inte färska fikon är godare.....?!
Till pastan drack vi ett Ripasso från Valpolicella
Nu tar vi tag i den här veckan......alla vi som inte har höstlov!
Äppel päppel
Vi blev bortskämda med färskpressad äppeljuice till maten hemma hos Py o Benny i tisdags när vi var barnvakt åt lilla Jack. Föräldrarna skulle på Ljust & fräscht Schyffert o Lindströms föreställning på circus. (Vilken de tyckte var jättebra!)
Häftig maskin och kul att prova olika juiceblandningar med ...men lite jobbig att diska kanske!
Den lilla herrn i huset somnade snabbt efter välling och lite skönsång av mig själv och Joe! Sången "Upp på våran gård står en gammal ford".....blev favoriten för kvällen!
Sötis!
Den här veckan har bara swischat förbi. Barnvakt i tisdags, föräldramöte på jobbet igår och idag har William sin första träningsmatch för säsongen. Allt är i full gång....
Bloggerskan ville skämma bort sina barn idag, en som bara jobbar och tränar och en som bara pluggar! Det var de värda tycker jag så det blev favoriterna Potatis och purjolöksoppa (Willes favvosoppa) och Äppelpaj med vanniljvisp (som Saga varit sugen på de senaste dagarna).
Jag gör min soppa inspirerad av Jamie Oliver, receptet finns här!
Äppelpaj av Granny Smith äpplen med knäckigt täcke.
Nu är vi mätta och belåtna här i huset och jag ska gå och leta upp min häxhatt och mitt döskallehalsband till spökfest på jobbet imorgon! Blink blink!
Kattas vintips en riesling. När någon säge...
Kattas vintips en riesling. När någon säger: "jag kommer aldrig dricka något annat vin än det här" då blir nån sugen att pröva eller hur? Annars åt vi en god pasta idag på söndagsmiddagen! Tack för maten fam K
Underbara skaldjur
Drömmer mig tillbaks till den goda skaldjursmiddag vi blev bjudna på för nån vecka sen hemma hos "Weklunds"
Recepten kom från Leif Mannerströms bok om fisk o skaldjur och råvarorna från "fiskbilen".
Titta och bli suktad!
Gratinerad hummer med smör, vitlök och örter....mmmmmums! Detta är Stefans eget recept för vår nyårshummer.
Pilgrimsmusslor provencal à la Mannerström
Jätteräkor à la Mannerström
Desserten stod jag för: Chokladmousse med hallon och knäckflarn.
Flarnen är hur lätta som helst att göra och här är receptet:
100g smör
1 ½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn
Hetta upp smöret rör ner övriga ingredienser -havregrynen sist! Låt smeten svlna något. Klicka sedan ut den på bakplåtspapper eller smörad plåt med stora mellanrum!
Grädda flarnen gyllenbruna i 200 gr 6-7 min!
Lägg dem på spånjärn för att böja dem eller låt dem svalna plant!
...et voilà!
Sen avslutade vi kvällen med lite dans och det var tur det efter allt smarr!
Tack kära vänner för allt gott, vi är snart tillbaks!
En förmiddag på Djurgården
Py och jag beslöt oss för att ta en tur ut till Rosendal på Djurgår´n -för där är alltid så trevligt och god mat!
Vi tog färjan över och promenerade sedan upp till trädgårdarna.
Jack och Py på Djurgårdsfärjan
Nåt litet stopp blev det då och då när Jack hittade nåt intressant som typ bilar!
Intresse nr1: Bilar!
I de vackra miljöerna runt Rosendal strosade vi ett tag, lekte i parken och gungade.
Min lunch idag kikärtssoppa med spenat och surdegsbröd och lite kakor till teet!
Solen bröt igenom just när vi skulle äta så vi satt ute och verkligen njöt av hösten, maten och jag av sällskapet!
Jack, denna lilla chamiga solstråle!
Utbudet för dagen från trädgårdarna:
Sen promenerade vi till bussen för vidare färd i till NK och Gallerian för lite light shopping......
Tack för idag Py och Jack!
♥
Konstutställning i skogen!
Konstutställning i skogen!
Fika i solen vid Farstanäset. Härligt jobb...
Fika i solen vid Farstanäset. Härligt jobb jag har!
Fiskgratin med kräfttoutch
Lördagspasta
Nu är det dock dags att krypa upp i soffan och kolla en bra film samt kurera min begynnande snuva!
Vi har jobbat på så bra idag så vi är värda nåt matigt. Dessa ingredienser gjorde vi middag på idag.....
....och färsk pasta! -Joes favorit: Tortellini med soltorkade tomater i tomatsås med mozzarella och riven parmesanost!
Dricker sprite idag till pastan!
Nu -Filmtime! Vi har hyrt The kids are allright......får vi se om den är bra annars går favvofilmen Juno på sjuan ikväll!
Hösthelg med Hummer
Lilleman och Tindra fick också något gott att mumsa på av Alex.
Kvällen avslutades med ett låååångt parti TP Genious.....
En "moppepojke" mötte vi på vägen på vår söndagsprommis...
Alex och hans kära moppe!
Badsäsongen är över vid vår härliga badklippa!
Tack la Familia för i helgen! Jag avslutar med några roligaa matbilder. En för barn och en för vuxna....;
Tänker prova detta på jobbet....!
Oh la la!
Kycklingrullader
Blev inspirerad av Leif Mannerströms kycklingrullader som han gör på någon TV reklam just nu!
Vi provade Guldfågels tunnskivade kyckling och de funkade bra att göra rullader av -dock lite dyrt kilopris.....men men. Jag kan inte tunnskiva kyckling själv..... so what to do?
Jag ska prova hans recept som finns här nästa gång men så här gjorde jag igår och det blev godkänt enligt familjen.
Jag rullade in en bit rökt skinka, en god ost och en soltorkad tomat i varje rullad. Stekte dem sen i smör och hällde på lite hönsbuljong så de fick bli genomstekta.
Vi åt med potatisgratin och sallad.
Den populäraste salladen i vår familj.....fetaost sallad! Min skål är från Portugal jag bara älskar den...den är så stor och bra!
Kanelbullens dag
Indiskgryta med kyckling o mandlar på Sönd...
Indiskgryta med kyckling o mandlar på Söndagsmiddagen hos fam Karlquist:-P