Adventsfrukost


Adventsfrukost

Det nyttiga livet måste börja igen efter la dolce vita i London. Passade på att göra en lite julaktig frukost idag på 1:a advent även om julstämningen lyser med sin frånvaro eftersom det är 11 plusgrader ute och ingen snö!

Yoghurt, clementin, nötter, russin och pumpafrön

Jag är i alla fall nöjd med min hemfixade adventsljusstake som jag spraymålat av 4 secondhand-shoppade ljusstakar! Tack för dem syrran!

Before:


and after:

Lättfixat med sprayfärg och lite juliga band!

Ha en supertrevlig advent alla som tittar in hit!
Lämna gärna en kommentar i Kommentarer under inläggen- det är så kul att se vilka som tittat in!





London



Väl framme i London efter vår lilla Spatrip. Ovan ser ni interiör o exteriör av vårt fina pubhotell: The Brook Green som ligger i Hammersmith några Undergroundstationer från centrum. En pub med 14 hotellrum det var en trevlig pub med god mat och frukost och lugnt att sova eftersom alla pubar stänger kl 23!

Mycket shopping och mat blev det dessa dagar i min favoritstad!

Här ser ni bl a en risotto en pubtallrik med lite blandat, bröd, kött, skinka och ost ,
 Kattas crabcake/boll, min linguine del mar och längst ner till höger min flygplatsmiddag! 
 
Vi åt en middag på vår pub och en på Mamma och Freddans hotel och det var bra mat på båda ställena.
Katta och jag passade också på att äta Sushi på YO! som ligger högst upp i Harvey Nichols-varuhuset.



Sen tog vi en tur på Harrods som var välupplyst inför julen:

Harrods tittade vi på julavdelningen som är helt makalös! och köpte lite thé och julthé och lite annat smått och gott innan vi vilade våra trötta fötter på ett café inne på Harrods.

Lite afternoontea and coffee med scones, clotted cream och jam och jordgubbstårta......mmmmmm! Sockerhalten i topp!!!

Följande dag spenderade vi på en Galleria i Shepards Bush shoppandes julklappar o dyligt men en lunch hann vi med tillsammans med Mamma o Freddan högst upp i gallerian där deras foodcourt ligger!

Det blev Vietnamesiskt för mamma , mig och syrran: Springrolls med jordnötssås och nudlar med kyckling och räkor! och Klassiskt engelskt för Fred: Fish n´chips.


Whitfields ären underbar gallria, som ligger i Shepards Bush, med alla affärer man kan tänka sig samt en bra foodcourt!

Dekorerat Julträd  i Whitfield gallerian


Vi tog ett bad i Bath och en och annan Cider...

Underbara England och deras trevliga människor, goda mat och cider samt mysiga Pubar! Syster Yster och jag tog en trip till Bath och vi bodde underbart på ett litet Bed & Breakfast som var så fräscht och trevligt och staden var hur mysig som helst!

Två olika cider och Fish n´chips på en pub i Bath.


Vårt Bed & Brekfast Brindley´s i Bath. Jag häller upp en välbehövlig kopp the efter vår resa dit med tåg från Gatwick. Mer om hotellet finns här

I Bath finns naturliga varma källor så vi besökte ett Termalbad och njöt av det varma vattnet i poolen på bilden nedan. Vi såg Staden från hustaket när mörkret sänkte sig och vi låg och bubblade i 35 gradigt vatten! Så mysigt och avkopplande!






Jag som verkligen avnjuter frukosten på vårt lilla
B&B!


Traditional English breakfast -så gott och bra grund för dagen som innehöll seightseeing och shopping i Bath.


Lite grönare i England än här hemma....


Katta vid Pultney bridge som räknas som en av världens vackraste broar. Ponte Vecchio i Florens liknar denna i sin utformining. ( OBS -det kanske ni såg i premiärprogrammet av På spåret!)




Avon




The Royal Crescent läs mer om det
här
 bild från wikipedia


Thaimat på Salathai. Det här var Kattas två förrätter: crabcakes och springrolls.....



The Bath Abbey såg ut så här när den var upplyst på kvällen när vi vandrade hemåt.


