Äntligen Fredag

Äntligen fredag efter en intensiv vecka. Idag hade vi fotografen hos oss på jobbet och det blir alltid lite intensivt en sådan dag. Klänningar och skjortor som skall på och av och syskon som skall hämtas till syskonbilder och alla barn skall le och säga apelsiiiiiin eller vitamiiiiin.....fröknarna tänker mest -rödviiiiiin! .......men det blev fina bilder till slut. Mina barn var exemplariska!

Sen hade vi lite datakrångel jag och en kollega.

Den här rutan hade väl kunnat komma upp.....!

Fredagsrelax blev idag ett relaxbad på Svedmyrabadet. Först vattengympa för mig- medan maken låg och flöt - sedan relax och bastu, skönt!

Sedan dukade vi upp lite plockmat till fredagsmiddagen:





Min goda halvnyttiga tallrik!
+ rosévin!
Sommar´n är tillbaka!
Nu blir det sängen för imorgon ska vi måla fönster!!
Nattinatti!





Kålpudding

Tänk att man blivit så vuxen så att man tycker om kålpudding! Jag minns när jag var liten och mamma gjorde kålpudding -hur hemskt man tyckte det luktade och man  vågade  knappt smaka´ -och nu så är det så gott, så gott!!!


Härligt krispig vitkål från bondens marknad igår.

Jag stekte hackad vitkål i smör och kryddade med salt och peppar, hällde på lite vatten så inte kålen bränns och när kålen mjuknat ringlade jag i lite ljus sirap och kokade sedan ihop nån minut.


Sedan la jag kålen i en smörad ugnsform -hälften i botten o hälften på toppen- och mellan kållagren i med en välkryddad blandfärsröra:
blandfärs
salt o peppar
ägg
lite vatten

och så in i ugnen i ca 45 min i 175 grader.


Till kålpuddingen provade jag världens lättaste, godaste gräddsås -Prova den! Här kommer receptet:

3 dl grädde
1½ dl crème fraiche
1 hönsbuljongstärning
1 msk soya
1msk svartvinbärsgelé
(om man vill 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten)

Balnda allt koka upp och låt puttra i 5 min. Smaka av med salt och peppar!
(recept matplatsen)

Kålpudding, mandelpotatis, gräddsås o lingon- kan inte bli mycket godare!!!


En klick lingonsylt saknas på bilden men det hade vi till såklart!

Vi saknade Wille o Alex på den här söndagens familjemiddag men så är det med ungdomar och tonåringar.
Vi avslutade med en kopp thé och lite citronhonung plus några matcher wordfeud! Alla mötte typ alla och det lär väl fortsätta........

Tack för ikväll fam K!

Middag på Enskede krog

Vi ville fira lördagskvällen på nån bra restaurang och jag fick ett tips från en kollega om Enskede krog som vi provade tillsammans med fam Lindh. Våra döttrar följde också med vilket var en extra bonus!


Vi blev alla jätte nöjda med maten och vi hade lite olika krav. De hade inte så mycket vegetariska alternativ men kocken fixade fram både förrätt och varmrätt till Jessica.

Vi satt och åt på glasverandan och det var supermysigt....



Saga o jag tog en toast skagen till förrätt och jag måste säga att det var den godaste toast skagen jag ätit!!! Kocken hade pepparrot i -precis lagom mycket- en otroligt bra komination!

Joe var nöjd med sin jordärtskockssoppa och alla varmrätter var bra. Joe o jag tog en "Husman"för 100kr som ikväll var schnitzel.

Mätta och belåtna tog vi en kaffe hos Micke o Kia i Skarpnäck.
Tack för en tevlig god kväll!

Enskede krog serverar även Långlunch (=Brunch) som vi blev lite sugna på att prova nån helg!
Kolla här!

Enskede Krog by night

Bondens marknad


Underbart med alla färger och former på alla fina råvaror när man vandrar längs Katarinabangata på Bondens marknad!

Jag träffade Py o Jack på söder och vi tog en sväng på marknaden och sen en lekstund i parken vid Nytorget.

