Rökt flundra till lunch

Joe, Saga och Martin la ut 6 nät och vi hoppades förstås på storfångst efter midsommarhelgens besvikelse då näten vittjades och var försvunna när de åkte ut för at ta upp dem. De återfanns i och för sig senare men nån fisk blev det inte- nu ville de ha revansch!
Saga och Martin ute på fjärden

Saga och Martin drog själva upp alla näten -Joe fick åka in och jobba! Till hans stora förlust med tanke på fångsten....
Storfiskarna...

Det blev ju ett riktigt bra resultat: 2 sikar, 1 Abborre och 18 flundror.
Saga rensar flundror med goda råd från Berit.


Och rökta flundror till lunch ville vi alla ha...



....enris ska det vara i röken....

...och al-ved ska det va, det brinner varmast!


Hemrökta flundror till lunch blev det!

Rökt flundra på hårdmacka -MUMS!

Tack duktiga fiskare för maten! Det gjorde ni otroligt bra!

Färsk pasta och bamsestora köttbullar de lux

Ernst gjorde ju färsk pasta i Sommar med Ernst så det tänkte jag också prova att laga till. Super lätt recept:3 dl vetemjöl, 3dl durumvetemjöl och 3 ägg -körs i matberedare.
Men sen började det hårda jobbet med att kavla ut den där stenhårda degen!
Jobbigt var det att kavla som tur var fick jag hjälp av Lennart men vi fick kämpa bra båda två!
Har verkligen förstått vikten av att ha en pastamaskin!!!! Färsk pasta ska vara tunn och den här blev lite för tjock....men skam den som ger sig. Jag ska prova igen snart!
Till pastan åt vi (som tur var) Stefans stora bamse köttbullar med krispig bacon och cheddar ost, i en smakrik tomatsås som fått koka ihop länge och väl.
Lök och vitlök brynes i smör....
Tomatpuré, krossade tomater och färska tomater samt kryddor, allt bubblar ihop länge så sötman kommer fram....
....och sen i med de stora köttbullarna som får koka med. (Det kom ett gäng till sen i grytan....om nån undrar över storleken på köttbullarna så kan jag säga att de var stora som en snöboll ungefär, vi hade stora stekpannan alltså.).
Full aktivitet......
Diskgänget!
Mysfaktor i uteköket!
Nattinatti!!!!

Fräsch fruktig kokosdrink (Favorit i repris)

Jag passar på att ladda upp en liten favorit i repris så här till sommarsemestern. Den här drinken gjorde vi för någon sommar sedan och den var god, fräsch och somrig! Håll tillgodo:
 
 När man är på en ö utan affär gäller det att planera noga om man ska ha alla ingredienser på plats. Här ute finns ett bra lager av det mesta men nu fick det bli en specialbeställning av Pappa och Berit till den här drinken....
Ingredieser:
5 dl vodka
1 pressad lime
1 pressad citron
1 koncentrerad apelsinjuicetetra
1 tetra koncentrerad tropisk nektar
1 burk kokosmjölk
vispa alltihop i en burk sätt på lock och in i frysen! Låt stå en dag eller längre!
Fyll sedan ett glas till hälften med den sorbet-liknande smeten och häll på fruktsoda!
Drinksmeten innan frysning
 
 
Drinkblanderska i morgonrock
 
OBS. Jag brukar vanligtvis inte blanda drinkar till frukost- inte ens på semestern men den här dagen var det ju invigning av uteköket!!!!
Tack Marie J för drinktipset!

Uteköket är klart!!!

Nu har vi jobbat hårt med uteköket mellan måltiderna och doppen.....semester helt enkelt!
Men här kommer nu bilder på det färdiga köket, Voilà!
Vattnet är indraget och avloppet är design Stefan, Pappa och Lennart och funkar superbra!
Hela köket är byggt med återvunna plankor lite recykling där alltså!
Avloppet:
En kylskåpslåda som är bred nog så att båda avloppsrörens vatten kan rinna ner i den. Sen är den upphängd med en gammal ankarlina och ett hål borrades i botten och där sattes en avloppsslang fast och leddes ut under köket och bort så vi slipper bli blöta om fötterna när vi står och hackar och diskar..... Smart alla konstruktörer!
Ikväll blir det invigning!

