Liten melonskola och god semestermat!

 
 
 
Vi har det gott här ute på ön. Ett litet bryggprojekt lunkar på! Tack alla deltagare!
Lennart, Stefan och Martin bygger brygga....
 
Cantaloupemelon och Serranoskinka
 
Goda meloner har vi ätit, bl a en jättegod förrätt som Vivven o Lasse bjöd på: Melon och Serranoskinka! Superbra förrätt men också god sommarmat. Denna rätt ledde till diskusioner....vilken melon var det egentligen vi åt? Så nedan följer ett litet inlägg som kanske kan vara till nån ledning!
 
Cantaloupemelon och Galiamelon!
 
 
 
Liten melonskola
(Fakta från ICA Maxi Torslanda)
 
Vattenmelon Vattenmelon
Vattenmelonerna har sprött och krispigt fruktkött, söt smak med viss syrlighet. Vattenmeloner med kärnor har mer smak än de kärnfria varianterna och ju större en vattenmelon är desto bättre smakar den. De populära kärnfria melonerna har ett spräckligt och randigt skal, med ett fåtal, tunna kärnor som går lätt att äta.
Honungsmelon

Honungsmelon
Är lätt spetsig i ändarna och har ett gult, glatt skal med längsgående fåror. Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med söt, fin smak.

Galiamelon

Galiamelon
En mycket smakrik, söt och aromatisk melon med skrovligt gult och grönt skal. Sorten ger ganska små storlekar i skördeutfallet, varför den passar utmärkt som hel portionsmelon. Färgen på fruktköttet varierar från krämvitt till ljusgrönt och konsistensen på fruktköttet är ganska fast. Galiamelon är en favorit hos barnen.

Cantaloupemelon

Cantaloupemelon
Har finmaskigt nät på skalet och fruktköttet kan vara antingen orange eller grönt. Melonen är väldigt aromatisk och smakrik. Den vanligaste storleken är 10-15 cm i diameter.

 Läste på Wikipedia att Galiamelonen är en typ av nätmelon så Nätmelon är alltså mer ett släkte än en enskild sort -som jag förstod det!

 
 
Bilden till vänster visar en favorit från Portugal: Melaõ branco = vit melon. Den är super fräsch -inte så söt! Ville passa på att visa den för den är inte så vanlig här i Sverige men om ni ser den i affären så köp en och ha till mat, i en sallad eller så!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nog om meloner och lite mer mat och dryck!
 
Joe och Lennarts underbara lunchomelett:
 
 
 Min favoritcider: Torr äpplecider!
 
Perfekta!
 
 Stefans vickning: Friterad camenbert, friterad persilja och lila blomkål...
 
Mefjärds Värdshus är igång!
 
 
 
 
 
 

Cheviches på Mefjärd

Vi njuter av ledighet ute på ön igen! ! 17 grader i vattnet och lite skurar idag men vi har några projekt på gång så allt är grejt!
 
Äter gott gör vi ju alltid här ute och igår hade vi en mysig grillkväll med Joes hemmarinerade biffar och Stefans underbara potatis, Smörstekt färskpotatis med ströbröd tillverkat av Crostini kex med svartpeppar. MUMS!
 
Tillagat ute på grillen såklart!
 
Till förrätt fixade vi till en Cheviche, som vi åt på Tammsviks gård härom dagen. Det var ju så gott så vi provade att göra en egen variant.
Ingredienser: Räkor, halstrade pilgrimmsmusslor, finhackad gurka, rödlök, chili och mango, 1 pressad vitlöksklyfta, rivet skal av lime samt limejuice och finhackad koriander.
 
Making cheviches......
 
Vi gjorde en limeaioli till......
 
 
 
Denna rätt har vi inte gjort för sista gången!!!
 
Cheviche är en rätt från sydamerika. Där basen är fisk eller skaldjur marinerat i citrusjuicer -lime eller citron- och kryddat med chili, lök och koriander. Man kan ha olika frukter i eller avocado -allt som man tycker om alltså!!!!
 