Py shoppar bl a vitkål (det gjorde jag med till söndagens familjemiddag...) Sen blev det också lite supergod citron-honung och fetaost från min favorit på landet: Väddö Gårdsmejeri


Jack i klätterställningen

Sen tog vi en båttur över till Hammarbysjöstad och Adidaslagret för skoshopping.


Py o Jack på färjan till Sjöstaden

- det var så kul att se er igen! Tack för en härlig dag!

Lilla charmiga söta Jack!♥

Laxtips och baktips


Laxfiléer på strimlad purjo med fetaost.....

och sen på med crème fraiche blandat med chilisås och skjuts in i ugnen 20-25min!

Denna enkla snabba laxrätt åt vi med ris till i veckan, enkel att göra och det blev gott!

Nu kommer ett baktips jag lärde mig i somras. Det blir lätt att jobba med bakplåtspapper om man först blöter det  sedan är det mjukt och går bra att lägga ner i div formar för att saker och ting inte ska bränna fast!


.....Sen  lossar kakan perfekt!

Här är en krusbärskaka som jag bakade förra helgen.

Recept på BÄRPAJ

150g smör
2dl socker
2½dl mjöl
1 ägg
1dl mannagryn
2-3dl   frysta bär( -Vinbär, krusbär och hallon har jag provat)

Rör smör och socker poröst. i med mjölet, ägget och sist mannagrynen. Tryck ut degen i en springform (jag har alltid bakplåtspapper i botten).
Fördela bären i pajdegen och tryck ner dem lite. Grädda i 200g ugn i 25 -30 min (står det i receptet ) men 20min i min ugn)


Regnbågskaka

Regnbågen är verkligen ett fascinerande ljusfenomen. Vi har jobbat med regnbågen på min avdelning ett tag nu och vi bestämde oss för att baka en regnbågskaka....
Som på beställning uppenbarade sig en regnbåge över vår förskola  dagen innan vårt bak, så vi fick verkligen inspiration!!!

The real thing över oss..


Den färglada smeten..

Att färga smeten i alla dessa färger tyckte både barn och vuxna var spännande . Sen började mecket med att hälla i smeten försiktigt så färgerna inte blandade sig för mycket!






Snygg va!!!
En riktigt färgglad kaka som gjorde oss alla glada...





....och god var den faktiskt!

Mateusfat på min önskelista

Ett riktigt stort bra fat att lägga upp läckerheter på finns just nu på min önskelista!
Är förtjust i det här spetsfatet från Mateus i svart, eller möjligen i vitt eller grått:

Tänk om jag haft ett sånt fat att lägga upp dessa godsaker på.....!


En bild från förra höstens skaldjursfest

Jag tycker om stora uppläggningsfat även för t ex sallader. Istället för att gräva i nån djup skål så känns det fräschare och mer överskådligt på ett fat!

Denna urgoda caesarsallad som min syster gjorde i somras hade väl gjort sig alldeles förträffligt på ett stort spetsfat från Mateus!!!


Länna möblers webshop har massor av fint porslin från Mateus, gå in och titta HÄR får ni se!



Extra roligt tycker jag det är att Mateus porslin kommer från Portugal eftersom vi har lite anknytning till det landet genom släkten och vi har varit där och semestrat många gånger!

Tänker passa på att visa en mysig bild från det jag förknippar med Portugal och semester:.

Ett litet semester mellanmål med goda närproducerade råvaror och gott vin!
Här ett lantbröd från lokala bageriet och ost och vin från Alentejo regionen!

....äh det får bli en bild till!


Ännu ett mellanmål med denna underbara ost, honungsmelonsallad med rostade pinjenötter, oliver och ett pärlande rosévin -kan det blimer semester än så?!

Längtar verkligen dit så här i höst regnet!








Åh åh åh Åland


Hela Ålandsgänget, vi var 10 godingar som njöt av god mat, vin och trevligt sällskap på Cinderella. Allt bokat och fixat av underbara resledaren Micke!!!


