Rawfood....kan det va nåt?

Sitter och bläddrar i min nya kokbok som jag köpte i England. Rawfoods efterrätter bla, verkar så spännande nu när jag lever lite nyttigare så här inför bikinisäsongen.
Inför min födelsedag på söndag funderar jag på en tårtbotten av nötter o lite andra ingredienser, a la raw food. Jag återkommer med recept och bild om jag får till nåt.

Njuter just nu av mina fina födelsedagsblommor jag fick av kollegorna idag på jobbet. En dag med vårstädning och korvgrillning samt lite allsång framför grillen: Varm korv boogie, den  gillar barnen mycket!




Nu är det dags att packa inför Valborgshelgen på Mefjärd. Bara jag och Joe åker ut denna helg. Barnen får ta hand om huset ....gulp! Saga jobbar hela helgen (på familje företaget) och Butchoo är hemma med sin girlfriend som jobbar på samma ställe. Så kan det bli!
Trevlig och LUGN Valborg till alla!

Påskmiddag i Älvsjö


Vi avslutade denna underbara påskhelg med middag hos "Svärisarna" efter en nyttig dag i trädgården här hemma. Vi var så duktiga idag! Vi har röjt efter vintern, tvättat utemöbler, vattnat gräsmattan och planterat Penséer.

Passar på att göra lite reklam här på bloggen för mannens jobb BAUHAUS som säljer 8 penséer för 19.90 just nu!
Bra pris , tycker jag!

Annandagsmiddagen bestod av marinerad Fläskfilé.....


Ugnsrostade grönsaker och potatis....


en hemgjord superfräsch salsa med bl a mango o melon....


Till köttet åt vi ett gott sardellsmör (JamieOlivers recept) det passade bra till.
Sardellsmör:
225 225 g smör (rumstempererat)
1 1 liten burk sardeller (55g)(mosas)
2 2 msk hackad persilja
1 1 tsk pressad citronsaft
Blanda ihop o låt stå så smakerna blandas!!!!


Och till kaffet: en riktig påskbakelse med smördeg, aprikoser och vaniljkräm.

Tack för god mat och matlåda!!!

Apropå vår lilla diskussion om olika degar, så här säger Wikipedia om saken:
Smördeg även kallad tusenbladsdeg är en deg av mjöl och vatten och eventuellt lite fett och salt som viks upprepade gånger så att den får många tunna lager som vid gräddning separeras av ångbildningen och bildar ett luftigt och frasigt bakverk. Smördeg är grunden till många sorters bakverk, exempelvis napoleonbakelse. Deg till wienrbröd gör på ett liknande sätt, men innehåller jäst och kallas för wienerdeg.

Mördeg
är en deg som i sin klassiska form innehåller smör, vetemjöl, vatten och socker. Mängden socker kan variera beroende på ändamål, mer till småkakor och mindre till paj. Ibland inkluderas också ett ägg eller en äggula, och vattnet kan ibland uteslutas. Resultatet är en kort och kompakt deg som varken ska eller kan jäsa.

Filodeg
är en mångsidig papperstunn deg gjord på vetemjöl, vatten, salt och små mängder matolja.  Degen köps i regel färdig, eftersom det är en tämligen svår konst att få till den lövtunna och släta strukturen.

Så var det med det!!!!

Ha en bra  o skön vårvecka med lika fint väder som nu under påskhelgen får vi hoppas!!!!


Påsken i bilder

Påsken, denna härliga mathelg!
Vi hade turen att på Långfredagen bli bjudna på Påskfisk. Det var Regnbågsforell, Röding och Gös. Marinerad i en Gremolata som grillades på utegrillen, medan vi sippade på ett svalt rosévin i ett underbart påskväder! Kan man ha det bättre? Och skjuts hem fick vi också, av sonen...hur skönt som helst!


Fiskar i Gremolata....


Här grillas det....


Till de goda fiskarna åt vi sallad, bröd och drack ett gott Chablis.


Till Dessert: Jordgubbar och glass och till kaffet denna underbara cognac!


Vickningen blev barnens favorit (och kanske även vi vuxnas): Stefans revbenspjäll......Mmmmm så kryddiga och goda!


Lite mer pics på påskmat:Här är Min variant av Smögencheesecake! Joe och jag har en varsin bit kvar i kylen som vi skall festa på till lunch!


Efter ett traditionellt smörgåsbordmed sill o dyl rundade vi av med en dessert, päron kokta i sockerlag och cognac sedan smörstekta med mörkt muscovadosocker och glass till dessa.Jag säger bara: Smarrigt!

Nu är det dags för en långprommis för att gå av sig lite av den goda maten.

Trevlig fortsättningen på påsken till Alla!!!!



Nu är det sparris- och grillsäsång!

Äntligen Skärtorsdag! Ledig i hela fyra dagar. Vi firade in påskhelgen med färsksparris och en klick Hollandaise och sedan blev det grillad hängmörad rostbiff och sallad.



