Öppen Lasagne till söndagsmiddag

Om ni har tittat på TV programmet "En andra chans" med Anne Lundberg  på kanal 1, så handlar det bl a om en tjej som heter Charlotte och har blivit förlamad efter en olycka. Hon och hennes syster har en blogg med mycket inredning och även mat och vintips eftersom hon jobbar som sommelier! Titta in där om vi vill: TVÅ SYSTRAR

Igår kväll till söndagsmiddagen lagade jag ett av hennes recept. Svärföräldrarna kom över och åt och vi hade en riktigt trevlig pratmiddag. Till förrätt åt vi kronärtskocka, första gången för Karin o Pat- de tyckte om det! Vi saknade Saga som nu shoppar loss i London på höstlovet! Men William och Felicia kom och åt lite senare efter deras träningar!
 
Ingredienserna med bl a portabella-svamp vilken jag inte provat förut och den var smakrik!

Här kommer receptet:

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto 

2 pers

Mandelpesto:

1/2 dl mandel

25 gr smör

1 citron, zest och saft

1/2 tsk honung

salt

2 lasagneplattor (  färska )

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

smör eller olja

ca 250 gr skogschaminjoner eller portabella

4 skivor serranoskinka el prosciutto ( kan uteslutas för veg )

200 g färsk spenat

salt, nymalen peppar

1/2 burk ricotta

 

Peston:

Rosta mandeln hårt i torr panna och krossa sedan. Smält smöret och separera det klara från den grumliga bottensatsen. Häll bort det grumliga och låt det klara bubbla en stund på svag värme tills det doftar knäck. Riv citronzest.

  Rör ihop mandelkross, smör, zest och honung, smaka av med lite citron och salt och håll varmt.

Koka upp vatten till lasagneplattorna. Hacka löken och vitlöken fint och svetta dem genomskinliga i smör. Skiva svampen fint och strimla skinkan och vänd ner i löken, stek tills svampen fått lite yta.  Tillsätt spenat och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med svartpeppar. Koka plattorna mjuka, Fiska upp dem och lägg dem på 2 tallrikar, fördela svampröran på den ena halvan av plattorna, Toppa med en rejäl sked ricotta och vik över resten av pastan, (se bilden) Skeda över varm mandelpesto och servera genast!!!




Desserten blev bakade fikon a la Jamie Oliver med vaniljglass och äpplen med kanel men jag undrar om inte färska fikon är godare.....?!
 


Till pastan drack vi ett Ripasso från Valpolicella

Nu tar vi tag i den här veckan......alla vi som inte har höstlov!


Äppel päppel


Vi blev bortskämda med färskpressad äppeljuice till maten hemma hos Py o Benny i tisdags när vi var barnvakt åt lilla Jack. Föräldrarna skulle på Ljust & fräscht Schyffert o Lindströms föreställning på circus. (Vilken de tyckte var jättebra!)


Häftig maskin och kul att prova olika juiceblandningar med ...men lite jobbig att diska kanske!

Den lilla herrn i huset somnade snabbt efter välling och lite skönsång av mig själv och Joe! Sången "Upp på våran gård står en gammal ford".....blev favoriten för kvällen!


Sötis!

Den här veckan har bara swischat förbi. Barnvakt i tisdags, föräldramöte på jobbet igår och idag har William sin första träningsmatch för säsongen. Allt är i full gång....

Bloggerskan ville skämma bort sina barn idag, en som bara jobbar och tränar och en som bara pluggar! Det var de värda tycker jag så det blev favoriterna Potatis och purjolöksoppa (Willes favvosoppa) och Äppelpaj med vanniljvisp (som Saga varit sugen på de senaste dagarna).


Jag gör min soppa inspirerad av Jamie Oliver, receptet finns här!


Äppelpaj av Granny Smith äpplen med knäckigt täcke.


Nu är vi mätta och belåtna här i huset och jag ska gå och leta upp min häxhatt och mitt döskallehalsband till spökfest på jobbet imorgon! Blink blink!






