Mmmmmm macarons....

Jag har äntligen provat dessa franska små läckerheter: Macarons!
Mmmm det var en riktig liten maräng-mandel-läckerbit! Smaken som jag provade var Kola- toffee med en uns salt!



Vintips till skaldjur så här på hösten!



Här kommer några vintips på vittvin till skaldjur:

Fontana Candida Frascati 2009, 69 kr

Boulard Cidre de Normandie Brut, 49kr

Fetzer Chardonnay 2009, 89kr

Sancerre le baron 2008, 156kr


(Hämtat från  vinimportfirman Philipson Söderberg)


Funderar på en god förrätt.......

Ska ta med mig förrätt på middag på lördag. Detta är den jag planerar just nu:




Kokta, skivade rödbetor med Chèvre......



.....rostade pinjenötter och ringlad honung!

Koka rödbetor mjuka
Skiva dem och lägg i en ugnsfast form
Smula över chèvreost och grädda tills osten får färg och blir krämig
Strö över rostade pinje nötter ( som rostats i torr stekpanna)
Ringla över honung precis innan servering!

Shoppinglunch i Nacka Forum

Saga och jag tog en shoppingrunda i Nacka Forum f ö mycket trevligt, lugnt centrum. EMD popgruppen var där så det blev lite liv i luckan men då passade vi på att gå och äta lunch på ett Pizzaparlor högst upp. Dessa goda sallader blev det!



Saga åt en sallad med Parmaskinka och mozzarella......




.....och jag åt en Ceasarsallad med urgod, krämig dressing.
Mätta och belåtna blev det lite mer shopping sen.

Bondens marknad

En härlig lördag i soligt, varmt väder. Vi tog en tur på Söder till Bondens marknad. Här kan man hitta en massa odlade grönsaker men också delikatesser, ost, saft, marmelader, kräftor, blommor, fikabröd mm mm!
Ett måste så här på hösten.



Härliga grönsaker och blommor på Bondens marknad (Katarina Bangata på Söder)



Solrosor! Dotterns favoritblomma. "För att man blir så glad av dem"



Trattkantareller och gula kantareller.

Kilopriset på dessa gula delikatesser gjorde mig otroligt glad att ha ett gäng påsar i min frys redan. För övrigt så
handlade jag en burk Havtornsmarmelad och en ost från Väddö (-mina landet-trakter) från Väddö gårdsmejeri.



Den goda osten, typ camenbert, fast svensk, ekologisk och supergod, avnjöts senare på lördagskvällen med ett glas rött vin.

Till mitt shoppingsällskap för dagen Tack P och Lilla J!!!! ♥

Chokoholic.....Thats me!



Idag är en sån där dag som jag känner att jag skulle kunna äta hur mycket choklad som helst. Men att leta efter dessa bilder gjorde nästan mig lite mätt på choklad. -Neej då jag ska vara ståndaktig och hålla mig.....stegräknaren står på 11000 steg idag så jag känner mig peppad och jag tror jag kan hålla mig till i helgen. Men då blir det nog chokladfondue!







MUMS.....Jordgubbar med choklad. Så fräscht med söt syrliga jordgubbar och mörk, smakrik choklad.


Hösten är här med skogens guld!

TACK kära kollega Monkan för dessa fina kantareller!
Jag fick en stor plastpåse med kantareller i går av min kollega. Nu är det dags att rensa dem för att sedan snabb-förvälla och frysa in till alla grytor och förrätter i höst! Oh, jag är så glad!!



Skogens guld!



Varav en jätte-kantarell! ;-)



En rolig sak att se fram emot i höstrusket är matmässan "Det goda köket" på Stockholmsmässan 12-14 november. Mat och dryck i mängder. I år blir det 4e året jag besöker den mässan i glada vänners lag!
Höjdpunkten på mässan är förstås ett besök på Kockarnas krog där Sveriges stjärnkockar får kreera varsin maträtt som man kan avnjuta med ett därtill avsett vin! Det blir en favorit i repris, även i år.

Valdagen men utan fläsk



Vi har varit och röstat idag och sen handlade vi ingredienser till dessa goda Grönpepparbiffar i ett recept från min kollega Monkan och hennes man Olle.



Här kommer receptet:

Grönpepparbiffar



Ingredienser:

500 g nötfärs

3 ägg

2 msk skorpmjöl

2 msk vispgrädde blandad med lika mycket vatten

2 krossade buljongtärningar

½ dl finhackad gul lök

1 ½ msk finhackad grönpeppar

1 tsk rödvinsvinäger

drygt ½ tsk salt (kan uteslutas)

smör till stekning

 

Sås:

½ msk finhackad grönpeppar

1 msk smör

½ msk vinäger

3 dl vispgrädde

1 tsk soja

4 msk gräddfil

1 krm salt (kan uteslutas)

1 tsk saft från pressad citron


 

Rör samman färsens samtliga ingredienser, smaka av och forma små biffar som steks snabbt på  båda sidorna i en het panna i smör. De skall ej genomstekas utan ha en röd kärna kvar. Håll dem varma i 125 ° ugn på ett fat med kanter.