En sängfösare tog vi på vår närmsta pub The Royal Oak där vi satt en stund och insöp atmosfären och kollade på matchen mellan Aston Villa- Tottenham.


Rakt ner i våra ömma ben och fötter -denna goda cider!

Till denna stad åker vi tillbaka!


Försmak av julen Joe köpte den här goda os...

mms_img157803166 (MMS)

Försmak av julen Joe köpte den här goda osten på mat mässan: Stormhatt från Bränna gårdsmejeri i Dslsjöbyn!


Sticky buns = Kladdiga bullar

Ville gärna prova att baka såna där stora, saftigt kladdiga bullar och så hittade jag ett recept som jag provade.


Bullarna innan glasering

Här kommer receptet:

STICKY BUNS

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 1/2 tsk malen eller stött kardemumma (godast med nystött i mortel!)
ca 15 dl vetemjöl


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.



Fyllning:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
3-4 msk vaniljsocker (helst INTE sådant med svarta prickar i utan gammalt hederligt ful-vaniljsocker!

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar (ca 10 st/rulle)! Lägg dem i stora bullformar på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Blanda florsocker med en liten skvätt vatten och pensla på lite glasyr när bullarna svalnat
.
Låt stelna och servera sedan genast!


Nybakta bullar och mjölk är en höjdare.....nästa bulle blir till kaffet!
Prova de här receptet! De blev super saftiga och goda......faktiskt en aning stora, man blir mer än mätt på en bulle!


Lax med Philadelphia gräslök på Farsdag

Söndagsmiddagen lagade vi mat med dessa ingredienser:



Vi köpte en fin laxbit på coop Stuvsta häromdagen så vi bstämde oss för att göra ordning den. Det blev lax i en sås på matlagningsgrädde och Philadelfiaost, lite citronpeppar och sen strödde vi över en god cheddarost och lite gräslök- in i ugnen på 200gr i 20 min -lätt och gott!

Till maten drack vi det lättdruckna vino verde Casal Garcia som faktiskt gör sig lika bra till maten en ruskig höstdag som törstsläckare en het sommardag! Tack för den K+P!
 

Gillar mina nya ugnsformar från BEA -favoritaffären, allt hittar man där!

Grattis alla Pappor!

Passar på att gratta min egen pappa den här vägen eftersom jag glömde att ringa igår! Men vi pratade ju i onsdags!

Redo för denna nya vecka och dess utmaningar är vi nu.
Tack fam K för ikväll och krya på dig Alex!


Mitt kök på Älvsjömässan



Matmässe-gänget fick i år utökning med ett nytt par: Katta och Håkan...Kul att ni hängde med!


Vår tradition trogen började vi med champagne. Sommeliern Greger berättade för oss om olika champagner och vi provsmakade förstås och hittade en favorit:

LAUNOIS Grand cru Rekomenderas som aperitif eller till skaldjursförrätter t ex pilgrimsmusslor.
Hade ett bra pris tror det var 149kr  279 kr på Systemet. Ett plus för den snygga flaskan....!

Sedan var det dags för lunch som på Mitt köks mässan helst förstås intas på Kockarnas krog. Det här var det vi åt och alla rätter var otroligt välsmakande och vackra. Vi drack de rekomenderade vinerna till och man får konstatera att de kan sin sak både kockar och vinkännare på denna krog! Allt var  gott!


Tina Nordström – tv kock och författare
Tinas köttbullesmörgås med smak av Indien.Serveras med stompade gröna ärtor, avokado och inlagd salladskål.

Stompade ärtor var en nyhet men det var gott och fräscht och bröt av mot de kryddiga köttbullarna


Tommy Myllymäki – Julita Värdshus
Hjälmargös med sabayonne på brynt smör och soya.Serveras med syrad sallad av blomkål, gurka och alger.

Katta och Ann var nöjda med denna rätt. Den kanske ser lite färgfattig ut men var god!


Fredrik Eriksson – Långbro Värdhus
Rödvinsbrässerad oxbringa Serveras med knaperstekt bacon, Karl-Johan svamp, rödlök och potatispuré
.

