Semester i sta´n...


Hammarbysjöstad en måndag i solsken. Joe har semester men inte jag, ännu!
Vi tillbringade kvällen med Micke o Kia på Jimmy´s Steakhouse i sjöstaden och vandrande omkring i de vackra områdena vid vattnet.

Goa o glada...


Lite god mat åt vi också:

Min goda alkoholfria drink ( jaa- bloggerskan var chaufför) som hette Lemon squash slurp!
En ceasarsallad, en clubsandwich och en toastskagen.
Det var helt ok mat från bistromenyn som vi fick välja från eftersom vi satt ute.

Toastskagen är en rätt som lanserades på 1950-talet och skapades av Tore Wretman.Danskarna i Skagen har allså inget med den att göra.

Caesarsallad är en sallad som är vanlig i USA;s kök. Rätten skapades i Tijuana, Mexico på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-mexikanske restauratören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA;s nationaldag den 4e juli 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga ihop salladen vid bordet framför de väntande restauranggästerna.
(Källa wikipedia)


Vi såg många trevliga inbjudande restauranger nere vid vattnet när vi prommenerade in mot skanstulls sluss. Bl a Texas Long Horn, det var lagom mycket folk där och en bekant som vi stötte på rekommenderade varmt den restaurangen.....Vi provar den snart tycker jag! Nån som vill komma med?


Drömmen om ett utekök del 1

Jag har länge drömt om ett utekök på Mefjärd där vi tillsammans kan stå och hacka, blanda  och greja. Min dröm är ett utekök med havsutsikt, det låter väl inte så dumt?

Jag frågade Pappa och Berit om lov och om en och annan planka sen började vi.

Den gamla benställningen till diskbänken där Berit rensar fisk har nu gjort sitt men varit väldigt användbar....



Nya ben-par ....skruv skruv skruv...."Det här går alldeles för lätt", sa vi. -Vi hade rätt för sen blev det fel...nytt tänk och nya lösningar och mått.....





Många snickare var vi -Härligt!


Det börjar närma sig....!




Å hej å hå.....dags att ställa på plats...


Så därja, nästan på plats och lite småsaker kvar att fixa till; panelen, hyllor, hyllplan, en bänkskiva och ett förhänge i framkant. Det blir nästa gång.....

Här kan ni se lite inspirerande bilder på fina utekök......:





Nu kliar det i fingrarna att få bygga klart och sen piffa!!!!

Amatörritning men dock en bild av hur jag tänkt mig.....:(+inredning förstås!)



Tack för hjälpen! Jag ser fram emot att hacka tillsammans i underbart solsken och ta ett glas vin vid vårt utekök med den vackraste utsikten som finns...!!

Midsommar

Den Underbara midsommarhelgen är nu förbi! Ett litet dopp i böljan det blå blev det men det var ingen badtemp precis. Saga och Joe var dock vikingar och tvättade tom håret.....brrrrrr!

Inga badkrukor här inte!

Midsommarmaten smakade gott som vanligt.

Kan det bli mer midsommar än jordgubbar, barnaröster i Idas sommarvisa, midsommarblommor och att klä midsommarstången?



Mums!


Vem drömde du om i natt Saga?
Berit, karin o jag lärde oss i a f en ny blomma: Dvärgserradella -kunde ha fastnat för en med ett lättare namn!




Dags för dans på bryggan i år igen...
Lite måste man ju röra på sig när vi ätit så gott.

Jag och mannen dansar vals- hör och häpna!



Stefan och Karin dansar vals. Ärtsoppa pannkaka.....elller hur var det egentligen Stefan?


Lennart och Ann i en bugg....


Hela bryggan i dans....


Det duktiga bandet. De hade verkligen många strängar på sin lyra....gammalt, nytt och lite sen nattlig inprovisation -Bra var dom!


Midsommarnatten på altan med många skratt och samtal, precis som det ska vara!




Peggy njuter av livet.....

Mycket grill blir det under sommaren. Vår andra midsommargrillning bestod bl a av olika smakliga korvar och en sommar favorit för mig.......



.........stuvad färsk vitkål! MMMMMMmmmmm!



Underbara Stockholm!



Vi bestämde oss för att göra en Picnic i vår underbara stad. Efter lite matlagning och vinkylning hemma begav vi oss till Söderhallarna för inhandling av lite smarr!



Jordgubbar, surdegsbröd, skagenröra, västerbottenostpaj, laxrulle med färskost och en hemgjord bulgursallad.
Underbara Melanders fisk i söderhallarna har verkligen godsaker!!!!!


