Nutella semifreddo och två middagar

Det har varit lite lugnt på bloggen ett tag eftersom bloggerskan är tillfälligt vrickad dvs jag har vrickat ena foten så det blir inte så mycket handlandes eller ståendes i köket för att laga mat! Men men -det går väl över!

I helgen gjorde dock jag och dottern lite smarr till hennes tjejmiddag i form av Nutella semifreddo. Här kommer nån bild och receptet: (från Matplatsen)



Själva glass-marängsmeten innan vi ringlade i nutella


Nutella semifreddo
ca 8-10 port

2 marängbottnar
4 ägg
2 msk strösocker
5 dl vispgrädde
1 burk Nutella (ca 400 g)

Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena. Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker och vispa grädden för sig.

Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra. Vänd varsamt ihop äggvisp, grädde, vitorna, den krossade marängen. Ringla ner Nutellan (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.

Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering, gärna över natten. Servera med bär eller frukt till. 

Vi gjorde två tårtor men fick en över -de är så mäktiga så inte ens 12 sötsugna tjejor fick i sig allt!




Annars så smaskade tjejerna i sig Sagas goda kycklingsallad!



....och mitt specialbröd. Recept finns HÄR!


I söndags hade vi en liten söndagsmiddag med en favorit i repris: Grönpepparbiffar! Det är ett sånt bra och gott recept! Pröva det, finns HÄR!

Några bilder på matglada gänget:






Tack för besöket fam H och K!


Hockeyfika i Ishuset i Tumba. Alltid gott ...

mms_img-10267182 (MMS)

Hockeyfika i Ishuset i Tumba. Alltid gott med kaffe o en "skridskobana" som Wille sa om mazarin när han var liten! 0-0 ännu mot Botkyrka.....ssssspännande!


Maddes Veckosallad

Jag kom på att jag förut brukade göra en vitkålssallad som håller 1 vecka i kylen. Det var min kompis Madde som jag pluggade med, som gav mig receptet. Idag tyckte jag det var dags att pröva den igen! Skönt att ha en färdig sallad i kylen att bara plocka fram. Den är också god på knäckebröd om man är sugen på kvällen!

Ingredienserna!

Här kommer receptet:

Maddes veckosallad

1 vitkålshuvud
6 st morötter
1 liten purjolök
2 st paprikor 

Dressing:
1dl vatten
1dl äppelcidervinäger
1dl rapsolja el olivolja
0,25 dl strösocker, råsocker eller candrel sötningsmedel
1,5 msk italiensk salladskrydda eller salt eller favvokryddan nr 1 här hemma: Bella bella Mozzarella!

Gör så här:

Strimla vitkålen.  purjon och morötterna i en matberedare eller för hand (jag gör allt i maskin –älskar köksmaskiner!)Koka upp vatten, vinäger, olja, socker och kryddning. Häll den varma dressingen över salladen och rör om! Ställ i kylen där den håller sig i 1 vecka!



Annars idag äter vi Het köttfärsgryta med chorizo och lök!


Jag trodde att jag skulle få gå och slappa framför Sveriges mästerkock men det var inte idag tydligen......? Får gå in och kolla på TV4 play om jag missat nåt! 


Vi firar Saga på Gondolen

Vi ville fira Sagas 18 års dag på en bra Resturang och vi har bara goda erfarenheter av Gondolen. Vi har alltid ätit gott där och resturangen har en fin utsikt över vårt vackra Stockholm.

Utsikten från Gondolen!


Min underbara portion med en Grillad halv hummer med friterat ostron, krabbrisotto, bondbönssallad och vitvinssås.


Saga och Freddan tog såklart kött! Stekt renstek med cocobönor, svartrot, picklad röd steklök, svartpepparsky och Västerbottensostpotatispuré

Mamma tog Citrusstekt piggvarsfilé med tempurafriterad bläckfisk och saffransstuvad spaghetti


Joe tog Kalvmedaljonger med bakad tomat och olivsallad, kronärtkocksrisotto samt rosmarinsky


Min dessert:


Citrusterrin med blodapelsinsorbet och toscakaka

Joe o Saga tog detta:

Mint- och choklad brûlée med päronsorbet!


