Dags för kronärtskocka


Underbara kronärtskockor

Så här på sensommaren är det dags för dessa goda "kockor"! Vi brukar äta dem som förrätt med smör och salt eller
citronvinägrette:

½dl god olja, oliv eller raps
½ pressad citron
1 skvätt vinäger (vilken som helst dock ej balsamico för då försvinner den fräscha gula färgen)
Vispa ihop!



Koka tills bladen lossnar lätt (ca 30 min) i saltat vatten. Beställer man i kronärtskockor på Libanesisk resturang är de kokta i vatten med citronskivor i,  fräscht!


....sen är det bara att plocka blad för blad, doppa i smör eller vinägrette och dra av den nedersta biten av bladen med tänderna tills man kommer till "skägget" det tar man bort....


...och så återstår  bara den goda kronärtskocksbotten !

Mmmmmm så god!

I år var första året som hela familjen Skoglund tyckte om kronärtskockorna! Kul tycker jag. Själv började jag mumsa kronärtskockor i unga år. När jag var ca 4 år tyckte mamma att jag var väldigt duktig och åt kronärtskocka men det visade sig att jag bara doppade samma blad igen och igen så det jag faktiskt åt var-smör!!!

Kyckling i enkel god sås


Fräs upp  bacon från ett paket klippt bitar. Låt sen ca 10 skivade färska champinjoner fräsa med( eller 1 burk champinjoner)Häll på 1 trea grädde av valfri fetthalt och en burk crème fraiche. Slå i en skvätt soya och lägg i finklippt persilja och timjan. Koka ihop nån minut.


Lägg kycklingfiléer i en ugnsform (800g-1 kg) krydda med svartpeppar och häll över såsen. Laga i ugn 225 grader i ca 20-25 min eller tills kycklingen är färdig. Servera med ris eller pressad potatis.

Eftersom jag äter à la GI åt jag min kyckling med blomkålsris = blomkål som rivs på den grova sidan av rivjärnet och sedan kokas mjuk.


Blomkålsris

Första gången jag provade blomkålsris och det var helt ok. Man saknar verkligen ris eller nåt när man har en god sås så det här var ett bra alternativ.


Råkost, bönor och räkmacka

Skördetid bjuder på fräscha grönsaker och frukter. Jag ville riktigt ta vara på smakerna från nyskördade morötter och rödbetor. Den här råkostsalladen gjorde alltid min Farmor när jag var liten och jag har alltid gillat den. I sommar har ju lilla farmor somnat in vid en ålder av 96 år och jag undrar om det inte var hennes nyttiga leverne som gjorde att hon blev så gammal och var så klar i knoppen.

Farmors råkostsallad:



Riv dubbelt så mycket morötter som rödbetor och pressa på citron!
Farmor brukade ibland blanda i sultanrussin och rivet äpple- en riktig vitaminbomb är denna sallad!

Jag har också skördat en liten miniskörd av borlotti bönor. Jag tycker de är så fina med sina rosamelerade skidor! Jag tänker på en bönodling som vi alltid går förbi när vi är i Portugal och skall gå till Bageriet. Där växer bönstjälkarna i långa rader på ett fält brevid vägen. Där får de bönor i massor medan jag bara fick ihop dessa från mina två bönstjälkar....men men- alltid nåt!. Lite hemodlade, kokta bönor fick vi i alla fall till middagen!



Riktigt nyttiga och goda tillbehör till den köttbit vi åt

En av helgens middagar blev en hemgjord räkmacka:

Jag har ätit några räkmackor lite varstans under sommaren men jag måste ju säga att den man gör själv hemma är godast! Glöm inte att salta lite på äggen och jag kör även lite god salladskrydda på grönsakerna och det ska vara ÄKTA majonäs och mörkt bröd tycker jag!! MUMS!

Födelsedag i äppeltider

Grattis JOE på födelsedagen!

Alla som känner min man vet att en av hans stora passioner är att åka spårvagn! Vart vi än rest tillsammans vet man att vill man göra Joe glad så åker vi spårvagn!!!

Så här kommer ett litet collage till dig (Joe) från några spårvagnsturer nyligen:


Barnasinnet kvar....

Födelsedagen firades med en apfelstrudel eftersom vi är lite Österrike-inspirerade just nu!


Vi använde oss av färdig filodeg (som jag by the way inte gillar att jobba med) men den blev lite hård tycker jag och tänker prova mördeg nästa gång eller varför inte degen till Rimbobullar?!