Sparris är verkligen så vår-gott och en så  fräsch primör! Jag glömmer aldrig en resa till Budapest. När vi på en liten avlägsen restaurang rekomenderades att beställa in sparris, för nu hade sparrissesången börjat. Det gjorde vi  så -med besked! Fyra olika sparrisrätter som vi provsmakade alla i  resesällskapet. Så gott och billigt minns jag att det var!

Till vår goda Skärtorsdagsmiddag drack vi ett "MiniAmarone" som Joe beställt från en vinagent och som sedan smidigt hämtades ut på Systembolaget.

Ett gott vin  helt klart ( inte som en riktig Amarone) men gott och smakrikt till ett mycket bättre pris:89kr!




En smögencheesecake till påsk kanske?



Den här goda cheescaken med räkor och en god oströra på pepparotsost tänker jag göra i påsk. Recept och bild från Matplatsen

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Appropåpåsk........;


LyxLondon

London är ju verkligen en stad med lyxiga produkter både vad gäller mat och mode. Vi gick inte till Harrods men väl till Fortnum and Mason för lite lyxshopping- med betoning på lite! Men det var kul att se alla vackra tårtor, handgjorda choklad påskägg o dylikt.

 

Kattas och min lilla lyx denna förmiddag blev en Cappuccino och två Macarons från den franska bageriet LADURÉE. (Titta gärna in på deras snygg-söta hemsida!)

 

Men med mig hem från F & M fick jag fruktigt thé, strawberry och apple som vi skall njuta av här hemma under våren. Vår lilla vardagslyx!

London är "my cup of tea", helt enkelt!


Oxfordtrippen...

En god idé av min syster var att ta en tripp till Oxford, denna anrika universitetsstad som endast ligger en timmes tågresa från London. Här är många kända människor utbildade för att nämna några: Bill Clinton, Tony Blair, Margaret Thatcher och Rowan Atkinson.

Det blev en mycket trevlig dag som innehöll seightseeing, shopping och pubbesök.


Vi startade dagen med en god frukost på Paddington station.


En stor English muffin med marmelad samt Tea och kaffe och lite apelsinjuice. Sen var vi redo för tågresan mot Oxford! Resan gick snabbt och det var trevligt att titta ut över det engelska landskapet. Där var våren långt gången.



Oxford University:

Oxford är ju en Universitetsstad som har inte mindre än 39 olika Collage. Många scener ur filmerna om Harry Potter är inspelade här.

Här vilas det fötter och fikas på en god Cappuccino. En trevlig engelskman tog bilden av oss!


En vacker stad! Med otroliga byggnader man kände verkligen historiens vingslag!


Här har vi det torn som återstår av Oxford castle
som började byggas redan år 1071.



I den lilla affären med röda skylten köpte Alice (förlagan till Alice i underlandet) sitt godis och om henne skrev Oxfordstudenten Lewis Caroll

Efter trevlig seightseeing i underbar sol, lockade den här puben som vi åkt förbi med bussen...



... the Kings Arms





Det fanns god Cider i Oxford också! Nöjda med dagen, shoppingen och denna lilla stad åkte vi hem med tåget igen i en Quiet carriage - tyst, lugnt och skönt!
♥♣♦




London....denna underbara stad!

Äntligen framme det firades så här:

Englands underbart goda cyder på fat.....mmmmmm! och en traditionell "Fish and chips"


Här kommer fler bilder av allt gott vi åt. Tur att vi gick så mycket så vi förbrände lite av det goda!

Lite mexicanskt: Quesadillas...



Trekantsmackor....



Vietnamesiska vårrullar...



....lite Indiskt: Chicken curry och Chicken Korma (på en liten gullig indisk restaurang i SOHO)



...några C-vitaminer blev det....



och sen en cyder till. Här en clear och en cloudy !

Sen drack och åt afternoontea i The Orangery i Hyde Park. De hade ett Roiboos tea med apelsinsmak som var nästan orange till färgen -super gott och fräscht!


Allt var gott och så typiskt engelskt med snittar English muffins med clotted cream och sylt och några ljuvliga bakelser!

Trädgården utanför the Orangery
Här stod verkligen våren i blom!

Primula, förgätmigej och kejsartulpaner.

Lakritsmässan

Efter att vi stått i kö ca 45 minuter fick vi äntligen komma in på mässan. Det fanns allt när det gäller lakrits, från det enkla goda lakritsgodiset vi är vana vid, till mer exklusiva lakritssorter och andra lakritsprodukter.

Underbara mini-cupcakes! alla med inslag av lakrits. Dessa skönheter bjöds vi på medan vi stod i kön och väntade på att få komma in. Vi bjöds även på turkisk peppar och sötlakritsbitar -trevligt och värmande i kylan, tycker jag!