Vi njöt av maten och den underbara utsikten från Montelius väg nedanför Ivar LO Johansson-parken dit vi först var på väg men där var det bröllop på gång så vi hittade en bänk på annan plats och då sprack molnen upp och solen kom fram som på beställning!




Tidkulan högst upp på Erstasköndals högskolas torn.  Den hissas upp varje dag kl 12.56 och släpps ner exakt kl 13.00.
Wapedia skriver så här om den:
En mycket speciell sevärdhet är tidkulan i masten på taket. Liksom i många andra sjöstäders hamnar hade man en tidkula som gav skepparna på inneliggande fartyg i  Stockholms hamn möjlighet att jämföra korrekt tid med kronometertiden ombord. I fem minuter var kulan i topp innan den föll exakt klockan tolv GMT.  När den gamla, sönderrostade kulan från 1908 inte längre fungerade avlöstes den vid halvårsskiftet 1936 av "nymodigheten" tidssignal i radio. Tidgivningen återinvigdes 1987 med en ny tidkula.


Lite blandade pics från dagen:


Ett och annat steg blev det uppe på Söders höjder. Vi gick från västra sidan om slussen upp till östra där vi avslutade dagen med en kaffe och glass på Fjällgatan innan vi gick tillbaka till södra station igen...

Fika på Fjällgatans café med utsikt mot bl a Gröna lund.


Tack kära vänner och fina familj för en helt underbar dag! Puss på er  ♥♥♥

Gott rosévin

Rosévin är ju fräscht och gott nu på sommaren. I söndags när vi återigen njöt av en brunch på Långbro Värdshus, drack syrran och jag detta goda rosé!
Letade sedan fram det på Systemolaget och det kostade 73 kr. Helt ok. Finns som rött och vitt också, kan va kul att prova. Läs mer om Rosévin HÄR!




Min nyttiga middag ikväll: laxfilé, grönsaker, bönor, grillad hallomi och saffran&tomat crème fraiche.


Passar på och njuter av sommarens alla grönsaker och frukter!



Äntligen här, de Svenska Jordgubbarna!!
Jag njöt av jordgubbar och rabarber- och vaniljkesella,  igår kväll när jag var och fikade (= drack te) hos Py och hennes söta son Jack♥
Tack det var trevligt och gott!


Tonfisk x två

Premiär för tonfisk på grillen!
I fredags ville vi grilla någotsom vi inte provat förrut. Vi kom på att pröva tonfisk som vi varit nyfikna på att grilla ett tag.
Vi  fick tipset att endast krydda tonfisken med salt och peppar för det var så mycket smak i fisken i sig själv och den hade en helt ok smak men jag skulle nog ändå föredra lite mer smaksättning. Annsan berättade att de provat smaksätta med smör, citron och vitlök, vilket jag tyckte lät helt rätt- det provar vi nästa gång!



Men vi åt inte bara tonfisk utan en "liten" god sallad av grek typ.

(....och sonen fångades på bild ocksåför ovanlighetens skull!)



Det nyttiga livet har gått in i en slutspurt (eller en påminnelse om att upptas igen snarare)innan baddräktsäsongen satt in på allvar, så följande bilder kanske kan inspirera!!!?

Tonfiskröra av en burk tonfisk, lite finhackad rödlök, finhackad kapris och en klick majonäs samt salt och peppar.


Min goda middagstallrik idag måndag:
Sallad, tomat, gurka, koktägg, rökt skinka, tonfiskröra och små mozzarellabollar.






After eight tårta & Citronmarängpaj

12 års kalas för kusinen! Hur kan tiden gå så fort att den där lille killen har blivit så stor....?!

FÖDELSEDAGSBARNET IN ACTION!




Dessa goda tårtor blev vi bjudna på när Filip hade kalas i måndags. Båda två hembakta!

CITRONMARÄNGTÅRTA


Pajskal:

3 dl vetemjöl

100g smör

1 msk florsocker

1 st äggula

1 msk iskallt vatten

 

Citronfyllning:

2 citroner rivet skal & pressad saft

1 st apelsin pressad saft

1 dl vatten

2,5 msk maizena

1 dl strösocker

75 g smör

3 äggulor

1 helt ägg

 

Maräng:

1 äggvita

2 dl strösocker

1 tsk citronsaft

 

Tillagning

1 Lägg mjöl i en matberedare, skär smör i bitar och lägg i. Kör till smulor en kort stund och tillsätt florsocker, äggula (spara äggvitan i en skål) och vatten. Kör några sekunder, häll upp i en bunke. Knåda ihop till en deg. Kavla ut degen till en rundel och tryck fast den i pajformens botten och upp på sidorna. Klä degformen med ugnsfolie och tryck framför allt fast det på sidorna så att folien håller degen på plats. Gör några små hål genom folien i botten med t ex en gaffel. Ställ degformen kallt i ca 1 timme.