 
 

Potatisskörd, Sommarbakelse,Födelsedag och Laxknyten

Jag och min moster brukade alltid göra "sommarbakelser" när vi var på landet om somrarna när jag var liten. Vi tog en sockerkaksskiva och lade på en klick grädde och sen på med jordgubbar, smultron,  hallon eller sylt. Slurp!
 
Nu när Ann fyllde år och hon och Stefan skulle komma och fira härhemma, tänkte jag att en variant av dessa  sommarbakelser skulle passa.
Sommarbakelser på rulltårta, grädde, jordgubbar och rödavinbär
 
Vi prövade även ett dessertvin till. Stefan köpte det i Österrike och det heter Eiswein och är gjort på druvor som mognat och pressas i fruset tillstånd. Det passade mig som inte tycker så mycket om annan avec till kaffet. Eiswein innehåller endast 7 % alkohol....Det var sött men fräscht och fruktigt!
 
Eiswein Reisling
 
Joe skördade vår potatis idag på morgonen och det blev faktiskt en liten hög!
 
 
Inte mycket potatis men vi fick några var till middagen!
 
Favorit i repris till middagen när vi firade Annsans födelsedag: LAXKNYTEN!
Saga blev också glad för det är en av hennes favoriträtter!
 
Lättaste, godaste rätten. Laxfilé, rödlök, fetaost, tomater, sockerärtor, salt, peppar, örtkrydda och en klick creème fraiche saffran och tomat - i folie (dubbelt) på grillen i 15 minuter!
 
Lax med tomat o saffransås, feta, tomater och hemodlad, nyupptagen potatis.
 
GRATTIS ANNSAN!
 
 

Ett gott hundliv på Tammsviks Herrgård

 
Tänkte bara visa upp lite inbjudande bilder för er Hundägare från Tammsvik.
Hundar var välkomna överallt på Herrgården
....
.......och det fanns även en egen meny till dem!!!!!
 
 
 
 
 

Herrgårdsliv....

Vi lämnade hemmet i en hagelstorm utan dess like mot Tammsviks Herrgård. Tre glada par som var laddade för lite sköna dagar i gott sällskap med bad i pool o jacuzzi, god mat o dryck samt relax! Vi var helt inne på att det hela fick bli en inomhusvistelse men när vi kommit en bit på vägen sprack himlen upp och solen kom fram och vi bjöds på kanonväder i dagarna två på Herrgården!
YES, äntligen kändes det som sommar!!!!!
 
Tammsviks Herrgård
 
 
Mitt första dopp för i år!( Mälaren)
 
Sedan tränade, badade och bubblade vi hela eftermiddagen och hade det urgott!
Förfriskningar på sollterassen!
 
 
Ann, jag och Kia
 
Joe, Micke o Stefan
 
Vi åt SÅ gott allihopa nere på resturangen i Herrgården. Kocken Johan gjorde ett superjobb och det fick han höra från oss också!
 
Min förrätt: Cheviche med pilgrimsmussla, krutonger o limeaioli
 
Halstrad röding
 
Min underbara varmrätt: Risotto med sparris och jordärtskockschips
 
Grillad majskyckling
 
 
Gösfilé med färskpotatis, primörer o skirat smör
 
 
Citronsorbet med minimarshmallows och jordgubbsgelérulle med citronmousse
 
 
Smultronsorbet med kladdkaka och en rabarbershot
 
Vaniljglass med jordgubbar och kolasås!
 
Min frukost!
 
Frukostutsikten!
 
Kia o jag tar morgondopp!
 
Sen blev det att chilla och sola växelvis med sköna dopp i poolen tills det var dags att åka hem!
 
Ett väl värt GROUPON-erbjudande! Vi kan verkligen rekommendera denna Herrgård både för konferens och nöje!
 
TACK FÖR FIXET MICKE! Tack alla för härliga, oförglömliga dagar och många skratt!
 