Alla blev vi mätta och belåtna och nöjda med mat och dessert. Ett plus är verkligen utsikten och även deras urgoda bröd som vi bjöds på flera gånger under måltiden! Så ska det va!


Tack för ikväll kära dotter och del av familj!
♥♥♥


Grattis Saga 18 år!

GRATTIS vår Saga som blir 18 år idag!


Saga 18 idag Hipp Hipp Hurra! 

Saga fick frukost serverad  i morse innan skolan och när hon kom hem fick hon den här fina buketten med rosor och en flaska rosa Champagne från Stefan och Ann.
Stefan hade också köpt våra favorit kakor: Vit choklad chocolate chip cookies med macadamianötter! Så en lite fika blev det. Mums!

Favvokakan nr 1!


Vår Saga du är som en ros, så det passade ju bra!

Ikväll firar vi bästa 18 åringen på stan. Ni får se bilder sen......Saga vet inget ännu det är en överraskning!


Söndagsfrukost med kalljäst dinkelbröd

Denna snöiga söndag inledde vi med att grädda ett bröd som jäst i kylen hela natten och sedan hade vi en låååååång frukost med DN och en sprakande brasa- då är det mysigt med vinter!

Min söndagsfrukost!

Härom dagen när jag pratade brödbak med min kompis Helen tipsade hon om ett kalljäst bröd hon brukar göra just därför att det är så bekvämt att baka på kvällen så jäser det över natten i kylen. Sen är det bara att ta ut och grädda det när man vaknar på morgonen- så får man nygräddat till frukost! Jag hittade ett recept på ett annat sådant kalljäst bröd med dinkelmjöl och hasselnötter.
(I receptet ingår också frukt men jag hade inga aprikoser hemma så det fick bli utan -det gick också bra!)

Här kommer receptet:

Kalljästa Fullkornsrutor med frukt och nötter

12,5 g (1/4 pkt) färsk jäst
3½ dl kallt vatten
25 g rumsvarmt smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk (bröd)sirap
½ dl hackad torkad frukt
½ dl hasselnötter
450 g (ca 7½ dl) Kungsörnen ljust&milt Fullkornsvetemjöl JAG tog DINKELMJÖL!
Garnering: Vallmofrön (eller några andra frön)

Gör så här:

Bland alla ingredienser i en degskål. Arbeta degen kraftigt, gärna i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Degen bör inte vara för fast.
Häll degen i en liten långpanna, smord eller täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen så att den täcker hela plåten. Dela degen med en degskrapa i 3x4 delar. Täck med plastfolie eller plastpåse. Låt stå i kylen 8-10 timmar. Ta ut långpannan ur kylen, minst ½ timme innan gräddning. Värm ugnen till 225°C. Pensla degrutorna med vatten och strö över vallmofrön, (pumpafrön eller linfrö). Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg, 12-18 minuter. Låt den svalna på galler. Bryt i bitar vid serveringen. Goda nygräddade utan pålägg eller med lite smör och ost.

 
Min nya smarta köksvåg från Bauhaus, som jag fått av mannen.
 Mjöl ska ju vägas för att det skall bli exakt när man bakar bröd!



Före jäsning..... och efter....




Ett riktigt mättande och gott bröd blev det.

Nu är det dags för en liten runda i det snöiga Ormkärr!
Ha en skön söndag!

Vår baksida i morse!- Vintern är verkligen här!


Nybakat bröd o thé som jag avnjuter framfö...

mms_img208928619 (MMS)

Nybakat bröd o thé som jag avnjuter framför Sveriges Mästerkock!


Skogens guld....Kantareller

Måndag igen och vad ska man äta? Neej, vi har inte börjat med nån matkasse här hemma fastän det verkar så bekvämt.

Måndagsfyndet blev några påsar kantareller som jag fått av mamma och viltskav som också låg och gömde sig i frysen. Så nu är vi mätta på en "höstig" gryta med Viltskav, kantareller o purjolök! Grytan smaksatte vi endast med svampbuljong, salt och peppar samt en klick Dijonsenap!