Lite matinspiration...

Gott äter vi som vanligt här på ön....
Lite bilder som kan inspirera hoppas jag:
Skaldjursrisotto! Arborioris och saffran mm.
Pappa och Berits hemodlade sockerärtor spritade vi och de fick komma med i Risotton.

Recept
Skaldjursrisotto med parmesan och citron

4-6 portioner
2 bananschalottenlökar
8 dl grönsaksbuljong
1 msk olja
3 msk smör
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,(samma som till maten)
2 dl färskriven parmesan
250 g mascarponeost
250 g skalade räkor
250 g kräftstjärtar
1/2 pressad citron
rivet skal från 1 citron
salt + svartpeppar


Skala & finhacka löken, gör grönsaksbuljongen. Fräs löken mjuk i oljan & smöret i tjockbottnad kastrull under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs tills det blir genomskinligt.
Häll på buljongen, lite i taget ca 2 dl per gång. Rör hela tiden, varva med vin...
Koka i ca 20-25 min under ständig omrörning.
Tillsätt ev mer buljong om det behövs!


Ta av kastrullen från värmen, tillsätt riven parmesan, vänd ner mascarpone och blanda i räkor, kräftor. Smaksätt med citron salt peppar och toppa med dill!

Fläskkarré med potatis lök i ugn!


Gott!!!!!





Drömmen om ett utekök del 2


Tillbaka på Mefjärd igen och till vårt uteköksprojekt!
Först fällde vi en björk som stod ivägen för utsikten och sen fortsatte arbetet med att klä köket i fjällpanel....

(Foto: Annsan)



En bit på väg!



Saga målar hyllan som vi fick upp idag också.

Men vi måste ju vila oss och ta ett dopp emellanåt. 20-21gr i vattnet och härliga sydliga vindar gjorde hela sundet fullt med roliga vågor att ligga och guppa i!

Familjen Skoglund minus en, i badtagen!


Härliga sommarbad. Detta lever jag länge på!!!!

Godaste bullarna: Rimbobullar


Rimbobullar och mina fina blommor från trädgården Vidjehortensia och Clematis

Hemma igen från landet med en sjuk dotter som jag ville skämma bort lite så det blev bullbak! Detta bullrecept var lätt och bullarna blev såååå goda!
Man ska dock lägg dem i aluminiumformar så bullarna inte flyter ut men de formarna var slut så det blev vanliga.

Här kommer receptet:
Rimbobullar

ca 20-25 bullar

25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
uppvispat ägg

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 250 ° Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

(Receptet från hemmets journal via matplatsen)

 


Väddö gårdsmejeri

Vi tog en liten tur till Väddö Gårdsmejeri som ligger nära Älmsta. Jag blev ju så glad när jag i vintras hittade deras produkter på ICA Liljeholmen. Kul när en liten gård på landet som man själv upptäckt lyckas, och hittar vägar ut i landet så de får sälja i större utsträckning.
Vi passade på att fika/ dricka thé och äta Väddökakan - Väddös egen ostkaka, kryddad med kardemumma och mandel- och gårdens hemgjorda glass!
Inne i caféet har de gjort så mysigt och bondskt med gamla  väggbonader, lantliga tapeter, gamla kaffekoppar och assietter osv.
På jakt efter en rödvinsost provsmakade vi glatt. Ortalaosten har jag provat förr den är mer som en mild Brie och nu ville jag smaka en lite smakrikare ost. Namnen på ostarna inspireras av orterna i närheten. Arholmaost, Grisslehamnsost, Fogdöost m fl.
Hammarby blå är den ost jag tänker prova nästa gång!

Middag på Havsbaden i Grisslan

Sugna att lyxa till det lite på semestern var både vi och våra gäster Micke och Kia. Vi bokade bord på Resturang Havsbaden. Fördrinken tog vi ute på terassen men maten åt vi inne vid deras jättefina fönster!

