Recept på saftiga Lussebullar och enkel pepparkaksdeg.



Första advent närmar sig med stormsteg. Jag älskar att baka till jul- alla dessa traditionella julkakor/bullar! Lussebullar blir godast när man lägger till mandelmassa och pärlsocker tycker jag. När det gäller pepparkakor är det ju så kul med alla pepparkaksformar som finns i alla möjliga uttryck. Jag har köpt några nya formar precis från Lyckas med mat. Pepparkakshus ska det nog bli ett i år också....


För att få saftiga lussebullar har det ju blivit modernt med kesella i degen samt helst också vit sirap istället för socker. Det här är det recept som jag kommer att använda mig av både på jobbet och hemma.

50 gr jäst (rött paket för söta degar)

5 dl mjölk

250 gr kesella

1 gr saffran

0,5 tsk salt

1,5 dl vit sirap

100gr smör

15 dl vetemjöl special

2 dl mjöl till utbakning

Bakplåtspapper

Russin

Ägg till pensling

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.
  2. Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.
  3. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  4. Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.
  5. Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225ºC.
  7. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.
Jag har även letat upp ett recept på pepparkaksdeg. Tycker det är så smart med pepparkakskryddor på påse -ett enkelt sätt att få alla dessa goda smker med utan att behöva handla alltför många burkar med kryddor.

Pepparkakor

125 g smör

1 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1 påse Kockens pepparkakskryddor

3 3/4 dl vetemjöl

Smält matfettet. Rör ner strösocker och ljus sirap. Låt blandningen kallna. Blanda pepparkakskryddor med vetemjöl i en bunke. Tillsätt den kalla smeten och arbeta ihop till en deg. Forma degen till en rektangulär längd, ca 4 cm tjock. Svep in längden i folie och låt den ligga i kyl ca ett dygn. Kavla ut degen till ca 3mm tjock och tryck ut kakor med pepparkaksformar (finns att köpa här under länken funktionell design) lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 5 minuter!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0