Efterrätt: Chokladfondant med hallon och v...

mms_img189807585 (MMS)

Efterrätt: Chokladfondant med hallon och vaniljglass!


Sjötunga Walewska.......oh my god vad gott!

dsc_0232-1 (MMS)

Sjötunga Walewska.......oh my god vad gott!


Nyårsmenyn: Gratinerad hummer och ostron....

mms_img-20089047 (MMS)

Nyårsmenyn: Gratinerad hummer och ostron....


Nyårsshopping.....

mms_img-16102669 (MMS)

Nyårsshopping.....


Mörrumsgryta o filmrecension

Ikväll äter vi Mörrumsgryta här i huset dvs jag och dottern eftersom mannen jobbar sent och sonen tränar! Det va väl ovanligt?!
Jag firar också in min semester! Det ska bli så skönt att vara ledig lite!

Jag såg på min kollega Helenes blogg att hon lagade en smarrig gryta med lax för ett tag sen och har tänkt och prova den ett tag, det blev idag och den var supergooooood!


Ingredienserna!


Kockerskan själv med nytt julklappsförkläde minsann!



Min portion på mina nya tallrikar inköpta idag!

Här kommer receptet:
(Dock inte ditt recept Helene för det var borttaget från bloggen!!?? utan från ica.se)

Ingredienser till 4 port
400 g laxfilé
1gul lök
1 morot
1 msk smör
1 citron(fint rivet skal)
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
salt
vitpeppar (jag tog även lite citronpeppar)
1 knippe dill
lite maizena
4 portioner kokt potatis eller ris

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och riv moroten grovt.
  2. Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, morötter och citronskal. Låt det fräsa utan att ta färg.
  3. Häll på vatten och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter.
  4. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Finhacka dillen. Skär laxen i cm-stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med dillen i såsen. Låt småputtra i 5 minuter och servera grytan med nykokt potatis eller ris.


    Jag tror jag fick godkänt!!!

    Igår var vi på bio och såg den amerikanska versionen av Stig Larssons första bok. "The girl with the dragon tatoo"
    Den var både bättre och sämre än den svenska versionen. Den visar verkligen vackra vyer från stockholm och man märker att den amerikanska hade en större budget men de svenska skådespelarna tycker man ju så mycket om.......vissa är ju klockrena i sina roller t ex Peter Andersson som Lisbeths förmyndare! Men överlag  var den nya bra! 4 st MMMM får den av mig och det skulle den svenska också få så det blir väl oavgjort då!

Biodags! Med alla de rätta tillbehören. Nu...

mms_img-11665856 (MMS)

Biodags! Med alla de rätta tillbehören. Nu börjar snart filmen: The Girl with the dragon tatoo! :-)


Juldagskalkon och grattis alla stalledrängar!


Grattis alla Staffans och Stefans! som har namnsdag idag! Eeeeeextra plus till stalledrängen Heidi för utryckning till sitt stall på julaftonskvällen....du fick inte många minuters vila på julafton....men det blir lugnare snart hoppas jag!
Grattis också till vår Guddotter Jennifer som fyller 23 i dag, stalledräng och födelsedagsbarn! Vi kommer o grattar snart!

Igår var det ju juldagen och jag är ju uppvuxen med kalkon på juldagen. När man var liten hos farmor och farfar och lite senare hos mamma. Nu har jag i många år själv lagat kalkon med stuffing och det är den julmat jag mest ser fram emot!...mitt recept finns här!

Katta och jag gjorde varsin kalkon och Stefan gjorde tillbehör som potatisen, brysselkål och även desserten!

Kattas kalkon...fylld med clementiner och med stuffing av bl a lök, svamp och
morötter.


Trancherad och klar uppiffad med lite kalkonspad!




Mums vilken middag det blev! Två sorters kalkon, stuffing och såser. Ugnsrostad potatis med morötter och vitlök och en hemgjord klyftpotatis med rökt paprikapulver samt brysselkål och såserna var gudomliga en på stout-öl och en med must, kalkonspadet förstås och grädde!!!


Top 5 i år av allt jag ätit!!!!!


Hela gänget! (Mästerfotograf: Filip)

Till maten fick jag smaka detta goda vin som passade perfekt till kalkonen:

Ett lätt och gott vin!

Vi fick vänta rätt länge med desserten eftersom vi var så mätta!
Till dessert: Stefans Hjortronpannacotta och lingonglass med kolarippel!
Hur gott som helst!

Nu har jag en stor saftig matlåda i kylen, från middagen igår, till Wille som inte var med igår kväll.....lite sugen är man!
Koppla på karaktären!

Tack till er alla som var med igår för den otroliga maten och roliga kvällen som slutade med lite dans faktiskt....
♥ 


Det godaste julbordet.....

Äntligen dags för riktigt god julmat från många kockar,nämligen Mamma, Freddan, Katta, Aviva och Jag &Joe!