Vår tolkning av Ernst K;s Apfelstrudel!
Här finns recept på den!

Nu känns det som väldigt länge sen vårt äppelträd stod i blom!









Rosendahlsträdgårdar



Reströtta kroppar behövde ut och promenera så Joe o jag tog en tur ut till Rosendahl på Djurgår´n.
Man blir ju glad bara av att vandra omkring där och titta på deras grönsaksodlingar och planteringar.







Vackra dahlior...




En god lunch hann vi med. Morot- o linssoppa med bröd och en sallad med rödbetor och en krämig fetaost!




Vi bestämde oss för att utöva lite självplock på blommor


Härlig bukett inte alltför dyr heller!

Allt som säljs och serveras här är biodynamiskt odlat. Idag såg det ut så här i grösaksdisken:



Lite nyskördade grönsaker och örter..

Även Rosendahl odlar tydligen vindruvor men jag har dock inte hört talas om någon vinproduktion.


Helt klart ett härligt ställe. Vi lärde oss att det fanns en massa mysiga bord och bänkar en bit utanför kaféets område där man kan inta sitt kaffe eller lunch så ett tips är att kolla ut en mysig plats först och sen köpa fika/lunch.


Gillar den här blomman skarpt! Någon som vet vad den heter? Anemon....kanske?
Det var en snygg kombo med de där blommorna och vippiga grässtråna till!

Bröllop i Frösökyrka


Helen♥Micke


Frösökyrka


Wrroooom- eller skrammel- där åkte de nygifta!


Bröllopstårtan, en skapelse med hallon och chokladmousse under den vita sugarpasten.


Lilla Matilda som mumsar den goda bröllopstårtan.


Enzo o Matilda


God mat och dryck, tårar, skratt, dans och glada vänner samt nya bekantskaper innehöll denna lyckade bröllopsdag och fest!
I Bygdegården höll vi igång hela natten in till nästa morgon....

Tack underbara brudpar!
Lycka till!

Bakverk i Wien

Ett otroligt stort och vackert slott med en gigantisk trädgård var Schönenbrunn. Här gick vi omkring och kände historiens vingslag och tog en fika och mumsade på den den anrika tårtan: Sachertårta!


Vi provade även ett annat bakverk på hotel Imperial dit vi flytt för att unkomma en regnskur. Imperialbakelse!



Vi provade också en  Apfelstrudel på samma ställe.....

Slurp!

Man kan verkligen säga att staden Wien har  bakverk som heter duga! Äppelkakan och aprikoskakan nedan var bland de godaste jag ätit och de serverades i vår frukostbuffé på hotellet!


Tur att vi gick så mycket som vi gjorde så vi kunde unna oss en och annan  godsak!

Avslutar detta inlägg med ett recept på Sachertårta. Ernst Kirsteigers receptpå denna tårta hittar du här!

Vingårdsbesök


Jag, mitt bland vinrankor på en vingård i Grindzing en liten bit utanför Wien

Denna heta augustidag tog vi spårvagen till Grindzing och en vingård med ett fint värdshus där vi åt lunch. Det var väl värt att gå den ganska sega uppförsbacken, i 30 gradig värme, för att ta sig upp på höjden till den vackra vingården och värdshuset. Men vi var rätt slut när vi kom fram! Som tur var hade vi grundat med vätska och hade vattenflaskor med oss.


Härligt att se dessa underbara druvor på så nära håll!


Skylten till Värdshuset Weingut Reisenberg

Värdshusets egen hemsida finns här. Där kan du se fler bilder!

Det blev en väldigt bondsk lunch. Vi åt: Friterad kyckling med Österrikisk potatissallad, Blodkorv stekt potatis & surkål samt en tallrik med "bondens läckerheter" korv, fläsk, köttbitar och paté och som kronan på verket en underbar apfelstrudel med grädde och färska bär.


Till den rustika maten drack vi såklart Weiss wein!

Vin nr1
Lenikus, en Riesling. Gott och fräscht!


Vin nr 2

Ett  fräscht och fruktigt vin från närliggande vingård Grüner Veltliner hette det efter druvan med samma namn som är en av Österrikes mest odlade.

Vi var kvar i flera timmar och bara njöt av maten, vinet och utsikten över hela Wien och vingården nedanför.









Välkommen till Wien-vilken vacker stad!

Joe och jag tog en liten tripp till Wien där vi välkomnades på flygplatsen med ballonger och kylt Österrikiskt vin till oss trötta resenärer! TACK för det fina välkomnandet Stefan!


