Vinterhelg på Mefjärd /Porterstek

Matdags även för småfåglar. Dessa fåglar har ätit oavbrutet denna helg utanför vårt fönster. Kul att kika på dem. Vi såg Talgoxe, Blåmes, Entita, Nötväcka, Svartmes och nån Grönfink. Dessa fåglar trotsar tydligen kylan och stannar kvar i Sverige över vintern.


Vår lillstuga i snövädret!

Det kom en aning snö under adentshelgen på Mefjärd. Mysigt men kallt och mycket snöskottning för Berit o Joe. Jag kunde inte ens komma ut ur huset på söndagsmorgonen utan att först bli framskottad av Berit.




Pappa, jag och Peggy myser framför brasan.




Här ligger en trasig vattenpump på pulkan. Den får åka med till Bauhaus på måndag. Torpet på Mefjärd i bakgrunden det kändes ganska avlägset att det är här vi brukar palla hallon på sommaren.

Lite gott åt vi också denna helg på Mefjärd. Porterstek!

Porterstek kokt potatis portersås gelé och Pappa och Berits heminlagda gröna tomater.....Mums!



Recept på Porterstek kommer här:

1 kg stek, fransyska, rostbiff, älgstek, nötrulle el dyl
1 flaska porter
1dl soja
1 dl svartvinbärssaft
2 hela vitlöksklyftor
1 buljongtärning.

Häll alla ingredienser i en lergryta. Lägg i köttet stek tills köttet visat ca 70grader med stektermometer. Sila vätskan frånlergrytan. Reducera ner späd med grädde krydda med sal och peppar. Servera med kokt potatis och gelé!


Sen var det dags att åka hem och adventspynta och vi upptäckte att det nästan kommit lika mycket snö hemma och JA er bil var inplogad i Dalarö!

Tack för den här helgen Pappa och Berit! KRAM från oss ♥




Recept på saftiga Lussebullar och enkel pepparkaksdeg.



Första advent närmar sig med stormsteg. Jag älskar att baka till jul- alla dessa traditionella julkakor/bullar! Lussebullar blir godast när man lägger till mandelmassa och pärlsocker tycker jag. När det gäller pepparkakor är det ju så kul med alla pepparkaksformar som finns i alla möjliga uttryck. Jag har köpt några nya formar precis från Lyckas med mat. Pepparkakshus ska det nog bli ett i år också....


För att få saftiga lussebullar har det ju blivit modernt med kesella i degen samt helst också vit sirap istället för socker. Det här är det recept som jag kommer att använda mig av både på jobbet och hemma.

50 gr jäst (rött paket för söta degar)

5 dl mjölk

250 gr kesella

1 gr saffran

0,5 tsk salt

1,5 dl vit sirap

100gr smör

15 dl vetemjöl special

2 dl mjöl till utbakning

Bakplåtspapper

Russin

Ägg till pensling

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.
  2. Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.
  3. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  4. Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.
  5. Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225ºC.
  7. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.
Jag har även letat upp ett recept på pepparkaksdeg. Tycker det är så smart med pepparkakskryddor på påse -ett enkelt sätt att få alla dessa goda smker med utan att behöva handla alltför många burkar med kryddor.

Pepparkakor

125 g smör

1 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1 påse Kockens pepparkakskryddor

3 3/4 dl vetemjöl

Smält matfettet. Rör ner strösocker och ljus sirap. Låt blandningen kallna. Blanda pepparkakskryddor med vetemjöl i en bunke. Tillsätt den kalla smeten och arbeta ihop till en deg. Forma degen till en rektangulär längd, ca 4 cm tjock. Svep in längden i folie och låt den ligga i kyl ca ett dygn. Kavla ut degen till ca 3mm tjock och tryck ut kakor med pepparkaksformar (finns att köpa här under länken funktionell design) lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 5 minuter!

 

 


Matmässan i bilder!

Det goda köket- Alltid en trevlig tillställning!

Vi började förstås med ett glas champagne. "Mumm " traditionell och rosa! Den trevligaste champagnesommeliern hade dock Lanson!!!!




Favoriten till nyårshelgen! Lanson rosé!!!

Lunch på Kockarnas krog. Detta var vad vi mumsade i oss:

Moule frites (Musselkroketter)


Höstens svampsoppa med rökt karré från jokkmokk serverad i surdegsbröd
med citron-färskost





Torsk i frasig prästost med rostade rotfrukter, kall ägg- & laxromsås samt
kryddgrönt citroncest.

