After eight tårta & Citronmarängpaj
12 års kalas för kusinen! Hur kan tiden gå så fort att den där lille killen har blivit så stor....?!
FÖDELSEDAGSBARNET IN ACTION!
Dessa goda tårtor blev vi bjudna på när Filip hade kalas i måndags. Båda två hembakta!
CITRONMARÄNGTÅRTA
Pajskal:
2 Förbered fyllningen under tiden. Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan (avser en sats). Tvätta citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gula från citronskalen i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten så att den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl (avser en sats). Vispa ner majsstärkelse och socker, vänta med att värma tills pajskalet ska gräddas.
3 Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet i nedre halvan av ugnen i 15 min med ugnsfolie på och ytterligare 10 min utan ugnsfolie. Gör fyllningen under tiden. Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smör så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa samman äggulorna och ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Ta bort från värmen.
4 Sänk ugns-värmen till 150°. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum. Blanda ner citronsaft.
5 Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma pajskalet och fördela marängsmeten ovanpå i ett toppigt lager. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i 2 timmar innan den skärs upp.
AFTER EIGHT TÅRTA
FÖDELSEDAGSBARNET IN ACTION!
Dessa goda tårtor blev vi bjudna på när Filip hade kalas i måndags. Båda två hembakta!
CITRONMARÄNGTÅRTA
Pajskal:
3 dl vetemjöl
100g smör
1 msk florsocker
1 st äggula
1 msk iskallt vatten
Citronfyllning:
2 citroner rivet skal & pressad saft
1 st apelsin pressad saft
1 dl vatten
2,5 msk maizena
1 dl strösocker
75 g smör
3 äggulor
1 helt ägg
Maräng:
1 äggvita
2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
Tillagning
1 Lägg mjöl i en matberedare, skär smör i bitar och lägg i. Kör till smulor en kort stund och tillsätt florsocker, äggula (spara äggvitan i en skål) och vatten. Kör några sekunder, häll upp i en bunke. Knåda ihop till en deg. Kavla ut degen till en rundel och tryck fast den i pajformens botten och upp på sidorna. Klä degformen med ugnsfolie och tryck framför allt fast det på sidorna så att folien håller degen på plats. Gör några små hål genom folien i botten med t ex en gaffel. Ställ degformen kallt i ca 1 timme.2 Förbered fyllningen under tiden. Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan (avser en sats). Tvätta citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gula från citronskalen i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten så att den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl (avser en sats). Vispa ner majsstärkelse och socker, vänta med att värma tills pajskalet ska gräddas.
3 Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet i nedre halvan av ugnen i 15 min med ugnsfolie på och ytterligare 10 min utan ugnsfolie. Gör fyllningen under tiden. Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smör så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa samman äggulorna och ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Ta bort från värmen.
4 Sänk ugns-värmen till 150°. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum. Blanda ner citronsaft.
5 Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma pajskalet och fördela marängsmeten ovanpå i ett toppigt lager. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i 2 timmar innan den skärs upp.
AFTER EIGHT TÅRTA
Tårtbotten:
200g smör
200g mörk blockchoklad
3 ägg 2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
Glasyren:
25g smör
1 dl vispgrädde
20 st after eight plattor
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med smör.
- Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
- Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
- Låt kakan svalna innan formen lossas. Låt kakan bli kall medan glasyren görs.
- Blanda smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull, smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande
- Bred glasyren över kakan och låt stelna i kylskåp
- Garnera!
Serveringsförslag: Vispad grädde
Kommentarer
Trackback