 
 
 
 
 
 
 

På landet i regn=Foccaciabak

Vad göra när regnet står som spön ibacken hela da´n?
Jo, baka så klart. Mamma gjorde ett jättegott o lättbakat foccaciabröd
 
 
Fördrink: Rosévin och nybakt foccacia
 
Här kommer receptet:
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1½ dl salt
1½ dl olivolja
ca 13 dl vetemjöl
2 kvistar rosmarin
(-Vi tog Timjan och det blev supergott!)
Flingsalt
 
1. Sätt ugnen på 200gr, lös upp jästen i det ljumma vattnet.
2.blanda ner saltet och hälften av oljan. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop till en ganska lös deg. Jäs i ca 1 timme.
3.Smörj ett bakplåtspapper med nån msk olivolja i en långpanna. Häll ut degen. Häll över resten av oljan och gör små fördjupningar i brödet med fingrarna. Tryck ner rosmarin-/timja kvistar. Strö över flingsalt!Jäs i 20 min till.
4. Grädda i ca 25 min. Skär i bitar när brödet svalnat något.
 
Vi jäste endast 20 min totalt och det blev också helt ok!
 
Prova det här brödet!!!!!
 
 

Vackra Prag med underbar mat

 
Rapport från Prag del 3
 
En självklar sevärdighet i Prag: Den astronomiska klockan
 
 
 
Vacker, eller hur!
 
En staty av Frans Kafka
 
Efter ett och annat steg runt i staden  hittade vi( i de judiska kvartern) en underbar musselresturang. Vi bara gick förbi den först på väg mot en annan resturang men sen gick vi tillbaka -och tur var väl det!
 
En supermysig belgisk pub/resturang som hade himla god mat och naturligtvis musslor.
Jag tog sniglar till förrätt eftersom jag verkligen börjat gilla dessa små mumsbitar......och de här var supergoda!
Sniglarna låg på heta svarta stenar och man doppade i ett vitlöks-smör-skum som var gratinerat. SÅ GOTT!
Sen tog vi musslor. Jag tog moules a provence och Joe moules avec chorizo och till dessa, som sig bör, pommes frites!
Min vackra bild -rakt ner i grytan!
 
Mannen som njuter....
 
Resturangen från gatan!
 
 
 

Semesterskål!!!!!!

 
Pragrapport nr 2:
 
Vi tog spårvagn nr 22 upp på berget på Prags motsatta sida om floden Moldau. Sen gick vi ner för berget längs slingriga promenadvägar som gick både uppför? och nerför. Vi hade sett en vinodling från spårvagen och försökte hitta dit!
Tillslut kom vi fram. Där fanns en trevlig liten resturang, som vi först trodde skulle vara svindyr och en turistfälla, men det visade sig att det förutom en exklusiv festvåning( Villa Richter), även fanns en jättetrevlig resturang med en enkel meny och gott vin!
Vi drack ett Gewurztraminer (dock ej från odlingen - ) och åt oliver till......
 
 
Vinodlingar är ett trevligt ställe att vara på enligt bloggerskan själv!  Det här stället hade fina små promenadvägar kantade av vitputsade murar som täcktes av blommande, doftande lavendel i alla nyanser av lila! Man hade också ställt upp gamla patinerade vintunnor lite dekorativt runtomkring i området -Otroligt snyggt!
 
Man ser inte riktigt hur brant det är. Druvorna som odlades här var Pinot gris och Pinot noir
 
Joe nedanför ett superfång av lavendel
rligt att vandra omkring bland druvrankor och se hela staden breda ut sig nedanför.
 
Pinot gris
 
Började förstå att jag hade semester ungefär där och då!
Skål mina vänner!
 
 
Vi avslutade dagen med en otroligt god middag på resturang Cowboy, ett steakhouse, på denna sida Prag. En fin resturang och jag kände mig något underklädd i jeanskjol och gympadojor! Men men, gott var det och billigt!
 
 
 
Mitt val:
Grillade kycklingfiléer i blue cheesesås, smörslungad spenat och potatisgratin
 
Åhh, vad gott det var! Sen satt vi och njöt av utsikten från resturangens terass tills solen gick ner....
 
 
 
 
 

Prag en helt underbar stad!

Nyss hemkommen från den underbara staden Prag ....
 
