Öppen Lasagne till söndagsmiddag

Om ni har tittat på TV programmet "En andra chans" med Anne Lundberg  på kanal 1, så handlar det bl a om en tjej som heter Charlotte och har blivit förlamad efter en olycka. Hon och hennes syster har en blogg med mycket inredning och även mat och vintips eftersom hon jobbar som sommelier! Titta in där om vi vill: TVÅ SYSTRAR

Igår kväll till söndagsmiddagen lagade jag ett av hennes recept. Svärföräldrarna kom över och åt och vi hade en riktigt trevlig pratmiddag. Till förrätt åt vi kronärtskocka, första gången för Karin o Pat- de tyckte om det! Vi saknade Saga som nu shoppar loss i London på höstlovet! Men William och Felicia kom och åt lite senare efter deras träningar!
 
Ingredienserna med bl a portabella-svamp vilken jag inte provat förut och den var smakrik!

Här kommer receptet:

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto 

2 pers

Mandelpesto:

1/2 dl mandel

25 gr smör

1 citron, zest och saft

1/2 tsk honung

salt

2 lasagneplattor (  färska )

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

smör eller olja

ca 250 gr skogschaminjoner eller portabella

4 skivor serranoskinka el prosciutto ( kan uteslutas för veg )

200 g färsk spenat

salt, nymalen peppar

1/2 burk ricotta

 

Peston:

Rosta mandeln hårt i torr panna och krossa sedan. Smält smöret och separera det klara från den grumliga bottensatsen. Häll bort det grumliga och låt det klara bubbla en stund på svag värme tills det doftar knäck. Riv citronzest.

  Rör ihop mandelkross, smör, zest och honung, smaka av med lite citron och salt och håll varmt.

Koka upp vatten till lasagneplattorna. Hacka löken och vitlöken fint och svetta dem genomskinliga i smör. Skiva svampen fint och strimla skinkan och vänd ner i löken, stek tills svampen fått lite yta.  Tillsätt spenat och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med svartpeppar. Koka plattorna mjuka, Fiska upp dem och lägg dem på 2 tallrikar, fördela svampröran på den ena halvan av plattorna, Toppa med en rejäl sked ricotta och vik över resten av pastan, (se bilden) Skeda över varm mandelpesto och servera genast!!!




Desserten blev bakade fikon a la Jamie Oliver med vaniljglass och äpplen med kanel men jag undrar om inte färska fikon är godare.....?!
 


Till pastan drack vi ett Ripasso från Valpolicella

Nu tar vi tag i den här veckan......alla vi som inte har höstlov!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0