Dags för rödvinsprovning!
'
Mmmmmm!

.....och sen lite kaffe, cognac och sötsaker:

En klar favorit: Braastad XO




Chokladpraliner............ligger nu ett gäng i vårt skafferi!


och sen en liten drink!


En trevlig dag på mässan helt enkelt. Joe var nöjd för han fick senap med sig hem och en god rökt korv. Till vår snälle son som hämtade partygänget i bil och körde oss hem blev det Ekologiska chips. Dottern och jag fick chokladpraliner.

Sen hem och äta middag i "snakeswomp". Det blev pastarätten ur det förra inslaget med lite rödvin och öl faktiskt.
TACK för en super trevlig dag mina vänner ♥ KRAM!


Smarrigaste pastarätten!

4 port
färsk lasagne på rulle
bechamellsås
tomatsås (typ pastasås, hemkokt eller på burk)
kokt skinka
zuccini
en smakrik ost typ blå ockelbo eller emmentalerost
salt & svartpeppar

Bred ut två lasagnebitar ungefär lika långa som en vanlig skärbräda. Täck med skivor av skinka, ostskivor och zuccini.  Rulla i hop rullarna hårt (från kortsidan) och plasta in i plastfolie och låt ligga kallt i en stund (då är det lättare att skära dem i fina bitar som håller i hop).

(Så här långt går det ju bra att förbereda denna rätt.)

Skär rullarna i ca 4cm långa "stubbar". Gör en bechamelsås och en tomatsås.(Går ju också bra att förbereda!) Bred sedan ut lite bechamellsås i botten av en ugnsfast form. Placera pastastubbarna därpå. Häll sedan över lite mer bechamell och sedan tomatsåsen. Sist strö över riven ost eller ostskivor. Gratinera i ugn ca 10 min 200 grader!

Servera med en fräsch sallad till!

 

 

 


Biffstroganoff!

Min absoluta favoriträtt när jag var liten, när det gällde skolmaten var biffstroganoff! Så här i höstrusket vill man ju äta goda mustiga grytor med ett gott rödvin till så vi bästämde oss för att fira Fredag med denna goda rätt!

Biff Stroganoff är en maträtt med rötter i  Ryssland skapad av en kock som vann en matlagningstävling i S:t Petersburg med denna rätt. Rätten är uppkallad efter ovannämnde kocks arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811). Enligt historien var greve Stroganoff tandlös på äldre dar så hans betjänt tvingades skära köttet i små strimlor. Men det är konstaterat att både namnet och receptet fanns före det.



Mitt recept på en höft:
Jag hackade 1 gul lök och fräste den i smör med tomatpuré, en rejäl klick! Sedan la jag i snabb-bryndt lövbiff, strimlad och kryddad med vit peppar och salt. Hällde på vatten och mörk oxfond och lät bubbla ihop. När köttet mjuknat smakade jag av med salt, vitpeppar, svartpeppar, sambal oelek. Sedan rörde jag i gräddfil och sist lite fransk senap och röd paprika. Lät sedan allt bli hett igen.

Servera med ris- vi tog fullkornsris- jättegott!





Nu blir det kaffe och en Struva till efterrätt!





(En struva är ett bakverk, en flottyrkokt kaka som i regel bakas på struvjärn. Före oljekokningen doppas struvjärnet i en smetblandning bestående av vetemjöl,ägg, socker och grädde.

Struvor är ett fast inslag i vårfirandet på första maj i Finland.)


Laddar upp för matmässan "Det goda köket" imorgon!!!

Äntligen dags för detta roliga event MATMÄSSAN på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jag planerar dagen på öljande vis:

Skåla i Champagne med man och goda vänner,

Njuta av en god lunch på Kockarnas krog med rekomenderad dryck ur följande meny:

Meny Kockarnas Krog 2010

*

Melker Andersson – Fredsgatan gruppen
Moules frites, musselkroketter med krasse
-Halvrätt

**

Stefano Catenacci - Operakällaren
Aprikosglaserad fläsksida från Rocklundagård med ingefärssky och timjandoftande potatisterrine

Magnus Ek – Restaurang Oaxen
Ekologisk zucchini bakad med kallpressad rapsolja, salvia och blomkål, samt kräm på vita bönor med rostad Oviksost. Serverad med eneträdskolad vinäger.