2 Förbered fyllningen under tiden. Dela äggen och lägg 4 äggvitor i en skål samt 3 äggulor och ett helt ägg i en annan (avser en sats). Tvätta citrusfrukterna noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta gula från citronskalen i en kastrull. Pressa citroner och apelsin och tillsätt vatten så att den totala mängden vätska blir 3 1/4 dl (avser en sats). Vispa ner majsstärkelse och socker, vänta med att värma tills pajskalet ska gräddas.

3 Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet i nedre halvan av ugnen i 15 min med ugnsfolie på och ytterligare 10 min utan ugnsfolie. Gör fyllningen under tiden. Koka upp citronblandningen i kastrullen under omrörning och koka tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner smör så att det smälter. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme. Vispa samman äggulorna och ägget och vispa ner det i den varma citronkrämen. Vispa sakta hela tiden tills krämen tjocknar och nästan kokar. Ta bort från värmen.

4 Sänk ugns-värmen till 150°. Vispa äggvitorna först någon minut på låg hastighet med lite av sockret. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget. Vispa till ett styvt skum. Blanda ner citronsaft.

5 Häll den varma citronfyllningen i det förgräddade varma pajskalet och fördela marängsmeten ovanpå i ett toppigt lager. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt pajen stå i 2 timmar innan den skärs upp.

AFTER EIGHT TÅRTA

Tårtbotten:

200g smör

200g mörk blockchoklad

3 ägg 2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

 

Glasyren:

25g smör

1 dl vispgrädde

20 st after eight plattor

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med smör.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
  4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
  6. Låt kakan svalna innan formen lossas. Låt kakan bli kall medan glasyren görs.
  7. Blanda smör, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull, smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande
  8. Bred glasyren över kakan och låt stelna i kylskåp
  9. Garnera!

Serveringsförslag: Vispad grädde


Sagan om Saga och fisken

Det var en gång en tonårsflicka med det vackra namnet Saga som älskade att vara på en ö som hette Mefjärd. En otroligt vacker ö där hon ofta tillbringade tiden med en kompis inne i lillstugan med dörren stängd, tittandes på film på sin laptop eller pillandes på sin mobiltelefon, endast ut-kikandes för att se om det serverades revbenspjäll eller något annat gott kött eller om någon möjligen spelar ett parti kort eller backgammon.

Men denna dag vaknade Saga upp, efter en hård jobbhelg på det stora byggvaruhuset där hon som 3/5 delar av hennes familj arbetar, och sa:-Ska vi lägga nät?Martin, kamraten Sara och morfarns fru Berit följde snällt med ut till det bästa fiskestället: Doris grynna.

Där skulle näten läggas i och det fick bli med hast för någon blev väldigt kisnödig därute i båten så Saga fick ro in till bryggan igen så skummet forsade kring fören på lillbåten.

Dagen därpå var Saga uppe med tuppen (nästan) för att gnaga på ett par revbenspjäll till frukost och såklart för att förbereda sig för att åka ut och hämta in fångsten!

Denna gång hade pappan förbarmande och åkte med ut till Doris grynna för att hjälpa till med muskelkraft, både vad gällde dra igång båtsnurra och att dra upp nät.

Av den stora fiskfångsten blev dock inte mycket. Endast en ynka sik- men en väldigt fin sådan tyckte Saga som mycket intresserat följde den rutinerade skärgårdsbon Berits rensning av fisken. När fångsten inte räckte till alla de 12  personer som hungrigt väntat på fisklunch, fick Saga frågan om hon ville ta med fisken in till sta´n och laga till den där. Saga blev då mycket glad och packade ömt in den lilla fisken i is och la den i en kylväska.

Sagas kamrat Sara vilade sig på bryggan, efter äventyret med att dra upp en hel fisk ur näten medan hon väntade på båten in mot sta´n och Saga vaktade den blåa kylväskan med sin fisk i medan hon satt och myste i sin pappas starka armar.

Och så kom båten äntligen så att Saga kunde forsla hem sin lilla fisk som var en Sik om jag inte nämnt det tidigare i den här sagan.