Rathaus- Rådhuset i Wien låg nära vårt hotell

Bara in med väskorna på hotellrummet och sedan ut i sta´n och värmen- för det var verkligen varmt och vackert väder runt 25-30 grader på dagen och 22-25 på kvällarna!

Hungriga som vargar efter en tidig morgon och resdag med endast en smörgås, några kakor och lite snacks på planet, åt vi en sen lunch på ett festivalområde vid Rådhuset alldeles nära vårt hotell. Där fanns mat från alla världens hörn och vi satt där omringade av vackra byggnader som tornade upp sig runt hela festivalplatsen.

Jag åt en kalkonwok med ris och Joe tog bläckfisk med nån spenat-och potatissallad. Gott och ÄNTLIGEN riktig mat!



Sen ut bland de vackra husen, kyrkorna och slotten som det kryllar av i Wien!

x
Joe o Stefan utanför Parlamentet


Hästdroska utanför det Habsburgska slottet


Utanför Spansla ridskolan


Då och då behövdes en liten vätskekontroll i värmen - Öl till grabbarna och en rosé spritzer till mig!



St Stefansdomen


En liten Amorinängel visar sin uppskattning....

Många tusen steg blev det på sta´n tittandes på vackra byggnader men så var det äntligen dags för en Wienerschnitzel! Wienarna äter sin med endast sallad till men vi fuskade och beställde äve in lite pommes!


Det var gott men det var inte den klasssiska schnitzeln som serveras på resturang Figlmüller -där hade de två veckors kö för att reservera bord eller en lång kö att stå i utanför, så denna fick duga för oss och det gjorde den!!!

Gänget på Nach Market (en resturang och bargata)

Sen vandrade vi sakta hem i den varma kvällen omgiven av dessa vackra byggnader så långt ögat kunde nå!


Museéikvarteren...


Månen över den Kungliga Teatern





Middag på Seaside Longhorn i Sjöstaden

Dags för avskedsmiddag för våra husgäster Micke, Helen och Matilda, som nu måste åka hem och fixa det sista inför det stundande bröllopet.

Vi hade först planer på att vara hemma och grilla men vädret var allt annat än grillvänligt! Vi drog till sjöstaden istället och testade Seaside Longhorn vilket en "hockeymamma" rekomenderat oss. Sonen följde också med vilket var trevligt för han har ju varit utepå resande fot mest hela sommaren så det var kul att få umgås lite över en bit mat -han över än 400g köttbit! (som jag inte hann fota!)


Min portion Kyckling Fajitas



Biff Fajitas till mannen....



....våra tillbehör; Svart böndipp, guacamole, salsa och gräddfil.


Micke och Helen tog grillad lammfilét

Maten fick helt klart väl godtjänt men mina och Joes fajitas kunde dock varit något hetare likaså salsan men alla var vi nöjda och glada med allt ändå. Trevligt bord fick vi också vid fönstret med utsikt över alla båtar som är på väg in och ska slussa vid Hammarbyslussen.

Efter middagen behövde vi verkligen sträcka på benen för det var stora portioner så vi tog en kort prommis i Sjöstaden men det var kallt och himlen hotade oss med regn så vi åkte hem och drack kaffe i casa Skoglund.

Tack för besöket blivande fam Å! Välkomna tillbaks snart!

I min trädgård just nu


Borlottibönor


Gyllenkrok-Astrakanäpplen


Krusbär

Lägenhetsbarn som man är, kan jag aldrig nog uppskatta att ha en egen trädgård med lagom mycket bär och frukt. Jag älskar att gå ut och plocka några egna äpplen till en paj eller ha frysen full med rabarber och bär till alla vinterbak!

När vi är inne på trädgård vill jag bara tipsa om den lättodlade rosen Flammentanz som min mamma rekommenderade mig samt Vidjehostensian - de blommar så underbart just nu när man kommer hem från semestern!



Flowerpower i Ormkärr just nu!


Paella.....vi dammar väl av den rätten då!

En brunbränd son kom äntligen hem efter semestrar Vid Medelhavet. Hungrig var han som en varg och modern ville förstås bjuda på nåt som han inte ätit på ett tag....husmanskost, tänkte hon. Men sonens önskan var Paella!!

OK då tar vi och dammar av den rätten:

Arborioris som bubblar ihop med saffran, purjolök& hönsbuljong ( det skulle varit lite vitt vin men det var slut- även på slattar i frysen).

Paella med saffran, kyckling, räkor och kräftor.
Mer om Paella läser du här!

