Grillad kyckling på ölburk....
Ett nytt roligt sätt att laga till kyckling på grillen är att sätta den på en ölburk som är fylld till en tredjedel med öl och sedan färska örter i ölen. Sen låter man kycklingen stå i grillen där ölen bubblar in i kycklingen och gör den saftig.
Det som behövs är endast:
1 kyckling (som penslas med grillolja och kryddas med allroundkrydda)
1 ölburk (som fylls med en tredjedel öl och örter)
När kycklingköttet är 82-86 gr är den klar!
Till den goda saftiga kycklingen åt vi en risotto gjord med vitt vin, svampbuljong och nyplockade uppfrästa kantareller!
Godaste lunchen!
Igår la vi nät igen och denna gången fick vi lite mer fisk. En sik, en torsk och fem flundror.
Efter lite rensande av både fiskar och nät var det dags att röka fisken.
Sen var det skönt att hoppa i spat och skölja bort fiskrenset! Fast det var lite kallare idag.
Färskost
Jag såg ett recept på egen färskost härom dagen på mjölkpaketet och blev sugen på att prova att göra min egen och smaksätta den.
Det blev två smaker på osten: en med pepparrot och en med soltorkade tomater, vitlök, oliver och basilika .
Pilgrimsmusslor till vickning...
Gott äter vi ju alltid här ute på ön . Berit hittade en fotogenlampa från sin barndom här på ön som vi fixade till och fyllde upp med lampolja och nu lyser den så vackert över grillen när vi grillar sent om natten.....
Nyrökt lax med potatis o god sås
Härligt att komma ut till Mefjärd igen i detta härliga väder. Med i bagaget hade vi en ny badstege som Stefan and sons monterade på ett kick. Premiärdopp i 18-19 gradigt vatten. HÄRLIGT!!!!
Sen var det dags att tända på röken och röka lax. Till laxen åt vi färskpotatis och en enkel god Ädelostsås:
1-2 rostade chilifrukter
1 trekant ädelost
1 stor burk crème fraîche
1 buljongtärning ( fiskbuljong eller höns om man gör såsen till kyckling)
Mixa alla ingredienser och koka upp. Blanda sen ner en kruka finhackade örter, oregano eller basilika t ex och servera!
Quinoasallad
Gjorde en god sallad till grillningen härom veckan. Här kommer receptet på MIN quinoasallad:
Gör er egen variant av den här salladen med de ingredienser NI gillar! Men glöm inte quinoan! Ett mättande och proteinrikt livsmedel!
Sommarfavoriter
En god sommar middag som vi alltid äter minst varje sommar är "stuvad färsk vitkål med falukorv"
En sån god fräsch somrig rätt som man väl aldrig trodde att man skulle tycka om som barn!
Har också mumsat på många smultron på landet. Vilken bär- och blomsommar vi har! Det skall också bli mycket frukt och äpplen i år läste jag- härligt!!
Foccacia
Här kommer receptet på foccacia:
Ju lösare deg desto saftigare bröd, så ta det lite varsamt med mjölet!
Goda tillbehör till grillning...
Äntligen uppe på landet hos Mamma o Freddan. Båda ungdomarna följde med några dagar så det har blivit både kvällsdopp och fotboll här på Norrby Udde! Ca 18 grader i vattnet så jag hoppade över badet!
Grillmiddagarna har ackompanjerats av goda tillbehör. Mamma gjorde rödbetor med fetaost, solrosfrön o pumpakärnor med lite olja och honung som dressing- supergott! Hos Syrran o svågern gjorde vi grönsaksknyten med sparris, sockerärtor, paprika, sommarlök och tomater. Bara en klick smör och lite salt och peppar på och sen linda in i folie och på grillen i ca 10-15 minuter! Enkelt och gott!
Saga bjöd på Studentchampagne och till den mumsade vi på mammas goda luftiga foccacia! Recept kommer!
Estola! och heja Sverige!
Här kommer ett vintips från mannen och Carl-Jan:
Estola, ett gran reserva från la Mancha i Spanien. Temperanillo och Cabernet Sauvignon. Bra pris på Systembolaget också! 79 kr!
Vi var så sugna på pasta igår, i värmen, efter vårt lilla dopp i Ådran, så Joe gjorde fetaostfyllda köttbullar i kryddig tomatsås och till detta linguine OCH förstås detta goda vin.......sen blev det Sverige-Finland i fotbolls em, där Sverige krossade finnarna med 5-0!
Fräsch och fruktig kokosdrink (Favorit i repris)
Boule & Berså
Vi kunde inte fått bättre väder på vår lilla aktivitet i glada vänners lag: Boule-spel på Boule & Berså vid Danviksull!
Glasblåsning i Kosta
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så lovade jag att återkomma med bilder från glasblåsningen i Kosta. Först tänkte vi inte gå in och kolla men det gjorde vi som tur var, verkligen kul att se dessa skickliga yrkesmän!
Sen ner i en form och glaset blåstes i rätt storlek......
Kyckling med citron och örter
Hacka örterna och mortla dem med flingsaltet. Häll i olivoljan, citronsaft och zest. Gnid in kycklingfiléerna med den gröna röran och marinera ett tag om du har tid! eller lägg direkt i en ugnsform eller lergryta.
Dela löken i mindre delar typ 4 delar på en lök och lägg ner. (Lägg även i citronen om du vill ha mycket citronsmak) Lägg ner oliver, krydda med svartpeppar och ringla sen över flytande honung.
Täck över med folie om du använder ugnsform och laga i 225 grader i 20-25 minuter eller tills kycklingen är klar och löken halvmjuk.
(Kan också tänka mig att pimpa det här receptet med att hälla i en skvätt vitt vin och någon rostad vitlöksklyfta!)
Jordgubbsskivare från Claes Ohlsson.
Gullig och lite onödig pryl men den funkar faktiskt riktigt bra och kostar nästan inget!
Nu är det dags för Grillmästarna på TV!
Lätt LCHFbröd
5-6 stycken bullar
5 ägg
2 dl pofiber
1½-2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör
En skvätt grädde (2-3 msk)
Vallmofrön eller några andra valfria frön att strö över....
(det gör också att det smakar lite mer som vanligt bröd)
Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter. Klicka ut på bakpappret och forma sedan till bullar med fuktade händer. Jag ”bollar” dem från hand till hand tills de blir släta. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
De känns inte vanligt bröd utan känns lite lättare....man blir inte så mätt. Ta en välsmakande, lagrad ost och någon grönsak på mackan så blir de mer lika vanliga mackor i smaken!