Min underbart goda mat:
♥Halstrad fjällröding med löjrom, smetana och västerbottenostpaj.
♥Pepparbiff
♥Efterrättsbuffé - där favoriten var Dajmpannacotta och
jordgubbar med vit choklad.

Alla var väldigt nöjda med sin mat som vi avnjöt medan vi kryssade ut genom stockholms skärgård i  underbart väder med en vacker solnedgång!

Resterande del av kvällen spenderades mestadels på dansgolvet.....


Shakin´ it!


Dagen efter åt vi en jättefräsch och god frukost i resturangen där vi också bjöds på champagne (kl 9.30 på morgonen)!!!


Min goda champagnefrukost.....

Efter frukosten checkade vi in i Cinderellas SPA och badade , tog det lugnt, bubblade, bastade och gjorde inpackningar, ansiktsmasker osv... HÄRLIGT!!


Hela avslappnade gänget...

Hungriga som vargar åt vi en sen lunch på Sjökrogen på båten. Härliga rätter hade de, här är ett urval....

Linguini med tigerräkor.....


....kokt hummer...


..... moules marine med pommes...
Verkligen fräsch mat -nästa gång måste vi ta skaldjursplatå! Den såg helt grym ut.

Lite senapsshopping i taxfree shopen


En chic liten väsk- bag in box med rödvin som jag inte kunde motstå!


Till er härliga underbara människor som va med på resan Tack för kuligt sällskap!
Lämna en kommentar här inne om ni kollar det här inlägget så jag vet att ni  kikat in!
KRAMS/ T



Kryddleverans och Gurra Gurra Creek

Var härom dagen och hämtade ut min kryddleverans från Borgeby kryddgård med bl a favorit kryddan
Bella bella mozzarella, lite andra kryddor, ett gott te och smakessenser!


Jag tycker de har sjyssta kryddor till bra priser visst får man betala frakt men man får beställa en större omgång kryddor på en gång. Jag körde saffran redan nu....fast det är långt kvar till lussekatterna hoppas jag. Kanske får bli en god fiskgryta istället!

Öste på bella bella mozzarella-krydda på min o Joes goda greksallad ( i och för sig med fetaost och ingen mozzarella)
-Så goda grönsaker just nu!!!!

Till salladen åt vi grillat lång-marinerat fläskkött och drack detta goda vin:


Härligt namn va? Men det var gott till grillat fläskkött!

Ha en trevlig hösthelg!

Färdigt utekök från Mio

dsc00583 (MMS)

Färdigt utekök från Mio Eller planteringsbord!?


Kyckling Cordon Bleu

Vardagsmiddagar kan verkligen kännas lite tråkiga att laga. Så varför inte pröva nåt lite festligare...?

Jag sprang på ett recept av kycklingfilé Cordon bleu för ett tag sen och eftersom jag hade filéerna tinade, rökt skinka och god ost i kylen (Ockelbo blå) så var det bara att börja banka på med kaveln....

Kycklingfiléer mellan plastfolie

Krydda med salt och peppar och lägg på 1 skiva ost, 1 skiva skinka och ytterligare 1 skiva ost. Vik ihop den utbankade filén och panera i uppvispat ägg och ströbröd!

Stek i smör!


Vi åt med en sallad och lite Bea till!

Grattis Yvonne!

Vi firade Yvonnes 40 års dag på Ljusterö i vackert sensommarväder och med god mat!


Födelsedagsbarnet





Vi bjöds på en Libanesisk buffé med endast hemlagad mat! Falaffel, Tabouleh, Baba ganoush, myntasås, hommus, bön- o fetaostsallad,   shishkebab och hembakat surdegsbröd. Allt var supergott!
Till kaffet blev det Cecilias hemgjorda citronsorbet och baklava.
Tack alla kockar i fam Klingsell för maten!


Min fulla tallrik


Jag hade behövt göra som barnen: Tess, Petter och Sonja, röra mig lite efter maten, men vi nöjde oss med en promenad på söndagen i härligt väder och det var fortfarande varmt i vattnet där ute, ca 18gr. Men det blev inget dopp för oss denna dag.....

RSS 2.0