Fredrik Eriksson – Långbro Värdshus
Höstens svampsoppa med rökt karré från jokkmokk serverad i surdegsbröd med citron-färskost

Gustav Trägårdh – Restaurang Basement
Torsk i frasig prästost med rostade rotfrukter, kall ägg- & laxromsås samt kryddgrönt citroncest


***

Magnus Johansson – Café Xoko
Svenska hallon inlagda och marinerade i rom toppad med len chokladkräm på choklad från “Tobago cacao estate” med  chokladcrunch

Conrad Tyrsén – Restaurang Lux
Havtorn med mandel- och mascarponeterrine, havtorns marshmallows, dragerad mandel

 

 

Ska man ta soppan eller kanske musslorna (moules) eller båda?

 

 



Sen skall det minglas runt och inspireras mellan provsmakningarna av diverse goda viner (hoppas jag),

Sen tar vi en kaffe med avec och någon god pralin eller Macaron.....MUMS!

Hoppas kunna återkomma med fina, smarriga bilder från dagen ;-).








Till Ann: Kaffe denna underbara dryck!

Vad vore livet utan kaffe?


Har denna morgon just avnjutit en lugn frukost med en god smörgås och en stor kopp Latte som jag fixat i min favorit-pryl nr 1: Kaffemaskin kombo med bryggare. Jag är så glad över denna maskin som hjälper mig att vakna otaliga mornar!



En bonus denna morgon var SOLEN som sken in och värmde! Jag fick dock klara mig utan lördagskrysset i DN eftersom det är helgdag idag.


Lite trivia om kaffe kanske?:

Det finns 3 olika sorters bönor/plantor: Arabicabönan som är den mildaste, populäraste och vanligaste kaffesorten. Arabica står för ca 75% av världens kaffeproduktion.

Robustabönan En förhållandevis hög koffeinhaltig böna. Står för ca 25% av kaffeprodiktionen i världen. Kallas ibland Kongokaffe eftersom den upptäcktes där. En böna  som ofta används  i snabbkaffeblandningar pga dess smakrikhet.

Liberiabönan Upptäcktes i Afrika av Linnés lärling. Den ger ett beskt kaffe med kraftig smak. Står för mindre än 1 % av världens kaffeproduktion.


(Foto fr Fotoakuten)




Latte
= hälften espresso och hälften ångad mjölk!




Cappuccino
= 1 del espresso 1 del mjölkskum 1 del ångad mjölk





Café au Lait
= hälften bryggkaffe hälften varm mjölk!



Nu har i alla fall jag blivit lite mer kunnig om kaffe!

Just nu håller jag utkik efer det här "nya" kaffet i affärerna:Zoegas Dark temptation. Det ska bli spännande att pröva!


Förpackningen har tydligen vunnit nåt designpris.........jag är dock mer sugen på innehållet!

Dags för PÅTÅR!!!


Fredagsmiddag :)




Fredagsmiddagen är väl den mysigaste på hela veckan!? Det här åt vi igårkväll efter ett vattengympapass, relaxbad och bastu. SÅ skönt och avslappnande men ändå lite hurtigt!



Joe stekte svensk hängmörad entrecote. Potatisgratinen är lite fusk från en påse -men det finns faktiskt flera såna här gratiner som är helt ok den här var Coops men den godaste har Willys. Bean är Erik Lallerstedts färdiga -den slår till och med Lohmanders!


Min uppgift: Greksallad. Familjens favoritsallad och egentligen behövs inget mer tillbehör till köttet än denna sallad!

Sen var man mätt och belåten igen.........Zzzzzzzzzzzzzz
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

På jakt efter den karaff som flytt..

Eller är i alla fall på jakt efter en ny vattenkanna/karaff. Min coola äkta 70-talare har gått sönder :(
Kanske nån av dessa.....


De här kommer från Eva Solo. Snygga men påminner kanske lite om Paul Masson -vinflaskor.....?           
Eller...?




Den här är ju också snygg. Grand cru eller nåt sånt flådigt namn.

Eller ska jag matcha med mina vinglas från Orrefors med en Intermezzokanna:


Den är snygg....!

Men när det gäller Tekannor har dottern och jag hittat vår favorit:

....det är den här underbara från Höganäs. Vill ha!!!!


RSS 2.0