God smaksättare -Dijonsenap!

Passar på att visa några bilder på charmtrollet Jack!
Jag, Py o Jack gick och matade änderna med bröd igår. Roligast var när änderna flög tyckte Jack. Ja, nån nöd går det inte på de där änderna i alla fall!

Mor och son med painriche i högsta hugg!


En glad Jack som kastade brödbitar som aldrig förr! 


De välmatade fåglarna i dammen vid Myrängen

Tack för besöket P & J!



Vi äter Marokanskt: Tangine med kyckling!

Efter ett besök på Fotografiska muséet igår blev vi bjudna på Marokansk hemlagad Tangine hos famW/E.

Kryddorna i grytan var bl a chili, vitlök, gurkmeja, ingefära och koriander. Vilken smakfest!

Själva Tanginegrytan

TA TAAAAA!

....och själva innehållet!
Till grytan åt vi couscous och god sallad!


Le chef himself i en traditionell Marokansk dräkt.

Passar också på att tipsa om denna goda balsamico:-Dadelbalsamico. SÅ god, smakrik med lagom sötma. Perfekt på salladen till lite starkare mat
.

Tack för en trevlig dag/kväll kära vänner!


Blåsiga fredag!

Äntligen fredag! Skönt, fast jag höll på att blåsa bort innan jag var hemma med matkassen! Det nyttiga livet har börjat och ikväll äter vi lite plockmat -perfekt när man vill lyxa till det lite men ändå äta nyttigt. Jag har dock syndat på en Bruchetta till middagen -fast jag höll nästan på att bränna upp dem!  Bruchetta är kanske inte så GI men men!


Min goda tallrik med grillade paprikor, halloumi, parmaskinka, oliver bruchetta, ägg, gorgonzola, sallad och oliver.

Nu får man peppa sig till träning också så jag ska snart kolla in Gladiatorerna!
Ha en skön helg!


Kycklinggryta med eritreanska kryddor

Jag fick för ett tag sen en kryddblandning från en eritreansk mamma på min förskola. Den innehåller bla chili och vitlök och ger en mustig kryddig smak. Jag har haft den i mat förr men idag tänkte jag göra en långkoksgryta med kyckling och använda denna krydda med krossade tomater som bas och sedan låta alltihop koka ihop lääääänge!
Långkok är ju så smidigt egentligen! Gott blir det och man hinner göra annat, under tiden som smakerna växer fram t ex städa bort julen-vilket vi nu gjort! Skönt!

Mitt recept med inspiration från pappas piripiri-kyckling:

Kycklingdelar (Jag styckade en 1,2kg färsk kyckling)
2 gula lökar i klyftor
1 röd lök i klyftor
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk eritreansk kryddblandning
(Jag skulle tro att det blir helt ok med chilipulver eller sambal oelek-men smaka av då så det inte blir för starkt, och lite mer vitlök!) 
3 burkar krossade tomater
3 hönsbuljongtärningar
3 lagerblad
torkade örter
1 msk paprikapulver
lite balsamico vinäger
lite soya
några stänk chiliolja ellertabasco

Fräs upp kryddade kycklingdelar i en stekpanna med olja. Fräs upp löken och vitlöken i en gryta. Lägg ner kycklingen i grytan och lägg/häll i övriga ingredienser.
Koka upp och låt småputtra i minst 1½ h.

Jag serverade ris till ungdomarna här hemma men mannen och jag åt sallad till.

Dottern sa: -"Nästan som Morfars men inte samma eftersmak...."
Mannen sa: "Bland det godaste du har lagat!"
Sonen sa:" Det va ju gott!"

Det tar jag som ett gott betyg för minimal ansträngning.


Lättaste brödet

Provade att baka en egen variant av ett lättbakat bröd från Allt om mat, .
För att göra det ännu enklare gjorde jag det som ett brytbröd -bara tömma ner degen på ett bakplåtspapper, skära några skåror och strö över pumpakärnor, linfrön och flingsalt!
(Skulle nog ha penslat på ägg först så allt fastnade lite bättre -det gör jag nästa gång!)