Min rätt! Bland det godaste jag ätit faktiskt! där alla smaker kom fram och höjde varandra och oxbringan var mör och saftig och rödvinsskyn var söt och mustig och Karl johansvamparna bara urgoda!!!!!!


Magnus Johansson – Bageri & Konditori i Hammarby
Karamelliserad mjölkchokladmousse.Serveras på päron och stjärnaniskompott.

Päronkompotten var urgod med lite lakritssmak från stjärnanisen.


.Roy Fares – Årets konditor 2010 – PO choklad & konditori
Karamelliserade äpplen med calvadossavaräng

Helt ok dessert men inte så överraskande direkt.

Sen var det vinprovning som gällde....många goda viner blev det men tillslut är det svårt att känna de olika smakerna men det här var en favorit:



Ostbricka med färskost, kittost, getost. comté och en blåmögelost! Smakade underbart ihop med en fin Amarone!

Vi hittade en annan favorit som vi tidigare endast kunnat köpa på Ålandsbåten: Mojito på bag in box. Den kan man nu beställa på systembolaget för 145 kr tror jag att det var.


Sen blev det glöggdax och lite annan shopping....



Vår Glöggfantast Annsan!

Årets smak på Blossas glögg är............

....kaffe! Det var faktiskt en höjdare. Kan serveras både kall och varm enl rekomendation men jag tycker nog varm glögg smakar bättre!

Trötta i fötter och smaklökar avslutade vi dagen med en drink i Hotell Rica Älvsjös bar. Tackar för den Stefan!

Trött bloggerska med en Cosmopolitan. Sen blev det goda hamburgare från Gotland med tillbehör hemma hos oss och lite "Så mycket bättre" på TVn innan vi sussade sött i soffor och sängar;-)

Tack för idag alla matentusiaster!

 Förra årets matmässa kan ni läsa om här!


Födelsedagsmiddag i Älvsjö


Potatisgratin- alltid en höjdare!

Vi firade Pats födelsedag och en tidig farsdag i Älvsjö. Hungriga som vargar var vi allihopa och bjöds på goood potatisgratin,  fläskfilé, ruccolasallad och glass med fruktsallad samt kaffe och ballerinakakor med den "juliga" smaken pepparkaka!


Fredagskvällen avslutades med Idol på TVn som jag tycker var den sämsta omgången av alla deltagare! Bättre kan ni, heja Moa!

Tack för oss och för den goda maten!


Man tager vad man haver-paj

Ibland är man ju bara så där sötsugen så man bara måste baka nåt! Eftersom jag tycker lite synd om mig själv och min onda rygg, så tänkte jag unna mig nåt men jag hade knappt något gott att baka av hemma. Två äpplen gör ingen paj, inte heller 2dl vetemjöl.....men jag hittade lite svarta vinbär och lite rabarber i frysen och de fick tillsammans med äpplena duga!



Degen blev väldigt smörig med de 2d2 decilitrarna mjöl plus lite havregryn och hackad mandel och socker.





Måste säga att det blev en av de bättre smulpajerna jag bakat! Degen blev så där lagom lätt och krispig med lite crunch från mandlarna och en fräsch smak av svartvinbären! Supergott

Med favorit- vaniljglassen från Lidl!
Mums!♥


Söndagslunch och konst i Gamla sta´n

Härligt att vara turist i sin egen stad ibland. Vi följde med Micke o -Kia på en konstutställning i gamla stan. Men först laddade vi upp med lunch på en liten resturang/fik på Lilla Nygatan (tror jag det var). Jag åt en supergod kantarellsoppa! -Perfekt med en värmande soppa i höstrusket, det var lite kyligt i de smala gränderna i mysiga Gamla sta´n!


Vi tittade på Akvareller målade av en "fotbollsmamma"  vars son och dotter spelat med våra barn!
Här får ni se en skymt av hennes tavlor:


En fika och lite shopping hann vi med också innan vi vandrade bort mot Slussen och våra bilar!

 
På Västerlånggatan!


Man fick nästan lite julstämning där i Gamla stans gränder......