Kattas vintips en riesling. När någon säge...

mms_img398634361 (MMS)

Kattas vintips en riesling. När någon säger: "jag kommer aldrig dricka något annat vin än det här" då blir nån sugen att pröva eller hur? Annars åt vi en god pasta idag på söndagsmiddagen! Tack för maten fam K


Underbara skaldjur

Drömmer mig tillbaks till den goda skaldjursmiddag vi blev bjudna på för nån vecka sen hemma hos "Weklunds"
Recepten kom från Leif Mannerströms bok om fisk o skaldjur och råvarorna från "fiskbilen".

Titta och bli suktad!

Gratinerad hummer med smör, vitlök och örter....mmmmmums! Detta är Stefans eget recept för vår nyårshummer.


Pilgrimsmusslor provencal à la Mannerström


Jätteräkor à la Mannerström


Desserten stod jag för: Chokladmousse med hallon och knäckflarn.

Flarnen är hur lätta som helst att göra och här är receptet:

100g smör
1 ½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl havregryn

Hetta upp smöret rör ner övriga ingredienser -havregrynen sist! Låt smeten svlna något. Klicka sedan ut den på bakplåtspapper eller smörad plåt med stora mellanrum!
Grädda flarnen gyllenbruna i 200 gr 6-7 min!

Lägg dem på spånjärn för att böja dem eller låt dem svalna plant!


...et voilà!


Sen avslutade vi kvällen med lite dans  och det var tur det efter allt smarr!

Tack kära vänner för allt gott, vi är snart tillbaks!




En förmiddag på Djurgården

Py och jag beslöt oss för att ta en tur ut till Rosendal på Djurgår´n -för där är alltid så trevligt och god mat!
Vi tog färjan över och promenerade sedan upp till trädgårdarna.

Jack och Py på Djurgårdsfärjan

Nåt litet stopp blev det då och då när Jack hittade nåt intressant som typ bilar!

Intresse nr1: Bilar!



I de vackra miljöerna runt Rosendal strosade vi ett tag, lekte i parken och gungade.




Min lunch idag kikärtssoppa med spenat och surdegsbröd och lite kakor till teet!

Solen bröt igenom just när vi skulle äta så vi satt ute och verkligen njöt av hösten, maten och jag av sällskapet!
Jack, denna lilla chamiga solstråle!



Utbudet för dagen från trädgårdarna:




Sen promenerade vi till bussen för vidare färd i till NK och Gallerian för lite light shopping......

Tack för idag Py och Jack!


Konstutställning i skogen!

dsc00651 (MMS)

Konstutställning i skogen!


Fika i solen vid Farstanäset. Härligt jobb...

dsc00648 (MMS)

Fika i solen vid Farstanäset. Härligt jobb jag har!


Fiskgratin med kräfttoutch

Har haft lite datorproblem så inläggen duggar inte precis tätt men ny dator är beställd och dyker upp snart hoppas jag! Men här kommer i alla fall ett inlägg:
Söndagsmiddag hos oss den här veckan. Vi saknade svågern som är på fotbollsresa och Saga som pluggade hos en kompis, men vi fyllde på runt bordet för förutom syrran med barn,Wille och Felicia så kom Mamma, Heidi, och åt. Trevligt!
Jag blev bjuden på den här goda Fiskgratinen hos Py härom veckan så jag fick receptet (som hon fått av sin faster Gullan) och provade. Lätt och gott -det gillas!
Faster Gullans Fiskgratin
4 port
600g torsk
2 dl crème fraiche
400g kräftmjukost
1 gul lök -finhackad
rivenost
Blanda ihop allt och häll över fisken. Riv över ost! Grädda i 200gr i 20 min!
Jag kryddade endast med citronpeppar och salt...
Jag rev över parmesan och  Jarlsbergsost!
Servera med ris eller potatis!
Jag har ätit en liknande gratin med mjukost, crème fraiche och finhackad gräslök -också gott!

