Våfflor och fiskgryta

 
Vi tjuvstartade lite och åt våfflor redan dagen innan våffeldagen på söndagsmiddagen, med lite soppa först. Jag gjorde också några nyttigare våfflor som man gör på en mosad banan och ett ägg per våffla. Gott, men svårt att få ur järnet i ett stycke. Serverades med hallonmos med lite sukrin-socker och lättvispad grädde! Slurp!
 
Lite påskpyntat har hemmet blivit under helgen men annars har vi jobbat hårt med att vara på IKEA, köpa och montera garderober och rensa och sortera linneskåp! Skönt att det äntligen blev gjort.
 
Idag på måndagen fick jag inspiraion till att koka ihop en fiskgryta. Jag gjorde den i ugnen för att det var enkelt. Här kommer receptet:
4 laxfiléer
1 pkt tinad torsk eller Pollock
1 burk räkor i lag eller tinade frysta räkor (jag köper alltid frysta rensade räkor på Lidl)
 
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
½dl hummerfond
1 skvätt chilisauce
5 dl grädde (valfri fetthalt) jag tog mellangrädde
salt, peppar och chili flakes
lite sambal oelek eller chiliolja
Skär fisken i kuber och lägg i en ugnsform, krydda! Fräs purjo, gul lök och vitlök. Blanda i krossade tomater, hummerfond och chilisauce. låt bubbla ihop i ca  min. Häll i  5dl matlagningsgrädde och smaka av med sambal eller chiliolja. Häll såsen över fisken
 och ställ in i ugnen i ca 20 min. Ta ut någon minut innan servering och rör ner räkorna!
 
Servera med sallad och ris!
 

Trerätters: Yoghurtspanacotta med Löjrom, Kyckling i krämig sås och Chokladhjärtbakelse

När man håller igen med maten är det så kul när man verkligen får tillfälle att laga riktigt god mat! Och njuta av den förstås! Efter många nyttiga veckor här hemma var vi värda en god lördagsmiddag med vin!
 
Fam Weklund kom över och vi åt  och drack gott och spelade vinspelet! Tjejerna mot killarna ochtjejerna vann förstås!!!
 
Här kommer bilder och recept:
 
Yoghurtspanacotta med Löjrom:
2 st gelantinblad
2,5 dl mellangrädde
1,5 dl matyoghurt
0,5 dl salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
100g löjrom
citron och räkor till garnering
 
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädden och ta av från värmen. Lägg ner gelantinet och rör tills det löst sig. Blanda ner övriga ingredienser (ej löjrommen såklart)
Ställ kallt i minst 5 h. Lägg på en sked löjrom och dekorera med några räkor och citronskivor!
 
(Recept från Halv åtta hos mig)
 
Nästa gång jag gör denna förrätt kommer jag ha i lite hackad lök för att få lite mer sting på det hela!
 
 
Möra kycklingfiléer i gräddig sås med smak av soltorkade tomater
Recept:

6 port:

6 kycklingfiléer

5 dl vispgrädde

3 dl creme fraiche

1 msk soja

ca 8-10 soltrokade tomater, hackade i småbitar

2 vitlöksklyftor (jag tog 4)

 salt & peppar

Lägg kycklingfiléerna i en form. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!

Servera med ris och/eller sallad!

(Recept o bild Matplatsen)

Lite vinprovning blev det också...bl a.ett jättegott vin "Ambrosia"  ett Cabernet sauvignon !(längst till vänster)

 

 
Till dessert festade vi på en chokladdröm: Chokladhjärtbakelse!!!!!
Receptet: (från" två systrar blogg")
200 gr smör
200 gr mörk choklad
4 ägg
2 dl socker (eller stevia el. sukrin)
 
Vispa ägg o socker poröst. Smält chokladen i vatten bad och blanda i smält smör. Häll blandningen i äggsmeten. Grädda i 200 gr tills ytan blir hård. Några minuter bara!!!!!
Ställ gärna in i kylen tills dagen därpå då den serveras rumstempererad med lättvispad grädde!
Slurp! ♥
 
 

Sallad gånger två

Vi har en underbar grönsaksaffär här hemma i centrum. Man kan alltid fynda där samt hitta nästan alla grönsaker och frukter man kan önska sig. Det här fyndade jag häromdagen för 85 kr -det var bra pris tycker jag! 
 
 
Här kommer två sallader vi ätit i veckan. En med quinoa, rostade pinjenötter, ruccola, fetaost, tomater och blandade bönor..........
 
........och en kycklingsallad med blandad sallad, fetaost, pinjenötter, apelsinfiléer, tomat, gurka, paprika och sockerärtor!
 
Nu kör vi hårt här hemma mot sommarsäsongen..............

Söndagsmiddag på Shanti och hemma med GI-Moussaka

Söndagsmiddagar är väl en trevlig företeelse. Att samla ihop familj och eller vänner hemma eller på resturang. En bra uppladdning för veckan.....
 
Gräsänkgänget Ann, jag o Håkan  (plus Filip) åt gott på Shanti på Söder i söndags. Alltid bra mat där och helt ok priser. En trevlig kväll blev det. Tack för sällskapet!
Min (suddiga) men ack så goda förrätt: Pakora med fårost och spenat...
 
 
Chicken Goa mango chick med nanbröd
 
Denna söndag rensade jag o Joe några skåp härhemma. Vilket resulterade i ett kaos under några timmar innan vi sorterat och kastat massa gamla grejer! Skönt! Samtidigt följde vi Micke Å, via datorn, som åkte vasaloppet.....otroligt vad strongt gjort!
 Sen var det trevligt att äta med nyss hemkommen familj. Mamma, Freddan Syrran med familj samt våra egna ungdommar. Vi åt en Gi-moussaka och en lasagne. Här kommer receptet på Gi-moussakan. Lasagnen gjorde jag med samma recept men med färska lasagneplattor istället för aubergine.
Stekta aubergineskivor
 
GI- Moussaka
4 port
4 auberginer
800 gr köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150gr smakrik ost
1½ burk crème fraiche
½msk sambal oelek
 4 tomater
salt o peppar
1. Skölj och skiva auberginerna. Stek dem i olja och salta. Låt ev vätska rinna av.
2. Stek köttfärsen och löken. Krydda med salt och peppar. Blanda i sambal oelek och crème fraichen
3.Smörj en ugnsfast form. Täck botten med auberginer. Varva dem med köttfärrsen och lägg skivade tomater på toppen som du täcker med riven ost!
5. Grädda i ugnen i 225 gr i ca 25-30 minuter. Servera med sallad!
(Recept från Expressens GI-mat bilaga)
 
 
 

RSS 2.0