Verkligen en supervistelse i Prag, Vi har haft tur med vädret och vi har hunnit se en massa på dessa 3 dagar. Vi har gått och gått och åkt spårvagn mellan varven, till Joes stora lycka! -ni som känner min man vet att han ju är barnsligt förtjust i spårvagnar!
Vi har förstås tittat på Karlsbron......men vi har också besökt en vinodling.......varit på ett bryggeri och druckit deras egen öl.....varit på marknader.......åkt bergbana och tittat på utsikt över Prag......besökt judiska kvarteren.....shoppat och druckit och ätit gott och billigt!!!!!!! Till och med jag har faktiskt druckit en och annan öl! fastän jag föredrar vin i vanliga fall. Men efter mycket seightseeing för fot i 25gradig värme är det faktiskt otroligt gott med en öl!
 
 
HÄHär kommer en 1:a PRAGRAPPORT från mig o Joe
På ett litet lokalt ölbryggeri drack vi deras egen öl
 
Ölbryggning på gång nere i källaren!
 
Jag,  har en underbar utsikt bort mot Karlsbron
 
Läs mer om Karlsbron, byggd på 1300-talet
 
Joe på väg över bron
 
Jag som lägger handen på en bronsrelief -för att få tur!
 
 
Fångad! av staden Prag!
 
 
 

Första riktiga semesterdagen!

Semestern kunde ju inte ha börjat med bättre väder!
Efter en härlig långfrukost med DN och gott kaffe kände jag för lite trädgårdspyssel. Jag passade på att skörda mina rabarber som i år vuxit och blommat som bara den. Jag har fått tips om att man ska ta bort blommorna så rabarbern inte blir träig och det gjorde jag tidigare i sommar men nu har jag lämnat en blommstängel som säkert blivit 2,5 m lång!
En del av sommarens rabarberskörd!
 
Joe gjorde en superfräsch räksallad till oss på lunchen och jag lyxade med ett glas vino verde till! -SEMESTER!!!!!
Lunchsallad på räkor med ägg o Thousand Islanddressing
 
 
Mamma, syrran  o Filip kom över på fika så jag gjorde en rabarberpaj ( -den blev inte träig, trots att jag låtit den blomma lite!!!!)
 
Receptet kommer här:
Rabarberpaj med knäckig deg med kokos
6-8 portioner
200 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl riven kokos
2 dl havregryn
1 dl socker
½ dl sirap
1 msk vaniljsocker
 
8-10 Rabarberstjälkar skalade o skurna i centimeterstora bitar.
socker (ljust eller mörkt)
 
Sätt ugnen på 200grader. Blanda socker med rabarberna i ugnsformen så allt ser sockrigt ut....
Ställ in endast rabarberna i ugnen i 5 min!
Mjuka upp smöret lite i mikron. Nyp ihop degen.
Ta ut rabarberna och lägg på den smöriga degen. In i ugnen i ca 12-15 min eller tills degen blivit fint brungräddad
 
Servera ljummen med vaniljvist, glass eller lättvispad grädde!
Rabarberpaj är väl verkligen SOMMAR!?
 
 
Mumsande i skuggan-för det var varmt idag!
 
Ses snart la familia!
 
 
 

Glasfynd, Laxknyten och Sommarfest!

Äntligen semester!
Mannen o jag inledde semestern med en liten tur ut till Gustavsbergs outlet. (Iittala, Orrefors, Kosta, Villroy&Bosh och Gerbera ligger där ute).
Jepp -jag har fyndat!
 
Joe utanför Gerbera outlet....
 
Så här såg det ut därinne! Man blir så glad av deras fina keramik i alla glada färger!
Gerberaprodukter från golv till tak...
 
Hem igen för en Tonfisksalladslunch och dessutom inviga vårt fynd: nya glas och ett lätt vino verde: Casal Garcia!
Vi tar en sipp ur våra nyfyndade glas!
 
Dags för Sommarfest hos Fam L. Vi tog med laxknyten till grillknytisen!
Laxfilé, sockerärtor, sparris, haricot vertes, fetaost, coctailtomater rödlök, sommarlök, en klick smör och lite kryddor. Slå in i folie och på grillen i 10-15 min! (Dubbelt folie!)
 
Lättfixat och lättgrillat!
 
M o K hade bullat upp för en riktig sommarfest! - Vilket väder och vilken värme vi fick! En härligt kväll, vi satt  ute hela kvällen med glada vänners och även med lite lekar! Bra jobbat där Micke!
Kylda drycker i värmen!
 