The girls på terassen på Havsbaden med utsikt ut över hela Grisslehamns hamn....

....and the boys.

Hotell Havsbaden från hamnen


Vitt och Rosé blev det denna sommarkväll.
Jag älskar att få vinet i en fin ishink -det känns alltid så lyxigt!

Joe åt Rödtunga vi andra en ricotta-krämig färsk pasta med kyckling/quorn.



Det var både god mat, bra personal och ett trevligt sällskap.

Säkert kom vi  hem (och dit) med Alex som kapten på Fam Karlquists båt:




Toppenkväll i Roslagens famn helt enkelt!

Lunch på Sanda gård

Micke o Kia kom upp till landet och hälsade på oss. Vädret var inte direkt beachmässigt så vi åkte ut till Sanda gård som har café, mat och en fin liten butik med konsthantverk o dylikt.

Joe och jag tog en lunchmacka jag med lax han med kalkon.


Mickes lunch; Kalkon med urgod potatisgratin.


.....och Kia tog Plättar med sylt och grädde.
Jaa Kia det är gott med plättar!!!!

Det är så fint därinne i resturangen, titta bara!





Micke balanserar brickan!- och kolla bara vilken maffig spis! Urhäftig!

Sanda är helt klart en sommarfavorit uppe på landet. Vi var alltid där med barnen när de var små och fikade och tittade på djuren.

-Sanda, still going strong!

Åland och Bara Bodegan

En semester på landet blir ingen riktig semester utan en tur med Eckerö-linjen till Åland,  Mamma och Freddan hängde också med. Vi ville naturligtvis också hälsa på våra kompisar Anette o Karsten som driver Bara Bodegan med gästhamn i Kärringsund. Vi tog bilen med oss och tillbringade halva dagen i Mariehamn och eftermiddagen i Kärringsund.


På däck var det lite blåsigt men solen sken och räkmackan smakade precis så som den alltid smakar på båten med mycket räkor och lite för tunnsmakande majonäs!

I Mariehamn fyndade vi lite på Jussis keramik och Esprit . Joe hann bli getingstucken i bilen.....det gjorde ont även på min stora starka man! Stackarn......!


Några bilder från Bodegan och gästhamnen!:

Tycker ni hade så fint där inne och mysigt ute!!!
Sorry Anette, du fick komma med på bild i allafall. (Vi ser ju crazy ut bägge två.....;)
Karsten hann jag tyvärr inte fånga på kort......

Vi hade härligt väder så vi tog ett glas Rosé och satt och njöt av utsikten utöver gamla Åländska sjöbodar och diverse båttrafik.

På vägen hem träffade jag lustigt nog på en kollega: Anna Lena som också varit på Åland över dagen.

Två kollegor i väntan på att få gå/åka ombord!

Sen blev det Skärgårdsbord på kvällsbåten hem. Gott var det men otroligt mycket folk så vi stod mest i kö men fiskrätterna var bra som vanligt och sparris och Hollandais fanns bland varmrätterna så mätt blev jag utan tvekan.


Ceasarsallad hos Syrran


Syrrans fräscha Ceasarsallad!



Mateus Rosé! Faktiskt ett väldigt gott sommarvin med lite pärlande bubblor...

Tidagare på dagen åkte vi till Östhammar på en liten utflykt  i molnigt väder. Men sen klarnade det upp och blev fint när vi satt och åt en god lunch på Sjökrogen nere vid hamnen.
Min goda räkmacka


Vad ovanligt Alex att du tog köttbullar!


Mamma & Joe tog Strömmingsflundror.


Joe och hans gamla klsskompis Anette på Östhammars torg.

Östhammarssiluett

Semestersmarr

En skön vecka har vi här ute på Norrby Udde. Någon regnskur har kommit men mest växlande molnighet. William hann precis byta tak på förrådet och lägga på papp innan den första åskskuren kom lagom till Allsången och Morden i Midsommer -så vi fick sitta inne och kura....lite mysigt faktiskt!




Annars äter och dricker vi gott här uppe. En liten ostbricka a la Joe och et supergott Rioja Montebuena som Fred beställt via nätet och fått hemlevererat till dörren. Smart och bekvämt!



