Grillad kyckling på ölburk....

Ett nytt roligt sätt att laga till kyckling på grillen är att sätta den på en ölburk som är fylld till en tredjedel med öl och sedan färska örter i ölen. Sen låter man kycklingen stå i grillen där ölen bubblar in i kycklingen och gör den saftig.
Det som behövs är endast:
1 kyckling (som penslas med grillolja och kryddas med allroundkrydda)
1 ölburk (som fylls med en tredjedel öl och örter)
När kycklingköttet är 82-86 gr är den klar!

Till den goda saftiga kycklingen åt vi en risotto gjord med vitt vin, svampbuljong och nyplockade uppfrästa kantareller!


Godaste lunchen!

Igår la vi nät igen och denna gången fick vi lite mer fisk. En sik, en torsk och fem flundror.
Efter lite rensande av både fiskar och nät var det dags att röka fisken.

Sen var det skönt att hoppa i spat och skölja bort fiskrenset! Fast det var lite kallare idag.


Färskost

Jag såg ett recept på egen färskost härom dagen på mjölkpaketet och blev sugen på att prova att göra min egen och smaksätta den.

Det blev två smaker på osten: en med pepparrot och en med soltorkade tomater, vitlök, oliver och basilika .


Pilgrimsmusslor till vickning...

Gott äter vi ju alltid här ute på ön . Berit hittade en fotogenlampa från sin barndom här på ön som vi fixade till och fyllde upp med lampolja och nu lyser den så vackert över grillen när vi grillar sent om natten.....


Nyrökt lax med potatis o god sås

Härligt att komma ut till Mefjärd igen i detta härliga väder. Med i bagaget hade vi en ny badstege som Stefan and sons monterade på ett kick. Premiärdopp i 18-19 gradigt vatten. HÄRLIGT!!!!

Sen var det dags att tända på röken och röka lax. Till laxen åt vi färskpotatis och en enkel god Ädelostsås:
1-2 rostade chilifrukter
1 trekant ädelost
1 stor burk crème fraîche
1 buljongtärning ( fiskbuljong eller höns om man gör såsen till kyckling)

Mixa alla ingredienser och koka upp. Blanda sen ner en kruka finhackade örter, oregano eller basilika t ex och servera!


Quinoasallad

Gjorde en god sallad till grillningen härom veckan. Här kommer receptet på MIN quinoasallad:

Gör er egen variant av den här salladen med de ingredienser NI gillar! Men glöm inte quinoan! Ett mättande och proteinrikt livsmedel!


Sommarfavoriter

En god sommar middag som vi alltid äter minst varje sommar är "stuvad färsk vitkål med falukorv"
En sån god fräsch somrig rätt som man väl aldrig trodde att man skulle tycka om som barn!

Har också mumsat på många smultron på landet. Vilken bär- och blomsommar vi har! Det skall också bli mycket frukt och äpplen i år läste jag- härligt!!


Foccacia

Här kommer receptet på foccacia:

Ju lösare deg desto saftigare bröd, så ta det lite varsamt med mjölet!


Goda tillbehör till grillning...

Äntligen uppe på landet hos Mamma o Freddan. Båda ungdomarna följde med några dagar så det har blivit både kvällsdopp och fotboll här på Norrby Udde! Ca 18 grader i vattnet så jag hoppade över badet!

Grillmiddagarna har ackompanjerats av goda tillbehör. Mamma gjorde rödbetor med fetaost, solrosfrön o pumpakärnor med lite olja och honung som dressing- supergott! Hos Syrran o svågern gjorde vi grönsaksknyten med sparris, sockerärtor, paprika, sommarlök och tomater. Bara en klick smör och lite salt och peppar på och sen linda in i folie och på grillen i ca 10-15 minuter! Enkelt och gott!

Saga bjöd på Studentchampagne och till den mumsade vi på mammas goda luftiga foccacia! Recept kommer!


Estola! och heja Sverige!

Här kommer ett vintips från mannen och Carl-Jan:
Estola, ett gran reserva från la Mancha i Spanien. Temperanillo och Cabernet Sauvignon. Bra pris på Systembolaget också! 79 kr!

Vi var så sugna på pasta igår, i värmen, efter vårt lilla dopp i Ådran, så Joe gjorde fetaostfyllda köttbullar i kryddig tomatsås och till detta linguine OCH förstås detta goda vin.......sen blev det Sverige-Finland i fotbolls em, där Sverige krossade finnarna med 5-0!


Fräsch och fruktig kokosdrink (Favorit i repris)

Jag har ju blivit tillfrågad om jag vill dela mina recept till Hittarecept.se och då blev man ju smickrad förstås! Så därför kommer jag köra en del repriser här på bloggen ett tag för att de skall få lite recept i min receptbank där.
Är det tråkigt med repriser så scrolla bara vidare!
 
Här kommer den första i kategorin favorit i repris så här till sommarsemestern:
 
  Den här drinken gjorde vi för någon sommar sedan och den var god, fräsch och somrig! Håll tillgodo:
 
 När man är på en ö utan affär gäller det att planera noga om man ska ha alla ingredienser på plats. Här ute finns ett bra lager av det mesta men nu fick det bli en specialbeställning av Pappa och Berit till den här drinken....
Ingredieser:
5 dl vodka
1 pressad lime
1 pressad citron
1 koncentrerad apelsinjuicetetra
1 tetra koncentrerad tropisk nektar
1 burk kokosmjölk
vispa alltihop i en burk sätt på lock och in i frysen! Låt stå en dag eller längre!
Fyll sedan ett glas till hälften med den sorbet-liknande smeten och häll på fruktsoda!
Drinksmeten innan frysning
 
 
Drinkblanderska i morgonrock
 
OBS. Jag brukar vanligtvis inte blanda drinkar till frukost- inte ens på semestern men den här dagen var det ju invigning av uteköket!!!!
Tack Marie J för drinktipset!