Lördagspasta

En nyttig lördag med gårdstädning här i vårt område. Klippning av buskar, krattning, lite grannskvaller och förstås korvgrillning!

Nu är det dock dags att krypa upp i soffan och kolla en bra film samt kurera min begynnande snuva!


Vi har jobbat på så bra idag så vi är värda nåt matigt. Dessa ingredienser gjorde vi middag på idag.....

....och färsk pasta! -Joes favorit: Tortellini med soltorkade tomater i tomatsås med mozzarella och riven parmesanost!





Dricker sprite idag till pastan!

Nu -Filmtime! Vi har hyrt The kids are allright......får vi se om den är bra annars går favvofilmen Juno på sjuan ikväll!

Hösthelg med Hummer

Trampolinen vid Norrby Udde
Traditionen är att när vi stänger landet och drar upp båten så äter vi Hummer!
Alex o Håkan stod för båtuppdragning den här helgen och det gick fort och som smort. Vi andra stod mest för matlagning och övrigt fix. Lite höstruskigt var det på lördagen men desto vackrare väder på söndagen. Joe och jag fick med oss en fyrbent gäst -Tindra ! Så det blev hundmys och promenader förstås.
Lite tillbehör....
Fick dock endast smaka på den goda champagnen som mamma o Freddan bjöd på eftersom jag äter en hästkur antibiotika mot tandvärk-inte kul!
....och lite mer tillbehör: Gruyereost, Cambozola, Brie., svart ädelost och "Roslags vår" från Väddö Gårdsmejeri. Den sista var en riktig rödvinsost!

Vi åt bröd, kex och goda ostar, lite avocado, tomater, jordgubbar och druvor till hummern samt lime aioli och mammas romsås.
Själva huvudnummret Hummer!


Lilleman och Tindra fick också något gott att mumsa på av Alex.


Kvällen avslutades med ett låååångt parti TP Genious.....


En "moppepojke" mötte vi på vägen på vår söndagsprommis...

Alex och hans kära moppe!


Badsäsongen är över vid vår härliga badklippa!

Tack la Familia för i helgen! Jag avslutar med några roligaa matbilder. En för barn och en för vuxna....;

Tänker prova detta på jobbet....!


Oh la la!


Kycklingrullader


Blev inspirerad av Leif Mannerströms kycklingrullader som han gör på någon TV reklam just nu!
Vi provade Guldfågels tunnskivade kyckling och de funkade bra att göra rullader av -dock lite dyrt kilopris.....men men. Jag kan inte tunnskiva kyckling själv..... so what to do?

Jag ska prova hans recept som finns här nästa gång men så här gjorde jag igår och det blev godkänt enligt familjen.

Jag rullade in en bit rökt skinka, en god ost och en soltorkad tomat i varje rullad. Stekte dem sen i smör och hällde på lite hönsbuljong så de fick bli genomstekta.

Vi åt med potatisgratin och sallad.

Den populäraste salladen i vår familj.....fetaost sallad! Min skål är från Portugal jag bara älskar den...den  är så stor och bra!



Kanelbullens dag

Mumsig bulle så här på kanelbullens dag!

Inte hembakt men ändå god. En bulle får man väl unna sig! Hade en trevlig middag med alla ungdomar hemma, tacomiddag blev det när Felicia önskade maten!
Efter maten blev det soffläge för mig eftersom jag varit och fått sprutor idag hos min Ortoped. Så det fick bli en lugn TV-kväll med kaffe och bulle!
Har piggat upp mig lite med chockrosa Gladiolus!

Just det en gäst till har vi haft hemma hos oss ett tag: Tindra- världens keligaste hund och ställföreträdande dammsugare!
Lite konster kan man väl bjussa på när man får hundgodis!

Indiskgryta med kyckling o mandlar på Sönd...

mms_img-94683752 (MMS)

Indiskgryta med kyckling o mandlar på Söndagsmiddagen hos fam Karlquist:-P


RSS 2.0