50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
1 msk olivolja
1 msk salt
5 dl graham- råg eller dinkelmjöl
8 dl vetemjöl special

 Lös jästen i lite av vattnet, häll i resten och oljan och saltet samt det grövre mjölet. Arbeta sedan ner vetemjölet 1 dl i taget. Degen ska vara lite lös.
Låt jäsa i 1 h till dubbel storlek. Stjälp upp på mjölad plåt eller bakplåtspapper.
Skåra degen pensla med ägg och häll över frön (de du tycker om) och flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10-12 min.
Låt kallna på galler.

Super enkelt att göra och familjen tyckte om det!

Efter brödbaket var det dags för årets första Söndagsmiddag. Det var familjen K;s tur och vi åt god Asiatisk-inspirerad lax med en varm sallad bl a på salladskål, portabellasvamp och diverse  grönsaker .
-Gott!



Min portion

Sen dags för några avsnitt av sitcomen "The Middle"!
Jag bara älskar den där galna familjen -den serien rekomenderas varmt!


Mustig vitkålssoppa med köttfärs

Hoppas jag kan inspirera till en god lättlagad middag med bilder och recept på den här soppan. Joe kryddade upp den lite extra med chiliolja så den blev lite hetare än orginalreceptet.





Receptet kommer från boken "Alla hjärtans recept" Till den hungriga sonen kokade vi dessutom lite potatis så fick soppan bli mer som en gryta!




Knytkalas/spelkväll med pajer




Trettondagsafton!
Vi fixade knytkalas och spelkväll. Alla gjorde pajer ......
 Mums -det är verkligen gott med paj och en god sallad till!  Ibland är det ju skönt att inte ha fokus på maten utan på aktiviteten.


Tomat och Philadelphiapaj


Tacopaj


Chorizopajer och Laxpajer med saffran


Vår goda sallad på mitt fina julklappsfat...

Ett litet collage ifrån spelkvällen:


Länge sedan jag skrattade så mycket! Vi spelade "Absolut överrens" där man spelar två och två och ska försöka tänka på samma saker under olika rubriker.-Så kul spel! Sedan spelade vi ett frågespel: Qube! Där vinnaren blev Joe!

Kul att Saga, Wille o Felicia var med och spelade....
Tack kära vänner för en super god och rolig kväll!

Här kommer receptet på min Tacopaj:
Pajdeg:
4 dl mjöl (jag tog 2dl vete o 2dl rågmjöl9
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
1 ½ dl filmjölk




Fyllningen:
600-700 g köttfärs
1 st gul lök
1 1/2 påse taco-kryddmix
1 dl vatten
2 st tomater
4-6 st feferoni



Topping:
2 dl crême fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
3-4 st pressade vitlöksklyftor

Blanda och bred toppingen ovanpå pajen. Grädda 10-15 min i 250° tills ytan fått vacker färg.




Ulriksdalsslottsträdgård och Kokos-kanelkaka

Lediga dagar så här i mellandagarna. -Härligt! Vi bestämde oss för att ta en tur ut till Bosse Rappnes handelsträdgård vid Ulriksdalsslott. Det finns så otroligt fina grejer där och underbara blommor och växter förstås.

Tips på vintergrönt och dessutom blommande: Skimmia" eller "Vinterbär"

Den här fina misteln hängde där men det fanns ingen snygging i närheten så det blev inget pussande under misteln som annars är tradition. ;)




Härliga Azaleor.....

Måste bara visa denna vackra orkidé:

Detta exemplar kostade 2900kr! Men maffig var den!

Vi tittade runt lite bland alla fina krukor, pynt, blommor och växter och gjorde nåt litet inköp. Jag blir alltid glad av blommor. Mamma och jag köpte några Sankt Paulior -superfina exemplar!


Mamma väljer och vrakar....