Sommarfika med mandelbiscotti efter badet.



Alex som har varit och tankat i Grisslehamn


En läskande sommardrink med Baccardi Gran Melon , frukt, is, juice, schweppes grapefrukt.

Gremolata och gräddtårta...


Vi blev sugna på att grilla fisk och det blev laxfilé med Gremolata . Vi bäddade bara in laxen i Gremolatan och lindade in i folie och lade på grillen ca 10 min och sen på med en till liten skvätt gremolata innan servering!

Syster Yster med familj har kommit hem från sin segling i Turkiet så vi blev bjudna på en god Cosmopolitan hemma hos dem först, sedan åt vi tillsammans hos oss och gjorde lite "catching up"!











Mina hungriga nära och kära!



Vi avslutade middagen med en sommar-gräddtårta!

Kusinerna grävde mask efter middagen och Wille o Fille fick 4 Abborrar som de sen slängde i. Williams studentpresent, en silverlänk, flög av misstag också ner i Väddöviken när Wille slängde i brödsmulor för att locka fram fiskar. Men Alexander hämtade ett cyklop och Wille hittade armbandet på en gång, fast det var rätt mörkt,  och kom sen hem frusen och fick lite varmmjölk av sin ömma moder! Sommar på landet helt enkelt!





T-bensstek


Freddan inhandlade T-benstekar på Köttboden i Trollbäcken och de lades på grillen och avnjöts och premiäråts av en del. Saga sa inte ett knyst på en halvtimme tror jag! Köttälskare som hon är.




Fräscht med sommarfrukter som dessert:

(Foto Saga)

Sommarbuffé

Som vanligt när Fam knäpplund träffas blir det mycket matlagning och god mat. Alla var sugna på att göra små specialare till en Sommarbuffé så det gjorde vi!

Buffén bestod av:
Stefans sommartallrik med Bruchetta, parmaskinka, choritzo, oliver, mozzarella och kryddiga räkor.
Fetaostgratinerade rödbetor med honung och rostade pinjenötter.
Köttfärspaj med Boursinost och timjan.
Sallad


Mätta blev vi såklart!


Bloggerskan övar med kameran. Lite bilder på hela matglada gänget.....

Det blir en dag på stranden

Äntligen semester med fint väder och varmt i vattnet. Här tar bloggerskan sig ett bad. HÄRLIGT! 21 grader!
Vi och våra gäster Fam "Weklund" kom på den trevliga idén att grilla lunch på stranden nere vid "Trampan"!
Mitt under lunchen kom Wille direkt från jobbet och hann äta med oss -hela familjen samlad, kors i taket, fast vi saknade Felicia förstås som jobbar hela helgen.






Korv med bröd -hur gott som helst!



Fisksoppa med aioli



Fisksoppa är helt klart en favorit i vår familj. Mamma, jag och Katta har många gånger ätit en god fisksoppa på Marinan i Grisslehamn, när de andra i familjerna väljer en bit kött. På Mefjärd har vi kokat fisksoppa ett antal gånger, varav de flesta med hemfiskad fisk t ex  Abborre eller Torsk.

När Saga kom upp till landet nu idag, lite förkyld och trött efter Peace and Love festivalen, ville vi naturligtvis skämma bort henne med en god Fisksoppa och vitlöksbröd.

Grundreceptet på denna soppa kommer från Katta men det blir lite Kajsa Warg över den allt som oftast. Man tager vad man haver, alltså!
Ikväll blev det så att vi glömde köpa Saffran-----Hmmmrrf
och Saga tycker inte om fänkål så det hoppade vi över men Mamma fyndade god hälleflundra i fiskdisken på ICA Älmsta och den blev god och till soppan drack vi (som var över 18) en Petit Chablis-----MMMMMMMMmmmm!

