Salladsvecka! Idag räksallad med Rhode Islanddressing

Salladsveckan fortsätter. Idag blev det räksallad med Rhode Island dressing. Försökte ta reda på historien bakom- och om det är någon skillnad på-  Rhode Island-dressingen och Thousand Island- dressingen men jag tycker de verkar vara samma recept med lite variationer. Är det någon som har kunskaper i ämnet så lämna gärna en kommentar!


Jag gör min RI- dressing med gräddfil, majonäs, chilisauce och en skvätt tabasco eller hot chilisås, Plus paprikapulver!


Till salladen åt jag en god macka av mitt lättbakade bröd med en stor skiva ost-Ockelbo svart!


Grahamsbröd med blå vallmofrön


Kycklingsallad med quinoa

Vi har salladsvecka här  hemma i veckan som förresten är sportlov. Idag provar vi en kycklingsallad med röd quinoa, fetaost, avocado, sallad, gurka och paprika.

Lite om quinoa:

Quinoa är ett frö som växer på 4000 meters höjd i Anderna, Sydamerika. Quinoafröet är både mycket näringsrik och lättsmält. Quinoa är naturligt fritt från gluten och har det högsta proteininnehållet av alla grödor.

Quinoa kan med fördel användas istället för ris eller pasta. Passar bra till kalla sallader, grytor och såser. Quinoa kan även nyttjas som bas i olika sorters vegetariska biffar.

Jag rekomenderar att ha i en grönsaksbuljong eller några droppar fond i kokvattnet till quinoan......den är lite smaklös annars!



Vi åt salladen med en ört- och vitlöksyoghurt.

Båda ungdomarna åt med god aptit. De brukar annars tycka väldigt olika om vad som är gott och inte!- Så då blir det denna rätt fler gånger.

 Nu blir det lite baka bröd och sen ett träningspass för mig! Sedan blir det nog soffan resten av kvällen!


Biffstroganoff var länge sen och väldigt g...

mms_img-15334739 (MMS)

Biffstroganoff var länge sen och väldigt gott!!! Äntligen söndagsmiddag igen med familj K...med vår favorit sitcom: "the Middle"! Underbar!!!


Sötpotatis och rotfrukter i ugn med fetaost

Melodifestivalskväll med en "gräsänka" som gäst: Annsan. Vi bjöd på fläskytterfilé kryddad med min  nya honungsgrillkrydda. Till det: sötpotatis och rotsaker i ugn med timjan och fetaost. Läs om Sötpotatisen här!


Sötpotatis, morötter, palsternacka, timjan och fetaost (favoriten från ZETA)

Jättegott med sötpotatis men jag lärde mig lite om tillagningen. Sötpotatisen blir mjuk ganska snabbt i ugnen så nästa gång kör jag in rotfrukterna och löken först i 5-7 minuter och sen in med sötpotatisen för att ugnsbaka i ca 20 min. Fetaosten läggs helst på de sista 5 min med lite grilleffekt så den blir lite rostad.....


Redo för ugnen.....

Vi provade en färdig pepparsås från Jensen's Bøfhus

Jättegod och kan varmt rekomenderas!



Lördagsmiddagen serverad!

Vi avslutade kvällen i soffan framför TVn med en favorit: Chokladfondue!

Min braiga chokladfonduegryta är från Sagaform och finns på Stalands möbler!


Varning! Ikeas kaviar -inte god! Vi tänkte...

mms_img140429727 (MMS)

Varning! Ikeas kaviar -inte god! Vi tänkte prova den här kaviaren och tog en tub när vi var på det stora varuhuset. Men kaviaren var inte god.....konstig konsistens med alldeles för mycket potatisflingor skulle jag tro....nej tacka vet jag Kalles kaviar!


TGIF och att familjen är frisk. Det firar vi med :Fisk!

Familjen har återhämtat sig och livet börjar återgå till det normala. Vi firar in helgen och den nyvunna friskheten med lite god mat och vin!


Fisk i ugn med grädde, västerbottenost och purjo

Skär 1 purjolök i strimlor lägg i oljad ugnsform. Lägg i valfri fisk och krydda den -jag tar salt och citronpeppar.
Häll över en gräddblandning(valfri fetthalt) med riven ost i . Idag blev det Västerbottensost! In i ugnen i 12-15 min. Servera med ris eller potatis eller endast en god sallad!


Jag har på syrrans inrådan nojat in mig på Rieslingdruvan. En klar favorit, fruktig och god!

Detta goda vin drack vi till maten idag och det var precis lagom kylt och med en fräsch, fruktig smak. Mmmmm, jag börjar ana våren !


 Vår middag denna fredag då vi saknar "På spåret" på TV men är tacksamma att alla är friska igen!

Dags för soffläge för mig och resebokning inför sommaren........


Leverans från favorit kryddboden: Borgeby ...

mms_img-72615405 (MMS)

Leverans från favorit kryddboden: Borgeby Kryddgård. Alla små kryddpåsar kostar bara 10 kr....det tycker jag är ett sjysst pris. Sedan tillkommer naturligtvis lite frakt men man kan ju också gå ihop om en beställning! Nog med reklam! Nu börjar helgen, yipppie!!!