Sen var det dags för lite lunch. Vi åt på själva handelsträdgården (-men om ni åker dit så tycker jag det är trevligare och godare på caféet vi slottet.)


Min lunchmacka med mozzarella o tomat. Får godkänt, men inte mer!

Sen tog vi en promenad i området ner mot vattnet. Kallt var det!
 
Mamma och Katta i stormens spår....

Tack för idag mor och syster! :)

Nu kommer ett recept på en super lätt och snabb Kanel- och kokoskaka som vi bakede igår:

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100g smält smör

kanel
kokos
( eller hackade nötter)att strö över

Rör bara ihop allt och häll ner i smord bröad form. Strö över kokos och pudra på kanel!
Grädda 22-30 min på 175grader!



God kaka till thé eller kaffe....


Chiao så länge!


Gott nytt år!

Gott nytt år allihopa!

En del av vår förrätt igår: Oston och Champagne!


Hoppas detta blir ett bra år för er alla! Jag hoppas på en lite nyttigare start på året för att sedan framåt sommaren,  kunna unna sig på helgen och äta lite sundare i veckan....inget direkt nyårslöfte men dock en plan!

Men igår kväll på själva nyårsafton unnade vi oss verkligen. Vi började kalaset med att fira William som blev 20 år! GRATTIS Butchoo!
-Para pam pam pam paaaa!
Han fick gratinerad hummer till lunch och hans favorittårta: Pavlova!

Gratinerad hummer med vitlök och örtsmör


Pavlova recept finns här!

Sedan drog vi vår kos för lite Serious cooking i Salem. Där det stod Sjötunga Walewska på menyn
Stefan hade redan fixat många av de moment som det innebär att laga denna anrika rätt!

Här kommer en liten resumé av hur man gör den här rätten:

rosta hummerskalen i ugnen....

...krossa skalen med en mortel....

fräs upp dem i het olja....

"bubbla ihop" med morötter, rotselleri och tomatpuré....

sila bort skal och grönsaker....

smaka av med cognac....

smaka av med grädde och vitt vin och reducera ner...

Sedan ungnsbakade vi sjötungan i vitt vin och smör.....


och gjorde ett potatismos med lite västerbottenost i. Mycket bra hantverk och många kockar var vi. Lukas, snart färdig konditor spritsade potatismoset så snyggt och fint:


Kjelle öppmade ostronen det är verkligen inte är så lätt!:



och lite mer mos i spritsen.....

Sedan i med fiskens spad i såsen och lite tryffelolja. Ner med fisken i formen sen la vi på uppfrästa färska champinjoner och hällde på såsen sen skjuts in i ugnen! Mot gratineringens slut la vi i hummerköttet i såsen så det inte skull bli gummiaktigt.

Et Voilá!
Sjötunga Walewska!


Jag har hört namnet på den här rätten sedan jag var liten men aldrig provat varken på restaurant eller lagat själv. Det var så kul att äntligen prova och den blev också väldigt god. Fisken var otroligt fastoch fin och smakrik och såsen blev jättebra med en tydlig hummersmak men massa andra smaker kom också fram. Helt otroligt gott helt enkelt!

Tack alla kockar för gott samarbete hela middagen!

Min underbara portion:

Kan verkligen säga att jag njöt av varje tugga! Vi drack ett gott chablis till fisken: Labouret- Roi .

Ostronen däremot njöt jag inte lika mycket av. Det var andra gången i mitt liv jag åt ostron. De luktade verkligen fräscht av hav och smaken var egentligen god...fräsch på nåt marinaktigt sätt men konsistensen! Neej....jag var inte överförtjust. Mannen däremot slurpade ostron som aldrig förr:




Jag återkommer på bloggen med receptet på Lukas underbara chokladfondanter som vi åt till dessert!
Mmmmm vilken avslutning på middagen:

Choklad och hallonkombon är alltid en hit!

Sen blev det fyrverkerier, dans, ost och slutligen en nattbuss innan man fick krypa ner och smälta maten!

Foton:Jag, Joe och Stefan
(Tack för hjälpen!)


RSS 2.0