Receptet på en höft:

Fräs upp en grov hackad fänkål, vitlök och en stor gul lök i smör.
Salta och häll sedan i tomatpuré en klick och saffran.
Häll på 1-2 burkar krossade tomater, vatten samt hummer fond.
Krydda med chili eller cayenne och ketchup. Lägg i potatis i bitar koka ca 15 min el tills potatisen är lite mer än halvmjuk.
Kör med mixerstaven eller stompen så potatisen finfördelas. Häll på grädde, valfri fetthalt, och smaka av! Lägg i lax i kuber och lite senare någon vit fisk och sedan precis innan servering räkor!

Servera med vitlöksbröd och aioli!

Trött och förkyld Saga innan middagen!


Le chef herself...



Underbara råvaror...




Mammas Jordgubbssylt

Vi är på landet med lite halvdant vädet. Vad gör man? Jo då är det dags att safta och sylta. Mamma hittade idag jordgubbar för 15 kr litern så nu kokar hon sylt. MUMS!


Det gäller verkligen att ta vara på jordgubbarna som finns nu! Om nån vecka är säsongen över.

Recept på Mammas snabba Jordgubbssylt:

2 kg Jordgubbar
1kg syltsocker
1 tsk atamon

Koka jordgubbarna med socker tills gubbarna är mjuka. Dra bort från värmen och rör i Atamon (konserveringsmedel). Häll upp på rena burkar!

Härliga syltburkar att njuta av hela sensommaren, eller hur Freddan?!

En dag snart skall jag övverraska dottern och kusinerna när de kommer upp hit till landet, med frasiga pannkakor och Mormors jordgubbssylt. Tror man blir rätt poppis då!

Godaste SOCKERKAKAN

Sen jag var liten har mamma gjort sin sockerkaka- och den är så god och lätt att svänga ihop! Men den var lite tråkig att baka när man var liten för man får inte röra så mycket i smeten, för då går luften ur, och röra, blanda och vispa var ju det roligaste när det gällde att baka när man va barn!

Kanske inte ser mycket ut för världen men den är så god och saftig!


Här kommer receptet:
2 ägg
2½ dl socker
100-150gr smör
1 dl vatten

3dl mjöl
blandat med 1½ tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker

Rör ägg och socker. Smält smöret och koka upp vattnet. Blanda vaniljsocker o bakpulver i mjölet o rör om. Häll det smälta smöret och kokande vattnet i äggsmeten och häll sist i mjölet. Vispa försiktigt så mjölklumparna löst sig (nästan).Häll upp i en smord och bröad form. Ställ in i ugnen 175 gr i 20 minuter. Låt stå ett tag innan du stjälper upp!

Annars är det vanlig sommar här ute på Norrby Udde. Vi var på hundpromenad igårkväll och då såg vi både Nattviol och jungfru Marie nycklar och de är speciella för mig och påminner om när man va liten här uppe på landet och ibland plockade dem fastän de var super fridlysta......ajabaja!

Nattviol


Jungfru Marie nycklar

Tzatziki...


Tzatziki denna underbara sås. Alltid fräsch och god på sommaren tycker jag. Jag lärde mig, jag tror det var förra sommaren, att även ha i olivolja i tzatzikin (Tack Annsan) och det blir genast lite mer äkta Grekland!

Jag köpte den här yoghurten "Turkisk Meze" på 1 l tetra och den funkade superbra!

Hittade en sån här fräsch  sallad på nån blogg som jag provade : Bara kuber av vattenmelon, fetaost och sen ruccola- det var verkligen en kanonkombo! Prova den!



Min middag igår kväll, i min hostiga ensamhet.....Ett barn på festival, mannen på landet och son och flickvän var och badade i Gömmaren! Härligt med sommarbad. Jag tänker ta igen det när min hosta försvunnit och bada, bada, bada! Så vi får hoppas på bra vatten temperaturer. Joe ringde just och berättade att det var 20 grader i vattnet uppe på landet. Det låter hoppfullt!

Tips på andra Yoghurtsåser:

Yoghurt
1 klick röd currypasta
lite honung
(till kyckling eller fläskkött)

eller

yoghurt
stark sweetchilisås
går bra till det mesta

eller

yoghurt
finhackad dill
rivna morötter
sommar eller salladslök (hackad)
(en liten klick majonäs om man vill)
till fisk...


RSS 2.0