 

 

Lakrits- och eucalyptustvål! Vi luktade även på lakritsparfym....men där går gränsen! Det luktade inte gott.

 

Chokladtryfflar många med lakrits inslag.....

...och mer choklad med lakrits eller havssalt....

och mer cupcakes och mina favoriter: Macarons! Här med viol och ....kan det va lakritskräm?, javisst såklart!

 

 

Mässans besvikelse var helt klart den danska lakritsen från Johan Bülow. Den var väldigt plastig i konsistensen även om smaken var rätt ok. Spännande med en saltlakrits med chili och tranbär trodde vi, som i nr 4- burken. Men den smakade skumt, inte gott alls vilket var tråkigt.

 

Här är 1an och 2an från Bülows lakrits. söt- och saltlakrits. Nedan syns alla sorter....cool design och idé, synd att smaken och konsistensen inte matchade deras ambition, enligt mig!

Min shoppingbags innehåll: Hallon och lakritsfudge, salmiakgodis, lakritsflakes till bak och två viol-lakrits macarons som vi ska kalasa på efter middagen ikväll!

Slutligen en liten bild på själva lakritsroten. Visste ni att den såg ut så här....?

 

 

 


Lite ostfrossa i veckan....

Den stora fördelen med Gi- kost är ju naturligtvis att man kan använda ost i såser och gratänger. Denna vecka gjorde vi en god gratäng på kyckling, purjo och morötter och sedan massor med mozzarella och lite västerbottenost. För säkerhets skull!



Men när fredagen kommer kan man väl få kosta på sig lite pasta.....Vår favorit: färsk pasta fettuccini! Mums!
Till den färska pastan gjorde vi en sås på  charlottenlök,  trattkantareller, Cambozola- denna underbara ost- och lite grädde. Till pastan är favoritsalladen en ruccolasallad med parmaskinka, tomater, parmesan och en balsamico- dressing!

Nu blir det "så ska det låta" på Tv och ett gott glas rött vin.....till!

 








Husmanskost!!

En halvseg söndag som avslutades i trevligt sällskap hos Syster och svåger. Vi hade en liten gästartist på middagen denna kväll: Heidi! Vi fick alla avnjuta Håkans Fläsklägg med rotmos!!! Här vare husmanskost a la långkok -detvar spännande och godare än jag mindes det. Kanske inte den mesta tonåringen Alex höll med.....men men!



Min portion.....mätt blev man av rotmoset!

Sen var det dags för kaffe och en liten pralin från Xoco på Rörstrandsgatan.

Mmmmmmums!

Kvällen avslutades med ett avsnitt av "Mästarnas mästare". Heja Ingemar Stenmark! Han är vår favorit.

Och nu dags att öva på denna låt till min kör, Kul att hon valde just den här tungvrickarlåten. Kan meddela att vi har sänkt tempot betydligt och har ändå klara problem. Men roligt är det!


Ceviche och oxrullader.....

Tänkte att jag skulle prova att göra en ceviche som nu är så väldigt populärt! Jag valde att endast använda skaldjur (räkor och kräftor) i min variant.


Själva idén med cheviche är ju att marinera fisken (skaldjuren) i citron eller lime så att den blir som tillagad. Följande ingredienser hade jag i min:

Räkor
Kräftstjärtar
2st små röda chili
½ stor rödlök
1 vitlöksklyfta
1 pressad lime
1 msk sweet chilisås
finhackad koriander
½ avocado
vitpeppar

Sen ska den stå och dra i kylskåp i minst 2 timmar!




Jag serverade ett ugnsrostat surdegsbröd med vitlökssmör till! Tror jag fick godkänt!!

Sen dags för Oxrullader (Per Morbergs recept).......







Antal portioner: 4
Ingredienser

600  g (8 skivor) tunt skivat oxytterlår eller -innanlår
1 st morot
1 st gul lök
2 msk fransk senap
100 g bacon
50 g cornichoner
1 l oxbuljong
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Gräddsås
buljongen från rulladerna
3 dl vispgrädde

1 msk svartvinbärsgelé
nymalen vitpeppar

Gör så här

1. Skala moroten och löken. Skär moroten i stavar och skiva löken.

2. Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.

3. Trä rulladerna på ett stort grillspett och bryn spettet i en stekpanna. Lägg ner dem i en kastrull och häll på buljongen. Brässera köttet i cirka 45 minuter eller tills det släpper från spettet. Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.

4. Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl Servera med gelé, sockerärtor och pressad potatis.

(OBS bild från kokboken- Jag hann inte ta någon).....men mina rullader blev minst lika fina! Fast vi serverade med en sallad till istället för ärtor!

Trevligt med en middag med svägerska, svåger +  barn! Varav det yngsta barnet Petter 7 år ville gå upp på vinden och hämta leksaker och dessa saker var vad han valde att ta ner:

Ett intressant val ......

Tack för en trevlig kväll fam K!

 

 



RSS 2.0