Fängslande afternoontea på Långholmen, Bananpannkakor och Indiskt!

 
Det var inte så länge sedan jag avnjöt ett Afternoontea, då med Saga men nu var det dags igen. Jag och mina gamla kollegor hade bestämt att träffas och vi gick ut till Långholmens Värdshus och åt och drack otroligt gott. Sedan gick vi på en kort guidad tur I det gamla fängelset med tillhörande museum. Skönt att få röra sig lite på allt vi smarrat i oss. Teet var upplagd som ett gående bord vilket lätt ju kan inbjuda till att man äter en smula för mycket........
Sandwichar och scones
 
 
Hembakt rulltårta, hallonmuffins, philadelfiapaj och underbara småkakor
 
 
Dessa vackra ljuslyktor stod på alla borden och fanns att köpa på muséet.....jag motstod dock.
 
Här är några bilder från Långholmens fängelse som nu drivs som ett hotell bl a.
 
 
Lite fräschare nu än då kan man tänka
 
Jag fick ett tips av Saga som i sin tur fått ett recept av Emma på Bananpannkakor innehållande endast banan och ägg a la LCHF alltså. Efter lördagens kolhydratfrossa kände jag att dessa kanske var på sin plats. Wille o Felicia ville gärna prova imorse på söndagsfrukosten.
De var inte lätta att vända, det skall gudarna veta men otroligt goda med mycket banansmak, jag hade två jättemogna söta bananer och tre ägg som jag mosade i mixer och sedan stekte i mycket smör.
Ett ägg till är nog att rekomendera till två stora bananer! Då kanske de håller ihop lite bättre!
 
William lyckades bäst med att vända pankakan....mina blev i bitar.....
Absolut en pannkaka att prova fler gånger. Tasta!!!! Ni kommer gilla den!
 
 
Ikväll drar jag in till Söder med lite blandat folk "Gräsänkgänget" .Joe är i Berlin med Stefan och Katta är på Kanarieöarna så det blir jag, Håkan, Filip och Annsan som skall äta på min favoritindier på Katarinabangata: Shanti. Jag återkommer med bilder........
 
Appropå Indiskt, så såg jag reklam för dessa såser om man vill göra lite snabb-indisk-mat. Kan vara värt att prova!
 

Favoritlax i repris och förstaförsöks wok!

Alla ♥ns dag firades här hemma med en gammal laxfavorit: Lax i ugn med räkor och tomat o saffrans creme fraiche.
 
 
Världens lättaste laxrätt!
4 laxfiléer
1 burk saffran- tomat creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 burk räkor i lag (avrunna)
 
Lägg laxen i en ugnsfast form, salta o peppra. Blanda ihop creme fraiche o grädde och häll över. Laga i ugn i 200 gr ca 12 minuter häll sen på räkorna och ställ in och värm lite till........Servera med kokt eller pressad potatis och sockerärtor( Jag brukar fräsa upp dem snabbt i lite olivolja).
 
 
Här kommer ett tips på en chokladbit som jag tyckte var suuuuuupergod!
 
Mörk choklad med kokosnöt!
 
Dags att testa nåt nytt här hemma, tänkte mig en Wokrätt med kyckling och nudlar. I kokboken "Den första kokboken i världen" av Johanna Westman finns ett recept på en woksås som jag provade idag. Helt ok! Jag och familjen var nöjda men  maten krävde sin kock, fyra plattor igång på spisen och skalande av grönsaker gjorde mitt kök smått rörigt. När jag sen plötsligt upptäckte att klockan blivit så mycket och jag inte kommit iväg till träningen, lämnade jag köket i kaos. Familjen röjde dock upp även om jag misstänker att Joe fick ta det mesta!
Oooooups tiden springer iväg ibland när man är i laga-mat-flow!
 
Jag wokade upp morötter, rödlök och la sen i lite  purjolök och paprika. Blandade sen i woksåsen vars recept kommer här:
Godaste woksåsen
2 tsk sesamfrön -rostade
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära eller 1 msk torkad på burk 
2 msk flytande honung
½dl kinesisk soja
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 krm maizena
Rosta sesamfröna. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om tills allt blandas väl. Ta bort från värmen. Häll sen såsen över de wokade grönsakerna och blanda ihop med kokta äggnudlar och stekt kycklinginnerfilé.
 
Gott, men prova gärna denna rätt med bambuskott till också -det tyckte mina ungdomar fattades men annars fick den här rätten godkänt!
 
PS -Underbart att köra vattengympa igen för första gången sen mitt handledsbrott! Blev glad i kropp o själ av det!
 
 

Fettisdag med LCHF semlor

Glad Fettisdag på er!
"Sockret" på toppen är Sukrin
 
Att äta en LCHF semla är ju inte alls samma sak som att äta en vanlig semla! Men ändå gott.....fast på ett annat sätt. Kul att lära sig baka på ett lite annat sätt, utan socker. Jag kör en kost med mindre kolhydrater o socker här ett tag! Dessa semmelbullar blev väldigt saftiga och med mycket smak av kardemumma. Istället för mandelmassa och grädde så gjorde vi hallongrädde, som alltid smakar fräscht och gott ,med färska hallon. (Var växer hallon just nu i världen kan man fråga? Glömde kolla.....)
 
 
Några av ingredienserna:
 
Den lite kladdiga smeten......
 
 
Här kommer receptet på semmelbullarna som vi gjorde våe egen variant av:
 
 
 
 
 
 
 
 

Korvgryta med lök o äpple plus fina muggar

Här i familjen gillar vi Sorundakorv som har många olika typer av  korvar med hög kötthalt. En rätt som jag åt nån variant av som liten, är falukorv med lök och äpple.
 