Äntligen Blåbärspaj


Hela skogen är full med blåbär ute på ön just nu.

Micke, Helen o lilla Matilda hängde med oss ut den här helgen och Saga tog med Sara. Vi hade verkligen tur med vädret på lördagen. Varmt och skönt o vinden mojnade eftersom.
Saga, Sara o Matilda plockade blåbär så att de kunde göra en paj. Lite rensande blev det förstås men det gick snabbt ändå!





Men innan fikat så var vi ju tvugna att ta ett dopp. Varmaste badet på hela semestern!

Joe, Micke, Saga o Berit i böljan den blå.


Matilda, Peggy o Berit


Sara



Tjejernas paj med Vaniljvisp en klassisk smulpaj- Supergod!



Helen diskar i uteköket.....Härligt att stå ute i solen o diska!


Diskligan för dagen



Västerbottenostpaj o kräftor


Denna paj gjorde jag till kräftskivan i helgen men man kan gott ha i mer ost och ta bort ett ägg för den blev lite "omelettig"

Här är i alla fall Receptet:

Pajdeg

200g vetemjöl, dinkel eller fullkornsmjöl

125g smör

2 msk vatten

Fyllning:

4 ägg

2,5 dl mjölk eller grädde

3 dl riven Västerbottenost

salt och peppar


Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Slå stanningen i pajskalet och grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarnde inte är färdig så täck med folie eller lock.

Detta är en paj som blir bra på dinkelmjöl. Den smakar dessutom utmärkt kall - gör den gärna dagen före och låt den vila i kylen över natten.

En lugn och trevlig kräftskiva där vi avnjöt de goda röda kräftorna svala i kroppen efter dagens bad. Lite sång till drycken blev det förstås som vanligt när Helen är på Mefjärd.


Helen o Jag

 


Micke o Matilda


Sara o Saga



Survival kit för en lyckad kräftskiva: Kitshiga kräftlampor och infravärme!


Vi åt Pandalus turkiska jumbo och de var helt OK! Men blott Sverige svenska kräftor har......



 


Osttips och sommarmat


Jag kom på att jag inte visat nån bild på en jättegod ost vi åt på Mefjärd som Stefan köpt med sig.

Här kommer några bilder på denna basilikasmakande ost!

Basiron Pesto
God, fräsch och rolig ost att lägga på ostbrickan!


Det har blivit en hel del matlagning och många goda matminnen under sommaren. Och än är inte sommaren slut.... Jag ser fram emot flera matminnen på den lilla resa som Joe och jag ska göra till en Europeisk huvudstad om nån vecka!!!!!!
Dessutom ska vi ju äta en bröllopsmiddag i sena augusti. Så än är inte sommaren slut!



Nu kommer en liten önskelista:
Men frågan är vilken man skall satsa på, den dyrare lilla till min kitchen aid eller den stora manuella lite billigare maskinen?!? Vi får se....

Pastamaker till Kitchen Aid

Pastamaskinen Marcatostor

Tror faktiskt jag ska kolla blocket. Det finns säkert många som som har en pastamaskin som står och samlar damm nånstans!!

Fisksoppa på sik och målning


Det blev en fisksoppa på siken som barnen drog upp med nån laxbit från frysen som komplettering. Vi hade inga räkor denna gång men saffran och fänkål fanns och hummerfond som gör en så god bas i soppan!
Till soppan vitlöksbröd och limeaioli!
Gott helt enkelt!

Till soppan avnjöt jag detta goda chablis som våra gäster lämnat efter sig. Tack för det!

Pappa o Berits fina glas med tennfot. ( Reymyre)

Finns på systemet!


Det har blivit lugnt och stilla ute på ön när vår lilla trupp minskat från 10 till 5. Saga har varit så duktig och jobbat med sitt lilla rum i lillstugan. Nu är det färdigmålat och väntar på möblering vilket vi får vänta lite med tills den stora starka pappan kommer ut igen!

Det färdigmålade resultatet:
Snart golvet och listernas tur att få sig en omgång.


Bilder från det skönaste doppet som finns- Morgondoppet!

Detta var sista semesterdoppet. Nu hem till stan igen. Saga och jag tog båten till Dalarö där Joe hämtade upp oss och en fin present fick man också av min snälle man -eftersom det var vår bröllopsdag! 18 år sedan vi stod där i kyrkan med darrande knän......åren går fort minsann!

TACK snälla Joe för mina fina armband och tack Saga för god laxpasta du lagade åt oss igår!
♥♥♥



RSS 2.0