Saga bar så in den relativt lätta kylväskan på båten och satte sig tillrätta på övre däck i solen brevid sin kamrat Sara och drömde om några revbenspjäll eller något annat gott kött medan Sara drömde om lite mer kryddstark mat än den hon på denna vackra ö fått smaka!


Den avvinkande skärgårdsbon Berit tog sin vackra vita hund och gick hem över ön med en glädje i sitt hjärta, dels för att tonårsflickan Saga kommit och hälsat på och dessutom stuckit näsan utanför lillstugan, och dels för att hon fått en fisk och blivit så stolt och glad.

Så fick då Saga vandra med den blåa kylväskan dunkandes mot vaderna uppför Dalarös branta backar ända bort till Askfatshamnen där Quashqaiens baklucka fick inhysa den lilla fisken i sin lilla ispåse i den nu rätt tunga kylväskan.
Och tänk, att på vägen till den vackraste bilen som denna dag stod parkerad i Dalarö, gick hon förbi denna väg som hade samma namn som den som den här sagan handlar om.


Nu närmar den här sagan sig slutet för det finns inte så mycket mer att berätta än att Morbrorn och Mostern (som var uttröttade efter dagens vedermödor) på telefon glatt tog emot nyheten att tillaga denna lilla läckerhet som låg i kylväskan, till en sen middag, efter att de haft släktkalas hela dagen för att fira den yngsta sonen och bakat två tårtor och lite annat kaffebröd. Men denna lilla fisk gav dem energin åter!

Saga fick så hjälp av morbrodern, som själv dragit upp en och annan fisk i sina dar, att tillaga sin fisk med smör och kryddor i just samma ugn som varit full av citronmarängpaj och aftereighttårta hela dagen.





Så slutar den här sagan om Saga och hennes lilla fisk gott på alla sätt och vis. Snipp, snapp, snut så var sagan slut!
Det kanske var en saga alltför god för att vara sann- precis som min Saga!




Mathelg på Mefjärd


En långhelg med vackert väder fick vi verkligen.  Vi inledde vår Mefjärdsvistelse med en favorit i repris:Sill och potatis och sedan Laxknytten, lax i folie med rödlök, oliver, fetaost
och färskpotatis - supergott!

Vickning har ju blivit ett stående inslag att intas på Mefjärdsaltan  lite senare på kvällen. Dessa goda räkor som Stefan marinerat i vitlök och chili, och sen mer rostad vitlök dessutom och koriander tror jag också,  frästes på grillbordet och gick inte av för hackor! Top 3 av alla räk-vickningar om ni frågar mig!



Vi åt också subs = mackor med kött och ost, såser och grönsaker. Vi hade fläskfilé med curry och strimlad rostbiff stekt med soya, svartpeppar och vitlök. I sub-mackan skall man också ringla ner någon dressing och vi hade ett par att välja mellan. Som vanligt var det flow i köket när såser och salsor blandades. Min egen favorit var en salsa med lite tropiskt inslag, med tomater, rödlök, koriander, ananas, tacosås och chilifrukt samt en het chilisås.



Öh öhw! En tromb i köket eller?
Inspirationen var framme denna söndag!


Och till Vickning: Revbenspjäll! Top 2 bland alla revbensspjäll genom åren, enligt bloggerskan själv.
Pappa Allan sa: -"Har du tagit kort på spjällen?" (Jag tror det var ett gott betyg!) Här kommer bilden på dessa mumsiga spjäll:


Lite fika hann vi också med.....

Pappa Allan gjorde rabarber-smördegs-kaka.
1, Mördegsplattor lägges på en plåt.
2,strö över farinsocker
3,Lägg på rabarberstjälkar
4, Pudra över florsocker!
In i ugnen 10-15 min tills det får en fin färg och rabarbern blivit helmjuk. Servera med grädde eller vaniljsås!

Det sa bara SLURP!


Å så blev det svenska flaggansdag och Sveriges nationaldag. Vi kunde njuta av att flaggan åter var på topp efter lördagens flaggstångsprojekt - ner med stången och trassla ut snöre och vimpel och dit med nytt!


Flaggstången har Pappa gjort av en väldigt rak tall, hyvlat ,slipat och målat och sedan fick Berit den i födelsedagspresent!


Sedan avnjöt vi traditionsenligt (sista dan på helgen) en god Pytt i panna med ägg och såklart- HP sauce!

The original HP sauce


.........och ett dopp i böljan den blå blev det faktiskt. Hela 12 grader! (Men efter bastubad förstås!)

RSS 2.0