Kräftsoppa

Blev lite sugen på att laga till en soppa idag. Den här hade jag dille på för når år sedan.

Ingredienserna minus morot och lök



Fräs upp 1 gul hackad lök med ca 2 rivna morötter i lite smör.
Pudra över 1 msk mjöl. Häll på 5 dl vatten och en fiskbuljongtärning låt bubbla ihop några minuter . Häll i en burk kräftost, låt smälta ner. Klicka i någon matsked crème fraiche och när den smält och soppan kokar igen så häll i kräftorna (1 burk med borthälld lag) smaka av med salt och peppar och lite finhackad dill!


Jag äter soppan med knäckemacka med ost till!



Sjukstuga i casa Skoglund

En frisk av fyra här hemma. Det är nog en släng av influensa som min kära familj drabbats av. Nu är det mycket ompysslande och hämtande av dryck o diverse mediciner som gäller. Men jag får passa på att njuta av att hela familjen är samlad och stilla för en gång skull!!!!

Filmtime och smultronmilkshakes till sjuklingarna!

Idag äter vi rester här hemma från igår då jag gjorde pannbiff med lök, purjo, paprika och sockerärtor.



 Pannbiff med lök pimpad med lite grönsaker och purjo!

Nu skall Florence-bloggerskan ta en semmelpaus och läsa lite om att leva i nuet- det kan man behöva påminna sig själv om ibland!....


Jag äter min semla utan mjölk, locket först och sedan delar jag den o äter från mitten och ut sen lämnar jag alltid lite av brödet......tycker det blir lite mycket bröd!


Fettisdagen idag! Dessa fina små minisemlo...

mms_img191081686 (MMS)

Fettisdagen idag! Dessa fina små minisemlor hade vår snälla kock Victor bakat idag till oss på förskolan!


Grytsöndag...sjuksöndag:(

Söndagsmiddagen med syrrans familj blev inställd denna söndag. De är sjuka, och här hemma är son och man sjuka. Jag springer omkring här som en annan Florence Nightingale med dricka, panodil och glass.
Jag bestämde mig för att göra nån enkel middag idag. Det blev en lergryta in i ugnen med kyckling -den sköter sig ju nästan själv!

Jag fyllde grytan med skivad kycklingfilé, lök, vitlök, paprika, krossade tomater, ajvar relish, hönsbuljong, eritreansk chili och vitlökskrydda samt lite salt, peppar och paprika pulver.


Sen fick det bubbla ihop i ca en timme.


Annars har helgen bjudit på mycket god mat. Mannen och jag tog en tur till Nyköping på lördagen för att titta på Willes match. Vi passade på att äta god lunch på en Indisk resturang innan matchen -det var jättegott! Sen hejade vi och var nervösa som bara den i en thriller i Rosvallahallen mot Nyköping. Om Fik (=Flemmingsbergs IK) vann skulle de inte behöva kvala för att hålla sig kvar i elit......och efter hemska slutminuter vann de med 3-4! Yes!!

Kul att sonens klassföreståndare, Alexandra, från hans gamla hockeyklass kom och kollade på matchen och sina gamla elever. -Härligt med engagerade lärare!!!

Hemfärden blev en mardröm i vidrigt väglag och folk som har no respect överhuvudtaget för halka, dålig sikt och snöfall. Usch!!!!! Men vi blev glada igen när vi fick varm mat och ett glas rött i magen tillsammans med goa vänner.

Vi åt Stefans goda koreanska biff wok med grönsaker, sesamfrön, sesamolja, rostad vitlök och risnudlar- Jättegott!
Tack för en trevlig kväll!

Jag avslutar med några idolbilder på sonen och laget FIK i lättad glädje:

Idolfoto!



Puh....det gick vägen trots att Nyköping tog ut målvakten och hade press i slutminuterna!

Laddar nu upp inför en ny vecka framför TVn med en mysig liten hund iknät: Tindra är här och hoppar från knä till knä för lite mys!


Kycklinggryta med curry äter vi ikväll.......

mms_img182965018 (MMS)

Kycklinggryta med curry äter vi ikväll.... Men mannen var inte nöjd med färgen " gul o grön mat""FNYS"... " och tråk sallad!" men smaken var gooood!


Wienernougat, min favorit! Jag försöker mo...

mms_img-43291046 (MMS)

Wienernougat, min favorit! Jag försöker motstå men det går sådär.....Jag som inte ätit godis på snart ett år! Kan man klassa det som kaffebröd tro!?


Alla ♥-dag.....

Idag vill man ju göra nånting gott åt sin familj eftersom det är Alla hjärtansdag! Några slags cupcakces var min tanke och jag gjorde ett recept som vi hade dille på för nåt år sedan, jag o dottern, -bananmuffins! Dagen till ära försökte jag mig på att vara lite konstnärlig och dekorera lite......

Röda hjärtan och pärlströssel från min favorit på nätet; Borgeby kryddgård.

