Höst på Mefjärd

 

Är just hemkomna från skärgården efter en skön helg. Lite fix hann vi  med som att dra upp båten, badstegen och att installera en nygammal kyl! Skönt att det är klart!
Krokholmssundet i härligt höstväder.
 
  Denna fina lilla manet och dess sju kompisar simmade utanför vår brygga....
 
 
Efter långprommis och lite fix var vi väl värda lite god mat!
 Hummer till förrätt och en super god ekologisk gårdskyckling som vi fyllde med stuffing ( á la kalkonrecept) och serverade med ugnsrostad potatis, portersås samt pappa och Berits rönnbärsgelé och hemodlade tomater. En riktig höstmeny med andra ord!
 
 
En del av tomatskörden
 
 
 
Bye bye Mefjärd för den här gången!
 
 
 
 
 
 
 
 

Moules marinièrs /Musslor i vittvin

 Härliga höst! Känns som man bara vill sitta inne och kura med tända ljus, god mat och vin tillsammans med familj och vänner.
Vi kurade tillsammans med fam Karlquist förra helgen och det smarrades på musslor minsann! Nedan följer receptet som Katta använde!
GOTT!
Vår stora förrätt som bestod av musslor Marinièrs, skagenröra, bröd, pommes frites och aioli!
 
Moules Marinièrs
 
  • 1 kg musslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl gott vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär (valfritt)
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • en nypa timjan (valfritt)
  • Hackad persilja att garnera med

Tillagning:

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök. Rensa, skölj, dela och finhacka purjolöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull.
  4. Häll i oljan och musslorna. Fräs i någon minut. Rör om och häll i vinet, löken, grädden, lagerbladet samt lite timjan, salt och vitpeppar. 
  5. Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig, ca 5 minuter.
  6. Lyft upp musslorna med hålslev.
  7. Koka musselspadet ett par minuter till och tillsätt sedan vispgrädden.
  8. Smaka av med salt.
  9. Låt sjuda 2 min och lägg sedan i musslorna igen och rör om försiktigt.
  10. Servera de vinkokta musslorna i skålar och strö över hackad persilja. Ha gärna en tom skål bredvid för skalen. En våtservett eller skål med citronvatten att torka sig med är bra efter de smaskiga musslorna.
(Recept från receptfavoriten.se)
 
Sedan blev det en grillad köttbit på det! Håkan och Joe stod ute i mörkret och grillade men nu var det nog sista grillningen på ett tag!
 
 
Har dessutom haft höstmys med gulliga Tindra i helgen. Vi var på långpromenad i det fina höstvädret och sen kunde man med gott samvete vara inne och mysa! Läsa en bok och klappa på en hund -det är relax det!
 
 
 
 
 
 

Boeuf Bourguignon på Söndagsmiddagen

 
 
Boeuf Bourguignon en underbar gryta som vi blev bjudna på hos Karlquistarna på Söndagsmiddagen.
 
En Boeuf Bourguignon med potatis, gelé och syltlök
 
Här kommet receptet på denna höstgoda gryta!:
1,5 kg fransyska, benfri högrev eller nötytterlår
2 msk smör
2st morötter
2sr gula lökar
1,5tsk salt
2 krm peppar
3 msk mjöl
6 dl rött vin
5dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 lagerblad
3 st vitlöksklyftor
20 smålökar
400g champinjoner
2 pkt bacon
 
 
Tillagning            
                8 - 10 port
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.
8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis, ris eller pastafjärilar.
 
Söndagspromenad vid Nyckelviken.
Joe ,jag och Micke tog en prommis ute vid Nyckelviken och vi njöt verkligen av det sköna höstvädret vi hade i söndags. Härliga höstfärger vandrade vi runt i och vi satt ute och tog en fika vid Nyckelvikens Herrgård. Där hade de ponnyridning den dagen och grillar var tända för alla korvhungriga barnfamiljer.
 
Självaste Nyckelviken
 
Trädgården
Lite höstblomster....
 
 
Sen tog vi en fika på Herrgårdscafét. De hade så fina blåvita muggar och porslin där men annars saknade jag mysfaktor i fiket på herrgården. Tråkigt när där fanns så  stor potential att göra fint och mysigt. Inte en ljuslykta, duk eller blomstervas så långt ögat nådde där inte. Synd!
 
 
 

Rödbetor i ugn med fetaost, honung o rostade pinjenötter

Hösten är här på riktigt! Att sitta inne och kura med tända ljus, goda vänner och god mat, - det är höstmys för mig.
 
Py o Anette var över på middag och vi åt rödbetor i ugn med smarriga tillbehör.
 


Här kommer receptet:
4 rödbetor
1 pkt fetaost 
(chèvre är ett gott alternativ)
 
1 påse pinjenötter
Honung
 
Koka rödbetorna i ca 20 min eller tills de är lite hårdare än kokt potatis. Skala dem och rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de fått en fin färg och börjar lukta gott.
 
Skiva rödbetorna och lägg igen ugnsfast form. Smula över fetaosten. Gratinera i ugn på 200 gr med grillen på, tills osten fått fin färg. Ta ut och ringla över honung och strö över pinjenötterna. Servera genast!
"The bryds"
 
Vi åt också fisksoppa. Min specialare med saffran. Här finns receptet:
Nu hade jag ett paket torsk och 4 laxfiléer och en burk räkor, istället för nyfångad fisk som man ibland har turen att få laga till soppan med:
 
Hittade två ostar jag aldrig provat i ostdisken. Svart cheddar och Herrgårdsost Gran Reserva. Båda mycket goda. Cheddar är ju en favorit för mig! Anette hade dessutom med sig fikon och det var jättegott till!
 
 
Vår goda ostbricka med Herrgård "grand reserva", Svart Cheddar, fikon, päron, äppelmarmelad och finnkrisp!
 
Tack för trevlig höstmys brudar!
 

RSS 2.0