Smörrebrödscollage!


50-årsfest med smörrebröd och lunch på Erssons i Sikla

I lördags handlade jag och mannen presenter till vår kära granne Mats som blev 50 år. Det blev två solstolar som de kan vila sig i nu när våren och sommaren äntligen är på ingång.
Vi åkte till Sikla köpkvarter....och där är det ju svårt att handla utan att njuta av en räksallad på underbare Erssons!
Såååå gott!

Sen hade vi en trevlig kväll på Söder och firade Mats i tema grönt o vitt och åt delikata smörrebröd....det var faktiskt första gången jag åt dessa danska läckerheter men dock inte sista!


Kul att prova nåt nytt.....Pulled pork!

Vi blev bjudna på middag av Stefan o Ann i lördags och provade nåt vi aldrig ätit förr: Pulled pork.
Det var jättegott en riktig slowfoodrätt! Vi fick mycket gott till, lite åt tacostilen på tillbehör. Men det var så gott i sig, köttet, så man behöver inte ha fullt så mycket bredvid! Lite coleslaw och sallad räcker bra konstaterade hela hungriga gänget. Kocken fick med beröm godkänt av alla inklusive Wille o Felicia samt egna söner.


Apr. 19, 2013


Våren är här......

Vi har nu skålat in våren med rosévin som är en trevlig
 tradition. Joe hittade detta lätta, fräscha Rosévin som vi provade!
Ett franskt rosé...."Minuty"
 
En annan spännande dryck vi provat i helgen är Lokas nya bubbelvatten "Old school" med smak av bl a Strawberry ice Cream och chocolate shake.....mystiska smaker på bubbelvatten - men goda!!!!!! Syrran hade köpt dem,  det fanns en smak till nåt med lemon marang pie......
"
 
Vi firade mammas födelsedag i lördags och åt så mycket smarrigt. Underbar fisksoppa med saffran i klar buljong och räkor.......mmmmmmm! Mammas eget recept.
 
 
 
Mor och döttrar
 
Lite goda tårtor festade vi också på. Pavlova och frukttårta.....
 
Nej nu blir det nya nyttiga tag igen. En ny vecka börjar.....jag hoppas nu att alla får vara friska och krya och att vårvärmen som kom idag kommit för att stanna.
 

Lax med tapenade och fetaost

 
Gjorde en ny laxrätt i söndags på Söndagsmiddagen, efter ett tips av Sagas kompis Julia. Lax i ugn med tapenade och fetaost. Konsum hade extrapris på laxsidor så en son fick det bli!
 
 
 Fetaost och Tapenad- lite grekisk kombo till laxen
 
Ett enkelt recept. Bara bred på tapenad över den lätt kryddade laxen och smula fetaost över. Om man använder laxfilébitar lägger man dem på en bädd av spenatblad!
 
 
 
 Denna rätt uppskattades mer av de vuxna än tonåringarna! Men jag gillade den mycket om man får säga det själv!
 
Bacillerna frodas här hemma och på jobbet! Hosta som sitter i hur länge som helst verkar vara denna virus signum, plus en grym förkylning. Jag försöker sprita och decificera in min hostande, snörvlande dotter!!! Men försöker även skämma bort henne lite. Detta är en superfräch lyxläsk som vi festar på ibland! Mandarinsmak! Mmmmmmm
 
Kommer också i en snygg flaska med patentkork som man kan använda till vatten sen!
.........eller dekoration!
Min fina nya bricka med lite lull lull! Står nu på vårt nyoljade köksbord som Joe kämpat med!!!
 
 
 

Italiensk middag på Vråken

 
 
Påskfirandet fortsätter. Vi åt middag med Stefan, Ann, Mimmi och Kjelle  på Vråkstigen och temat var Italienskt.
Vi bjöds på Osso buco med risotto Milanese....Mmmmmmmmm-jättegott!
 
Risotto Milanese
 
Ossobuco på spisen som puttrar här finns ett recept En klassisk italiensk rätt som skall koka länge för att få fram de rätta smakerna.
 
Ossobuco, osso buco (italienska: "ben med hål i", osso: ben, buco: hål), eller ossobuco alla milanese är en traditionell italiensk maträtt från Milano. Den består av kalvlägg i skivor som brässeras tillsammans med grönsaker, kryddor och vitt vin. Rätten serveras ofta med gremolata och risotto.
(Wikipedia)
 
 
 
Min goda portion
 
Och så lite fint vin till det!
 
 
Som kronan på verket, Stefans hallonpannacotta-cheesecake med jordgubbar!
 
 
Tack för allt gott samt för en trevlig kväll!
 
Nu har vi påskat klart för i år! Dags att ta tag i den här fyra-dagars veckan!
Ha en skön vecka!
 
 

Äggmålning och recept på Tabouleh med quinoa och tonfiskröra till äggen!

Äggmålning är ju en tradition i familjen på påskafton .Alla måste måla minst ett ägg!
Många DIF-ägg har det blivit genom åren........ Men detta blev årets skörd när vi målade ägg hemma hos Karlquistarna på påskafton:
Saga, Filip och William i skapartagen....
 
 
En del av påskbuffén plus lyx-påsk-läsk...
 
Vi åt bl a olika sillar: mammas inlagda, Kattas citrussill, senapssill samt Gotlandsill och pepparotssill från Erssons. Laxtårta med löjrom, dinkelbröd, ägg med tonfiskröra, köttbullar.....och på allt detta, varmrätten som var lammstek och fläskkarré med svampsås och potatis eller Tabouleh.
 
Oj oj oj...vad mätta vi var!
 
 
Här kommer recept på Tabouleh med quinoa:
 
3 portioner kokt quinoa (tricolore)
2 knippor färsk bladpersilja- finhackad
finhackade myntablad efter smak
1 stor röd paprika -finhackad
1 3/4 gurka urkärnad- finhackad
4 stora tomater urkärnade- finhackade
½-1 rödlök- finhackad
saften av 1 citron
salt
peppar
 
En fräsch libanesisk rätt som passar bra istället för ris eller potatis till t ex en stek!
 
 
Tonfiskröra till äggen:
1 dl crème fraiche
1 burk tonfisk
1 finhackad paprika
½ finhackad rödlök
gul curry efter smak
 
Min goda lunch på påskdagen: Kallrökt lax, tabouleh, finskt hårdbröd med tonfiskröra på!
 
 
 
 

Påskens goda! Kyckling med ädelostsås

 
 
 
Påsken är här och med den såklart god mat. Men ibland får man försöka kompromissa lite
och till exempel göra en del av påskmaten lite nyttigare.
 
 
Lite nyttigare påskgodis
 
Vi inledde påsken med en lugn middag hemma med en kycklingrätt som vi gjort förr men nu prövade en annan sås till efter ett GI-recept. Såsen blev jättegod. Vi har ätit den förr till lax men den passar ännu bättre till parmaskinka-lindade kycklingfiléer!
Ner i mixern med 1 st ädelost triangel ca 100 g. ½rostad chilifrukt utan kärnor( rosta i torr panna en liten stund så sötman i chilin kommer fram
), 1 buljongtärning (fiskbuljong om ni gör såsen till lax vi tog såklart kycklingbuljong) 2½dl crème fraiche  Mixa till en slät sås och låt som hastigast koka upp och rör sen ner 1 kruka hackad oregano!
Kycklingen ugnssteks med parmaskinka lindat runt filéerna!
 
et VOILÁ!
Parmaskinkalindad kyckling med ädelostsås!

RSS 2.0