Här kommer receptet på min variant:
1 Sorunda falukorv i skivor
1 gul lök
1 röd lök
1-2 saftiga äpplen
3 dl mjölk
1 dl valfri grädde
½ dl chilisås
tabasco eller piri piri- sauce (efter behag)
peppar
 
Lägg korvarna i en ugnsfast form. Stek i ugn 200 gr ca 5 min
Lägg på skivad lök och äpple, blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över. Grädda i ugn i 5- 7 min till eller tills allt tagit lite färg och såsen bubblat ihop....
Servera med sallad eller pasta.
 
Jag har fått två fina muggar de senaste dagarna. Ni som känner mig vet att jag är en mugg-galning! Denna fina fick jag från Stefan som köpt den i Uruguay -jag älskar att den har två öron!
Rustik keramik från Uruguay
 
Koppen nedan har jag suktat på länge. Keramikern är Kerstin Tillberg (som gör de vackra koppar som bl a visas i Stjärnorna på slottet). Den här fick jag av mamma som tyckte synd om sin enarmade dotter.......
Fin fin med den lilla rosen.....
 
För övrigt går tillfrisknandet segt framåt för min handled. Jag skall intensivträna tills på tisdag när jag skall träffa arbeteterapeuten, har det inte blivit nån bättring i vridmomentet blir det ny röntgen och, fruktar jag, operation....! Isch, så jag tänjer o bänder så gott det går.
Träning med alundeg
 
Ha en skön helg!
 
 

Afternoontea på Tea & Garden

Jag och Saga var på afternoontea på ett litet ställe på Dalagatan, Tea & Garden. Ett mysigt och familjärt ställe och det var väldigt gott! Jag behövde trösta mig litet efter arbetsterapeutens dåliga nyheter om min handled som är för stel och kräver smärtsamma tänjningar 6 gånger om dagen. Om den inte ger med sig blir det ny röntgen och tillbaka till ortopeden.......så jag tänjer på och hoppas på det bästa. Aj, Aj!
Våra goda sandwichar med bl a cheddarost o krasse, fetaost o soltorkade tomater, lax o cremecheese, skinka o pepparotsgrädde.
 
 
Ett måste på afternoontea: våningsfatet!  Vilka goda marmelader på översta våningen; äpple-kanel, lemon curd och hallon!
 
I vårt te-paket ingick två sandwichar var, varsin scone med marmelad och clotted cream, en kanna te samt dagens tårta. Saga och jag valde en kanna klassiskt svart te assam och ett fruktigare Fiesta med smak av bl a vinbär!
 
Dagens tårta; Chokladtårta med körsbärsfyllning......
 
Lite gladare och mycket mätta rullade vi hemåt!
 
Obs detta teställe finns med i Smartboxen; En skön dag ,vilken vi använde oss av och som var min julklapp från jobbet!
 
 
 
 

Avbrott från tristressen med armbrott

Jag har nu kommit hem från London och Bett-mässan. En mässa som visar upp nyheter i form av hård- och mjukvaror inom digitaliserat lärande vilket i min branch är högaktuellt! Vi tittade alltså på olika aktivitetsbrädor....smartboards.....ipads och program och appar till dessa.
 
London bjöd inte bara på jobb utan även lite nöjen. Även om jag tog det väldigt lugnt så hann vi ändå med nåt pubbesök och massa god mat!
 
Här kommer lite blider som suktar:
Lunch frånthe  foodhall på Marks & Spencer . Huvudingrediensen i salladerna kunde bl a vara kyckling, rostbiff eller halloumi.Vi valde en mix av de sallader som fanns och det var
* broccoli med granatäppelkärnor (krispig och god)
*butternut scotchpumpa med rödlök,
* potatissallad,
* quinoa sallad med bönor, kikärtor och russin samt vanlig sallad.
-Detta var verkligen en matig sallad som hette duga!
 
Ett litet pubstopp med några av mina examinatorkollegor från PIM gruppen.
 
En god cider till lunchen!
 
Vi åt middag på en afrikansk resturang Shaka Zulu i Camden med hela gänget som åkte med DIU (=dator i utbildningen) 250 personer var en siffra jag hörde......
Ingen sensationell mat men en spännande förrätt nedan:
 
Carpaccio på antilop!!!!!
 
Snyggt afrikainspirerat handfat va! Hela inredningeni resturangen  var i samma tema där varenda kvatdratmillimeter av tak och väggar var afrikadesign.
 
Vi var några som stannade kvar i London över helgen och jag, Tobbe och Jenny hann med att äta både Indiskt på Brick Lane och Libanesiskt i Kensington dä rvi bodde.....Här kommer lite matpics;
 
Naanbröd och butter chicken. Vi var lite besvikna på maten vi hade alla ätit godare indiskt i london....
 
 
Libanesiska meze -smårätter. Vi tog tabouleh, haloumi, fetaostpastery, kryddiga korvar, kryddig potatis, falafel, hoummus och baba ganousj. Super GOTT!!!!
 
 
 
Med vin och dricks gick notan på 100 pund att dela på tre. Inte farligt!
 
Tack för trevligt sällskap dessa dagar!!!!
 
Avslutar detta inlägg med en bild på en mycket inspirerande skola där vi gjorde ett studiebesök. Mikael Faraday school. En skola som kommit långt i det här med digitalt lärande. Jag blev otroligt inspirerad!!!!!
Modern design....
 
Mattelektion....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0