Uppbullat!
 
TACK för en härlig kväll!
 
 
 

Sommar i vår underbara stad...

Denna vecka har jag varit ute lite på Söder och ätit gott. Ingela o jag var på Thaibåten i måndags och det var jättegott men lite struligt! Vi beställde förrätt men huvudrätten kom först??? så vi hoppade över förrätten! Sen fick ingela en tigerräka i sin kycklingrätt??? kändes inte helt 100 men allt var supergott!!
Ingelas kycklingrätt med nudlar och grönsaker
 
Kycklingspett med jordnötsås och grönsaker
 
En lite vy in över resturang Thaibåten
 
Ja ja sommarn är här och en kväll till hann jag med ute på sta´n. Jag o en fd kollega var ute och firade in semestern och drällde lite på söders höjder. Det var inte bara vi ute kan jag säga! Vi möttte otroligt mycket folk som vi kände och man fick verkligen semester och sommarkänsla!
Men jag törs inte visa en souvlaki till från Kamarina här på bloggen så här är en drinkbild istället! Mycket god sommardrink som jag njöt av med utsikt och sommarvärme! Äntligen!

Frozen Strawberry Daiquiri

4-6 cl ljus rom 3-4 jordgubbar 2 cl pressad lime eller citron 1/2 tsk socker
Häll samtliga ingridienser i en blender tillsammans med 1,5 dl krossad is. Kör blendern i 10-20 sekunder. Servera i ett kylt cocktail- eller vinglas garnerat med en jordgubbe.
Många serverar sina daiquiris med en sockerrand runt glaset, som åstadkoms på samma sätt som för en Margarita.
(recept från Coctailguiden.se)
 
NJUT av sommarn och semestern!

Lite sommarmat och trädgård....

Lite sommarmat äntligen! Ett plus var att vi faktiskt kunde äta ute.....det var premiär för oss den här säsongen.
Räksallad med ägg o Thousand Islanddressing
 
En härlig söndagssallad efter en skön söndag som bjöd på sol och även en dusch ute i trägår´n. Jag invigde min morsdagspresent -en trädgårdsdusch! Det var otroligt skönt -vattnet var varmt eftersom slangen legat i solen ett tag! Sen var det underbart att softa i solstolen ett tag......
Härligt med en utedusch!
 
Just nu blommar några favoriter i vår trädgård som jag inte bara kan låta bli att fota och visa upp här på bloggen:

Vår underbara honungsros -doftar ljuvligt!
 
Clematis Ville de Lyon
 
Favoritrosen Flammentanz
 
En Clematis till
(glömde bort namnet) planterade den förra året men den verkar trivas och ta sig!
 
Neej, åter till mat! Nu kommer ett vintips och ett salladstips!
Ett gott rosé som mannen köpte och vi drack det till grillatkött och sallad. Ett rosévin åt det lite orangea hållet!
 
Melon o fetaostsallad -så gott till grillat! Man kan också ha i lite ruccola om man vill!
Ciao så länge!
Njut av sommaren som äntligen är här!
 
 

Sommar i Stockholm.....äntligen!

Dags för en tur på stan med vänner i lördags. Vi hittade till utsikten uppe på Monteliusvägen i år igen efter nåt vattenhål på vägen!
Vår utsikt uppe från Monteliusvägen på söder....
 
Vi, på söders mysigaste Pub enligt mig: The Bishop Arms
 
Hela glada gänget!
 
Efter en söderpromenad var det dags för mat! Vi tog bussen från slussen upp till Norrabantorget och Monks, ett bryggeri som i vanliga fall har musslor....men inte den här kvällen men det gick ingen nöd på oss. Vi åt gott och mycket mat allihop! 
Min goda fisk och skaldjursgryta!
 
Efter en god middag blev det några stop till bla på mysiga puben The queens head på Drottninggatan! En sån skön sommarkväll det blev i vår mysiga stad....vi har ju verkligen längtat efter -sommarstockholm!
 
TACK för en supertrevlig kväll kära vänner!!!!
 

RSS 2.0