Boule & Berså


Vi kunde inte fått bättre väder på vår lilla aktivitet i glada vänners lag: Boule-spel på Boule & Berså vid Danviksull!
 
 
 
Baren och en del av restaurangen....
 
Här kommer en liten stilstudie av gänget:
Kia, Leffe, Joe & Danne
 
Micke, Stefan, Diana o Ann
...och bloggerskan själv!
 
Poängräkning....
Middag på stället!
 
Tack för en supertrevlig dag kära vänner och tack Micke som fixade!
Kramar till er alla!
 
 
 
 
 

Glasblåsning i Kosta

 

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så lovade jag att återkomma med bilder från glasblåsningen i Kosta. Först tänkte vi inte gå in och kolla men det gjorde vi som tur var, verkligen kul att se dessa skickliga yrkesmän!
 
Extra roligt var ju att de just när vi var där tillverkade våra glas: Intermezzo!
 
 
 
Först hämtades glasmassa ut  ur ugnen......
 

Sen ner i en form och glaset blåstes i rätt storlek......
 
 
 
Själva glasformen
 
.......sen blåstes en luftblubbla in i foten på glaset.......
 
........som fylldes med färgat krossat glas .....
 
På med mera glasmassa till foten..........
 
 
och sen fick de hängas i en ställning och flyttas till en avsvalnings-ugn så glaset inte svalnar för snabbt och spricker.
Slutligen jämnas glaskanten till efter att den värmts upp lite grann igen.
 
Vilket flyt glasmakarna hade i sitt jobb. Snabbt och proffsigt gjorde alla sin syssla på precis rätt sekund för att sedan lämna över till nästa moment hos sin kollega och själv förstås upprepa sin egen uppgift. Sen byttes de av för att det inte skulle bli monotont kan jag tänka......
 
Känns nu extra gott att ta en sipp ur dessa glas som jag bara älskar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kyckling med citron och örter

 
 
Härliga ingredienser till en god kycklingrätt
 
Jag tittade på Sommar med Ernst igår och blev så inspirerad av hans matlagning i uteköket i den vedeldade ugnen. Någon vedugn har jag ju inte men den vanliga fick duga.
 
Här kommer min variant av Ernst kyckling:
 
RECEPT på
Ört och Citron Kyckling
 
4 kycklingfiléer
1 kruka timjan
1 knippe persilja (blad eller vanlig)
2-3 tsk flingsalt
1dl olivolja
oliver
4 st vårlökar eller sommarlökar
saft och zest av en citron
svartpeppar
honung
 
Gör så här:
Hacka örterna och mortla dem med flingsaltet. Häll i olivoljan, citronsaft och zest. Gnid in kycklingfiléerna med den gröna röran och marinera ett tag om du har tid! eller lägg direkt i en ugnsform eller lergryta.
Dela löken i mindre delar typ 4 delar på en lök och lägg ner. (Lägg även i citronen om du vill ha mycket citronsmak) Lägg ner oliver, krydda med svartpeppar och ringla sen över flytande honung.

Täck över med folie om du använder ugnsform och laga i 225 grader i 20-25 minuter eller tills kycklingen är klar och löken halvmjuk.
(Kan också tänka mig att pimpa det här receptet med att hälla i en skvätt vitt vin och någon rostad vitlöksklyfta!)
 
Den färdiga kycklingen

Vi festade med lite svenska jordgubbar och grädde till efterrätt idag. Inget är som svenska jordgubbar -det är ett som är säkert!
 


Jordgubbsskivare från Claes Ohlsson.

Gullig och lite onödig pryl men den funkar faktiskt riktigt bra och kostar nästan inget!
Andra användningsområden?......Är det någon av er läsare som har några förslag?
 

Nu är det dags för Grillmästarna på TV!
Ciao!
 
 
 
 

Lätt LCHFbröd

Det ljuva livet med studentmottagningar, jobbfester, midsommarfirande och andra försommaraktiviteter börjar sätta sina spår. Dags att skärpa till sig och leva ett lite lättare liv nu!
Jag brukar ju köra med mindre kolhydrater ett tag och tycker det funkar bra men  jag har svårt att vara utan en riktigt god macka!
Därför provade jag att baka ett LCHF bröd som kallas Pones för att se om det var något för mig?
 
Här kommer receptet:
Min goda, lätta kvällsmacka....
 
Pones (recept 56kilos blogg)

5-6 stycken bullar

5 ägg

2 dl pofiber

1½-2 tsk bakpulver

1 msk fiberhusk

1 krm salt

50 g smält smör

En skvätt grädde (2-3 msk)

Vallmofrön eller några andra valfria frön att strö över....

(det gör också att det smakar lite mer som vanligt bröd)

Vispa äggen fluffiga, smält smöret och blanda ihop med grädden. Blanda de torra ingredienserna och häll först ner smör/gräddblandningen sedan de torra ingredienserna. Låt svälla i ca 5 minuter. Klicka ut på bakpappret och forma sedan till bullar med fuktade händer. Jag ”bollar” dem från hand till hand tills de blir släta. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

 

De känns inte vanligt bröd utan känns lite lättare....man blir inte så mätt. Ta en välsmakande, lagrad ost och någon grönsak på mackan så blir de mer lika vanliga mackor i smaken!

 
 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 


RSS 2.0