Men först var det ju dags för Kalle Anka!

Mina guldklimpar som är stora nu men Kalle Anka fängslar än-Liten som stor!


Kallemys!


Tjejerna i Alex knä!

Sen var det då äntligen dags för julmat!

Mammas inlagda sill, rökt vätternröding, Avivas senapssill, Kattas limesill med rödkaviar och matjes förstås med gräddfil och gräslök samt stekt inlagd strömming.


Ägghalvor med löjrom, kålsallad, rödkålstzatziki......


Jansson och Hanssons frestelse, Freddans revbensspjäll, mammas köttbullar och prinsskorv.

Skinkan glömde jag att fota!

Jag hoppas ni alla fått mycket god julmat, julmys och en eller annan julklapp den här julen!
Så här glad och nöjd kände jag mig med maten och sällskapet på julaftonskvällen:

Bloggerska med kameran till hands men det här fotot tog Joe!

Obs passar på att tipsa om en super god mumma liknande dryck till julmaten:
1 flaska julöl
1 flaska porter öl
1  flaska svagdricka
samt lite madeira
(efter smak)
Häll upp i en stor kanna eller två och låt skummet sjunka lite! Njut!
-Supergott till helgmat eller brunch!

Sen var det dags för julklappar och man kan välsäga att årets julklapp hos oss blev Zlatan-boken! Tre exemplar lyckades vi skrapa ihop..bra jobbat! Fred, Håkan och Filip fick den allihop!



Till efterrätter åt vi Kattas fina Sorundatårta och Joes saffranspannkaka - den ser lite mörk ut på bilden men den var supergod med sylt och grädde till!!!!

Recept på saffranspannkaka kommer här:

Prova den!


En Janssons frestelse och en Hanssons...

En av mina absoluta julfavoriter är ju Janssons frestelse! I år tänkte jag hotta upp den lite med lite färg i form av grön purjo och rödlök men även lite morötter!

Grebbestads ansjovis ska det vara!


Sen på med mycket vispgrädde.

Barnen gillar inte ansjovis så jag bestämde mig för att göra en utan och ta i vitlök istället för att få lite smak! Jag fick lära mig idag att den då kallas för en Hanssons frestelse vilket ju är mycket passande eftersom fam Hansson är vår värd och värdinna i kväll på julafton! Mamma o Freddan alltså!


Fin va!?

Återstår att se hur den smakar!


Julfrukost


Julfrukost hos familjen K!

Enligt vår tradition ska det vara grötfrukost på julaftonsmorgonen och vörtbröd och nypressad apelsinjuice och annat smarr. Så också denna julaftonsmorgon....


Alex med en säck julklappar


Kusinerna byter julklappar......


Filip med sin nya julklapp ett munspel.....


Lilleman ville också ha julklappar......


God jul önskar glad pyjamasbloggerska!


God jul i alla stugor!


Vi sitter här framför TVn o myser till uppesittarkväll med ett glas rött -som bot mot julstressen! Sista ljuset är tänt sedan en knapp vecka och vi har just ätit en het middag bestående av Thai take away! Men jag har hunnit med en god leverpastejsmacka (med dansk bakad gräddpastej) och saltgurka också!


Just nu kom dottern hem från Bauhaus där hon har sålt julgranar ikväll och många kvällar och helger fram till och med idag. Vår egen gran är klädd sedan igår. I år är det Joe- o Sagas tur att stå för designen och då blev det en PUNKgran!!!....
.....med kedjor, svarta kulor och cd-skivor och nån döskalle.....oj oj oj. Smaken är som baken! Bara att gilla läget!





Nu ska vi dyka ner i Aladdinasken här i familjen och slå in en och annan julklapp....
Ha en skön kväll!

GOD JUL!



Favoritpepparkakor och Gorgonzolapasta på söndagsmiddagen!

Fjärde advent kom med lite snö/slask....men men det blev ljusare och mer juligt ute.Frågan är hur länge det ligger kvar?!

I mitt köksfönster just nu: vita hyacinter  -mmmm de luktar jul!

Familjen K kom och åt söndagsmiddag idag och vi började med lite glögg och pepparkakor framför brasan - det var mysigt!

Tre sorters pepparkakor: Till vänster apelsinmakande, i mitten kardemumma och till höger vanliga!

Vår favorit blev absolut de med kardemummasmak -Prova dem, -de är jättegoda!