Hjortstek på söndagsmiddagen hos mamma o F...

mms_img460789079 (MMS)

Hjortstek på söndagsmiddagen hos mamma o Freddan. Gott med stek, sås o potatis samt mammas goda ugnsrostade rotsaker med fräsch dressing på. med chili o citron bl a!


Kyckling massaman

Lite frusna efter dagens promenerande på Skogskyrkogården beslöt vi oss för att lag en het asiatisk rätt:
Kyckling massaman.

Ingredienser plus lite hönsbuljong och grönsaker.

Fräs upp kycklingen och klicka i en matsked massamancurrypasta (per burk kokosmjölk) häll på kokosmjölk och smula i hönsbuljongtärningar! Låt det bubbla ihop en stund så man vet att kycklingn är klar!

Det gröna är limeblad som jag kryddade lite med också.


Fräs lök och morötter lite mjuka och blanda sen i bambuskott, vattenkastanjer och sist paprika. Jag kryddar med soya och sweetchilisås.

Man kan ta precis de grönsaker man har hemma, jag tog med sonens favoriter: bambuskott, vattenkastanj och cashewnötter också!

Blanda ihop med de kokta nudlarna och slafsa i er! Så gott!

Vill dock påpeka att ICAs äggnudlar inte var de bästa, jag föredrar de från Blue Dragon eller några andra asiatiska-de är mycket godare. De här blev lite spaghettikänsla:(


Fika på bakgården och prommis på Skogskyrkogården

Joe och jag har idag besökt vår farmor och farfars gravar och promenerat omkring i skogskyrkogårdens område. Vi laddade upp med lunch och fika på bageriet BAKGÅRDEN som ligger nära och som svågerns syster Veronica, driver!



Det blev en lunch ute, i november -det är helt otroligt! Skönt, jag väntar gärna ett tag till på vinterkylan!




Vi åt en paj med sallad och fikade. till kaffet mumsade vi på en vaniljgömma och en rockyroad med dumle, marsmallows, choklad och jordnötter!

Mums!


Het höstgryta med fläskfilé och chorizo

Härligt med fredag och inatt kommer dottern hem!

 Har idag grillat korv till en hel förskola så jag blev så glad när jag slapp laga middag ikväll, Joe hade inspiration och gott blev det!

Gryta med fläskfilé, chorizo, lök, oliver, syltlök, paprika, ajvar relish och crème fraiche -
+ div kryddor!

5-6 pers

500-600g fläskfilé i bitar
5 heta chorizokorvar i skivor
2 gul lök
2-3 klyftor vitlök
20 syltlökar
svarta oliver
1 burk kross tomat
2 msk tomatpuré
2 dl ajvar relish
75ml grönsaksfond
7 dl crème fraiche
2 paprikor  hackade
salt och peppar ev cayenne

Fräs fläskfilén för sig och korven,lök,vitlök och syltlöken för sig. Krydda och blanda ihop. Häll i övriga ingredienser (utom oliver och paprika som läggs i precis innan servering)bubbla ihop en stund!
Servera med ris och sallad till!




Tack för maten och de fina blommorna jag fick! ♥





Ikväll tänder vi ett ljus för dem vi minns eftersom det är Allhelgonaafton.



Fish and no chips!

Dottern äter väl fish and chips på nån mysig pub i London just nu så vi gjorde väl vår egen variant av den rätten här hemma igår ikväll.


Vi hade en ruccola och spenatsallad till och en hemgjord remouladsås på crème fraiche, majonäs, citronpeppar och massa finhackad dill!
Fisken panerade jag i rågmjöl och ströbröd samt salt!

Visst är det godare med "chips" till men det ska jag synda på när jag själv och syrran sitter på puben i slutet av november! Längtar!!!!

Visste ni förresten varför Fish and chips blev så populärt i England under kriget? Jo för att det var en av de rätter man kunde köpa utan matkuponger! En av de första snabbmaträtterna!!!


Snart är vi där, i vår favvostad i världen!

Sen blev det säsongens första match i Visättrahallen där Wille och gänget mötte Tullinge en jämn match som Flempan förlorade med uddamålet! 5-6....




RSS 2.0