Här kommer receptet:
150 g mjukt smör
2 dl socker

(vispas fluffigt)
2 bananer som mosas och hälls i smeten
( och pressa gärna lite citron över bananmoset så håller sig muffinsen gula!)
kläck i 4 ägg
4 dl vetemjöl
blandas med
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
och hälls i sist-vispa ihop!

Glasyr:
Florsocker
lite vatten med karamellfärg
några droppar smultronessens

Klicka ner smeten i muffinsformar och grädda i 200 grader i ca 10 minuter!

Nu blir det lyxfika här hemma! Har nån vägarna förbi så välkommen  in och provsmaka en hjärt-muffins!


Ha en trevlig kväll allihop!





Dille på bakning. Idag bakas det grahamsbr...

mms_img189404379 (MMS)

Dille på bakning. Idag bakas det grahamsbröd och knäckebröd i casa Skoglund. Knäcket jag bakade häromdagen hade en rykande åtgång! Prova det! -Supergott! Nu blir det middag o Melodifestival i Skarpnäck...... Ha en trevlig lördag allihop!


Hembakt knäckebröd

 Jag har tänkt att baka eget knäckebröd ett tag nu och sen häromdagen sa min kollega  "Du ska få mitt knäckebrödsecept Therese" sen hann vi inte med det just då utan jag googlade upp ett annat recept. Jag ville ha linfrön och dinkelmjöl  i mitt bröd och de övriga ingredienserna nedan! Det kanske är samma recept som du har  Helene???


Olja,vatten, sirap, linfrön, sesamfrön, dinkelmjöl och salt är allt som behövs -inget jäst eller bikarbonat!

RECEPTET:

Ingredienser:
3 dl dinkelmjöl
1,5 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön
3/4 dl sesamfrön
3 dl varmtvatten
3/4 dl olja
1 msk sirap
1 krm salt
flingsalt
Gör så här:
• Blanda alla ingredienserna tillsammans.
• Låt det stå 10 minuter så mjölet hinner svälla lite.
• Häll upp smeten på två bakplåtspapper. Platta till det med fingrarna så det täcker pappret. Det ska vara riktigt tunt.
• Strö flingsalt över.
• Ställ in knäckebröden på 150 grader i 50 minuter.
• Lägg det på ett galler för att svalna sedan är det bara att bryta det i önskade storlekar

(Receptet är från "Annicasmatblogg") 



Ser gott ut va?!
Det var det! -supergott! Mycket smak- lite rostad smak och dessutom alla goda krunchiga frön!


Du kan ju inte tugga när jag ska ta kort, sa dottern, som fick fota sin mumsande mamma!

Nu blir det Favvoprogrammet: Sveriges Mästerkock!


Sommarlängtan och het Kycklinggryta i rödcurry och blomkålsris

Jag börjar längta efter sommar och lite värme i denna kyla....Sprang på färska, söta jordgubbar idag i affären så dem mumsade vi på ikväll efter maten tillsammans med lite ananas! Nästan lite sommarkänsla!

Finns det nåt godare än jordgubbar!

Är mycket bättre i min fot idag så jag har stått i köket sen jag kom hem idag och pulat!
Gjorde en veckosallad för att det är så gott och bekvämt att ha i kylen, och sen lagade jag en kycklinggryta med rödcurry och kokosmjölk.

Blomkålsris (riven och kokt blomkål) är faktiskt ett superalternativ till ris! Gott, GI-vänligt och lättlagat!
Joe hade köpt kycklinglårfiléer, som jag hade i grytan och det är mycket smak i dem om man jämför med bröstfilé!

Måste passa på att visa min fina islykta som jag frös i helgen!

På vår trapp just nu denna smällkalla måndag!

Så här höftade jag ihop min kycklinggryta:

Jag fräste upp kycklingen i olja och tog i en stor klick rödcurrypasta typ en stor matsked! I med två burkar kokosmjölk och två hönsbuljongtärningar. Saltade med lite fisksås och pudrade på lite limeblad för fräschör. Sen fick det bubbla ihop medan jag kokade ris och blomkål. Jag fräste upp rödlök, purjo, rödpaprika och sockerärtor och hällde i dem precis innan servering för att grönsakerna ska hålla sig krispiga.
Ciao!


Helstekt fläskkotlett med risoni, ugnsbaka...

mms_img-15172187 (MMS)

Helstekt fläskkotlett med risoni, ugnsbakade grönsaker, en varm sallad på päron och rotselleri samt en yoghurtsås. Recepten kom bl a från Linas matkasse. På söndagsmiddagen idag hos familj K åt vi dessa godsaker! Bloggen har haft en liten lugnare period som beror på min onda fot som visade sig vara en bristning i en sena....inte kul men det börjar i alla fall bli lite bättre! Dags för en ny vecka nu i denna vackra vinter! Ha det så skönt allihop!


Citronmarängtårta! Vi firar en kollega ida...

dsc_0285-1 (MMS)

Citronmarängtårta! Vi firar en kollega idag som bjöd på den här goda tårtan. En bit var jag tvungen att ta och den var så god!


RSS 2.0