Middagen idag bestod av de här ingredienserna:

Gorgonzola, valnötter, färsk pasta, serranoskinka o färsk spenat


Recept på Ädelostspasta:

Ädel onsdagspasta
4 personer


2 dl creme fraiche
1/2 dl mjölk
150 gr ädelost (jag tog gorgonzola)
svartpeppar
50 gr valnötter
50 färsk tortellini
150 gr bladspenat
16 skivor prosciutto skinka (eller serrano)
Gör så här:
Blanda mjölk, creme fraiche och ost i en kastrull. Värm sakta till osten smält och smaka av med svartpeppar. Rosta valnötter i torr het panna och bryt dem i mindre bitar. Koka pastan enligt anvisningar oå förpackningen. Lägg i spenaten mot slutet. Häll av i surkslag. Blanda ner pastan, spenat och valnötter i den varma såsen. Toppas med 4 skivor prosciutto på varje tallrik! Bon Appetit!

Recept: Gourmetmorsan


Bortskämd i dagarna två......

Nog för att jag gillar att laga mat men ibland är det skönt att få middagen serverad när man kommer hem från jobbet eller som igår när jag varit o tränat och sen kom hem till denna goda mat á la Joe:

....
 Tortillas med tacoköttfärs! 

Här kommer recept på hemgjord tacokryddmix:

1 msk chilipulver

1 msk anchochilipulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald spiskummin

2 tsk torkad oregano

1 tsk chili flakes

3 krm salt

2 krm råsocker

Mät upp och blanda alla kryddorna och förvara i en burk med lock. Chili flakes, alltså torkad smulad chili, kan uteslutas om man inte gillar chilihetta.

Till 400 g köttfärs använder man 2-3 tsk av blandningen.
(Recept: Allt om mat)

Och, idag blev det denna goda gryta med kyckling och ris! Jättegod Joe!


Har nu provat det nya julkaffet från Zoega mitt omdöme blir:




Gott!
Dessutom bryggt i vår nya bryggare (vår gamla har läckt ett bra tag så det fick blien tidig julklapp!)
gjorde kaffet ännu godare!



Nu sitter jag och letar recept till jul. Jag vill hitta en god fräsch sill och nåt grönt till julbordet. Dessa julsallader (nedan)från tidningen -buffé kanske kan va nåt men om någon har ett kanon sillrecept så tar jag tacksamt emot!!!!!



eller




Lucia och vi grattar Alex

Idag fyller Alex 15 år.....och längtar förstås till våren då han kan köra moppe på riktigt!

Stora karl´n!

Vi firade Alex i söndags med årets första skinkmacka och en massa goda kålsorter: rödkål, brunkål, rödkålssallad med ajvar relish, grönkål med karljohansvampsgrädde ädelost och valnötter mums- det var min favorit!


Grattis bästa Alex! Kramar från din moster.....kom förbi på en köttbulle när du vill!


Ha en skön Lucia! Vi har lussat för fullt ...

mms_img-37599452 (MMS)

Ha en skön Lucia! Vi har lussat för fullt idag på jobbet. Både barn o vuxna, vi var bl a o sjöng för de gamla på äldreboendet vilket var mycket uppskattat. Nu blir det luciafika med hembakat!


Fiskgratin med saffran, tomat, räkor och ost!


Recept för 6 personer:

800 g vit fisk -torsk, pollok eller pangasus
räkor typ 1-2 burkar färdigskaladepå burk
1 burk krossade tomater
1 dl chilisause
½-1 tsk sambal oelek
1 pkt saffran
1 buljongtärning fisk eller grönsak eller lite hummerfond
1 skvätt vittvin
1 stor burk crème fraiche
riven ost
salt vitpeppar

Koka ihop tomatsåsen och smaka av. Rör ner crème fraiche.
Lägg fisken i en ugnsfast form, krydda efter behag -jag tog salt och citronpeppar.
häll såsen över fisken och strö över den rivna osten. Grädda i ugn 200 grader i 20-25 min
För att unvika att få räkorna gummiaktiga så strö över dem i slutet av tiden i ugnen!

Servera med potatismos eller Pomme duchesse!

Saga som hjälper mig att spritsa potatismosen till pomme duchesse!

Ha bara i en äggula i potatismoset så det håller ihop!Grädda sen i ca 5 min i 225 gr!

Micke och Kia kom och åt middag hos mig och Saga , mannen var på julfest med jobbet, och vi hade trevligt och maten fick sällskap ner av vin, ett Chardonney och ett Riesling (båda från Australien Jacobs Creek -Kias favoritvin!)
Tack för en trevlig kväll!


Direktimport från Portugal

Mannen är hemma från sin vecka i Portugal! Han hade med sig lite gott till familjen, några av våra Portugalfavoriter:

Piri piri sauce, lagerblad och oregano (tack Jane), ost ost och åter ost -underbar ost till rödvin! och rödvin från Alentejoregionen plus det färska vinet; Vino verde!


Favoritostarna!

Med hem fanns också apelsiner och citroner från Karin o Pats egna träd. Otroligt saftiga och goda. Så underbart att bara gå ut och plocka ner några frukter från trädet till frukosten eller möjligen nån drink!

....och lite mild lök!