 

Fräs upp såsens grönpeppar i samma panna i 1 msk smör. Slå på vinäger och låt allt koka hårt i 1 min. Tillsätt grädden, sojan och gräddfilen under vispning. Låt koka ihop på svag värme några minuter. Smaka av med salt och citron. Höj ugnsvärmen till 225 °och låt biffarna ”dra” i såsen 10 min före servering.

 

Bjud biffarna med kokt potatis eller ris.

PS

1 burk grönpeppar ≈ 4,5 msk

Underbara tomater i den här tomatsalladen som vi åt till biffarna. Olika tomater med skivad rödlök och en vinegrette med rödvinsvinäger och mycket Italiensksalladskrydda.

Nu är det dags att smälta maten framför en bra film!


Söt sugen!



Hittade den här bilden på dessa moderna brownies i tre lager. Ser supergoda ut! Den här och många andra fina matbilder kan man hitta på Tastespotting



Kycklingenchilladas!!! Mums blev sugen på Mexikanskt när jag såg den här bilden.....

Middag hos Mamma o Freddan



Mamma och Freddan bjöd på den klassiska rätten Biff Rydberg med en rå äggula

En supergod middag med Oxfilén i rätten från "Köttboden" i Trollbäcken. Vi avnjöt det hela ute i det nya glashuset -så mysigt och fint dukat!


Fredagsmys!



Super gott och mycket smakrikt Amaronevin. Amarone classico

Vi inledde helgen med ett gott glas Amarone classico sen åt vi super gott grillad fläskfilé med rubbing, potatisgratin och nedanstående sallad



Grekisksallad med fetaost och oliver från vår lokala grönsaksaffär "HAGIS".

Till efterrätt
åt vi Baklava med pistgenötter -så sött och gott!






Inspirerande kokböcker på min önskelista.


Just när jag börjat med Gi-inspirerat så blir jag som mest sugen på mustigt goda pastarätter. Den här boken känns som ett måste i min stressade vardag. Pasta är alltid så gott -helst färsk pasta förstås med ett gott rödvin till. En sak att njuta av nu när hösten kommer: Pasta, rödvin och tända ljus.



Även denna bok verkar inspirerande att sitta och bläddra i- både för receptens skull men även för planeringen av sin trädgård.

Snyggt dröm växthus!!!



Snyggt växthus som finns hos webbutiken Lövångers järn.


Det här snygga växthuset kan bli mitt för endast 16.900kr!! Vill hamen jag behöver nog utöka tomten lite först.
Tycker att den svarta metallen är SÅ snygg mot glas. Jag skulle inreda med en liten matplats, kryddväxter, massa blommor och tomatbuskar. Kanske lite andra grönsaksplantor........nåt som porlar kanske.....en ringlande, skuggande vinranka.....mmm....dreaming.....dreaming!

Tomater tomater!



Underbara hemodlade tomater (dock inte av mig!)

Tomater finns det ju så många olika sorter av. Jag undrar bara varför man bara kan köpa röda och gula i affären???
Ska man ha en annan sort/färg så får man odla själv.

Sugen på paj!


Pajformar från Gerbera


Dessa små underbara pajformar skulle jag gärna ha ett gäng av. De verkar supersmarta - trevligt och dekorativt att servera alla gäster en egen liten paj.

Dessutom tänker jag mig att man kan göra små GI-pajer i dem -med all den goda fyllningen man vill ha ut av en paj men utan pajbotten. Små lyx-omeletter helt enkelt.

Kräftskiva med goda vänner!



Kantareller och purjolök till mina Gi-muffins.



samt lite knaperstekt bacon och purjolök.

Sen en massa god Västerbottenost i smeten.

Jag provade att göra Gi-muffins utan mjöl med keso i äggsmeten. Jag gjorde en vegetarisk variant med endast kantareller, purjo och ost. Samt en lite mer smakrik med knaperstekt bacon. Tyvärr klantade jag till det och tappade plåten i golvet när jag tog ut dem så en del blev inte så snygga- men dock goda.


Skaldjursfrossa!



Kräft och skaldjursskiva i glada vänners lag!

Det blev en lyckad kväll med mycket mat, många skratt och även lite dans faktiskt!

Skall prova att göra dessa Ägg- o baconmuffins



Ägg & Baconmuffins är fantastiskt gott! Ta 8 ägg, 1 dl grädde, 1 paket bacon, hacka lite purjo, 1 dl keso, 1 dl riven mild ost o salt o peppar.
Stek baconet. Häll smeten i muffinsformar, stoppa in 20 minuter på 175 grader.

Toppen att ha som mellanmål, går att spara ett par dagar i kylen!

Jag tror dock att jag ska prova att även ha i lite smörfrästa kantareller också.


Gott kaffe....!?



Vill gärna ha en sån här söt liten bodumkanna på jobbet -där kaffet ärligt talat är så där!
Den här kannan skulle passa superbra där och står högt upp på min önskelista just nu!

RSS 2.0