Påskafton i Trollbäcken
Vi firade Påskafton hemma hos mamma och Freddan i Trollbäcken med äggmålning, sill och potatis, gubbröra (eller old man mix som det numer alltid kommer att heta för mig Håkan), köttbullar, löjrom och en massa ägg naturligtvis! Till varmrätt Mamma o Freddans Lammstek provencale och en massa smarr till efterrätter!
Våra konstverk
Heidi målar ägg
Hockeygänget som kollar Skellefteå- AIK matchen
Filip kör hårt med Freddan och vann!
Kattas påskpavlova med lime o passionsfruktscurd från Mästekock-vinnaren Sigrids recept i DN
DEN VAR JÄTTEGOD, SÖT OCH SYRLIG OMVARTANNAT!
Receptet kommer här:
Ingredienser
Portioner: 4
Tid: 1 tim + ca 45 min i ugn
Marängbottnar:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk Maizena majsstärkelse
Lime- och passionscurd:
finrivet skal av 1 lime
saft av 2 lime
3 passionsfrukter
25 g smör
¾ dl strösocker
1 äggula
1 ägg
Garnering:
3 dl vispgrädde
Frukt, t ex physalis, ananas, jordgubbar och passionsfrukt
1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget samt citronsaften och vispa tills marängen är styv och glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena och vispa lite till.
2. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut 6 runda bottnar, ca 12 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ett eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten. Grädda i ugnen och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
3. Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden. Finriv skalet från limen och pressa ur saften. Passera innanmätet från passionsfrukterna genom en trådsil med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
4. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, passionsfruktsaft, limesaft och skal. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
5. Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.
Sigrid Bárány
Jag stod för en lite nyttigare dessert:
Chokladdoppade jordgubbar med kokos
Mätta och belåtna denna påskafton skrattade vi gott åt Alex o Filips sketcher, dialekter, historier o andra fyndigheter!
Tack för ikväll la Familia!
♥