När vi varit i Portugal på sommaren är det inte så grönt och lite färre frukter på träden men så här såg det ut nu i december:
Joes foton av casa Skoglunds fruktträd:





Citronträdet



Tangerin- apelsin och nektarinträd


En del av vår frukost imorse! Sssssaftiga apelsiner.....


Bakat i dagarna två.....


Titta vilka fina pepparkakor! Bakat av en grupp 5 åringar med mycket lite assistens från sina fröknar!

Lucia närmar sig med stormsteg....(bokstavligen för det var bra blåsigt idag)! Vi förbereder oss på jobbet att fira en härlig Lucia med mycket hembakt. Nu har vi bakat pepparkakor och lussebullar, igår och idag och de blev så fina och förmodligen goda!


Också en form av lussekatter;)


Det märks att vi bakat en del med barnen -idag rullade de lussekatter som de inte gjort annat under ett trallande av "En sockerbagare".....nästan så det kom en tår! De är så duktiga och julstämningen var på topp!


Sen ska de penslas förstås.....målarpenslar går så bra det har vi ju på Mefjärd också!


Vilka snyggingar va?!

Jag vet inte om det blir några lussekatter bakade här hemma i år men lite pepparkakor ska vi väl hinna med hoppas jag.



Jag passar på att visa syrrans fina pepparkakshus/kuliss över Gamla Stan och Globen -snyggt jobbat fam K!


Saffransglass

Nu i nära juletider blir man ju inspirerad att laga allt möjligt!
Jag köpte hem lite saffran idag för att göra lite god glass. Hittade ett enkelt recept, som kommer här:

3 äggulor
½dl socker
½ dl honung
1 pkt saffran
3 dl grädde


Vispa äggulor, socker, honung och saffran pösigt.


Vispa grädden fluffig och rör ner saffranssmeten!


Kör i glassmaskin i ca 20 min!
(Eller ställ in i frysen och ta ut vispa lite då och då så glassen mjukfryses!)


Servera med lite blandade bär! Det var så mumsigt mmmmmm!





Snälla Tomten......

Kan inte låta bli att surfa runt och leta efter lite julklappar, både till familjen men också till mig själv. Vita koppar har blivit något av en passion för mig, har jag förstått! Jag gillar tanken med att alla kan välja sin favoritkopp när de fikar eller dricker te hos oss! Smaken är ju så olika!

Nu har jag fastnat för dessa:


Rosmugg av Kerstin Tillberg -helt underbar och står överst på min önskelista!!!!

Eller denna, också en höjdare!:

Från Villroy & Boch Wawe mug, så snygg och ren i designen!

 Jag bara älskar den!

Eller.....


.....en stor mugg från Bruka, modern men ändå en gnutta hemslöjd!
.
Mannen blir väl tokig om det kommer in en enda mugg till i vårt köksskåp men nån brukar alltid gå sönder så det löser sig....

Här har ni samlingen minus några som står i diskmaskinen!

Annars, snälla Tomten, skulle jag tycka det vore kul att få en sån här:

peeler
eller en sån här Sisilerare att göra apelsin/citron spiraler med till dekoration!


finns på Bagaren och kocken (en fin hint va?!)

Övrigt på min önskelista hittar du här!

Skall prova detta julkaffe snarast i min favoritkopp. Tyckte det lät som en spännande smakkombo!

Med toner av pomerans och nougat! Mmmmm....

Mors mors!
 Joe om du läser så finns det ju fina vita muggar i Portugal också som du vet!


Julbord på Sundbygård

Freddan och mamma samlade hela familjen till Julbord på Sundbygård. Bara Wille fattades eftersom han hade match. Förra gången vi var på Sundby, för två år sen, började det precis snöa men nu var det barmark och skönt är väl det tycker jag!

Maten var god och sillarna och övriga fiskrätter smakade som vanligt bäst enligt mig.

Filip tog nog ätrekord i år!

Första hämtningen!


Efterrätter! Filip glad och mätt -men några knäck fanns det i byxfickan till vägen hem!


19 Personer blev vi tillslut.....

Annars har jag haft en skön helg. Mannen och Håkan åkte ner till Portugal i lördags morse så jag är nu gräsänka och då har jag bl a svullat i mig det här:

En räkmacka på surdegsbröd...rostat -slurp vad god den var!


Hemlagad thaimat med nudlar....

....och gott hembakt Adventsfika hos Heidi i Tyresö. Kul att se hur du bor! Tack för fikat!

Nu ska jag ha lite adventsmys för mig själv framför TVn och kolla på "Så mycket bättre" från igår. Hoppas ni har haft en skön helg allihop! Hoppas ni har det bra där nere i Portugal Joe o Håkan ! (Om  ni nu kikar in hit)


Joe i casa Skoglund i Portugal


Njut!




RSS 2.0