Liten melonskola och god semestermat!

 
 
 
Vi har det gott här ute på ön. Ett litet bryggprojekt lunkar på! Tack alla deltagare!
Lennart, Stefan och Martin bygger brygga....
 
Cantaloupemelon och Serranoskinka
 
Goda meloner har vi ätit, bl a en jättegod förrätt som Vivven o Lasse bjöd på: Melon och Serranoskinka! Superbra förrätt men också god sommarmat. Denna rätt ledde till diskusioner....vilken melon var det egentligen vi åt? Så nedan följer ett litet inlägg som kanske kan vara till nån ledning!
 
Cantaloupemelon och Galiamelon!
 
 
 
Liten melonskola
(Fakta från ICA Maxi Torslanda)
 
Vattenmelon Vattenmelon
Vattenmelonerna har sprött och krispigt fruktkött, söt smak med viss syrlighet. Vattenmeloner med kärnor har mer smak än de kärnfria varianterna och ju större en vattenmelon är desto bättre smakar den. De populära kärnfria melonerna har ett spräckligt och randigt skal, med ett fåtal, tunna kärnor som går lätt att äta.
Honungsmelon

Honungsmelon
Är lätt spetsig i ändarna och har ett gult, glatt skal med längsgående fåror. Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med söt, fin smak.

Galiamelon

Galiamelon
En mycket smakrik, söt och aromatisk melon med skrovligt gult och grönt skal. Sorten ger ganska små storlekar i skördeutfallet, varför den passar utmärkt som hel portionsmelon. Färgen på fruktköttet varierar från krämvitt till ljusgrönt och konsistensen på fruktköttet är ganska fast. Galiamelon är en favorit hos barnen.

Cantaloupemelon

Cantaloupemelon
Har finmaskigt nät på skalet och fruktköttet kan vara antingen orange eller grönt. Melonen är väldigt aromatisk och smakrik. Den vanligaste storleken är 10-15 cm i diameter.

 Läste på Wikipedia att Galiamelonen är en typ av nätmelon så Nätmelon är alltså mer ett släkte än en enskild sort -som jag förstod det!

 
 
Bilden till vänster visar en favorit från Portugal: Melaõ branco = vit melon. Den är super fräsch -inte så söt! Ville passa på att visa den för den är inte så vanlig här i Sverige men om ni ser den i affären så köp en och ha till mat, i en sallad eller så!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nog om meloner och lite mer mat och dryck!
 
Joe och Lennarts underbara lunchomelett:
 
 
 Min favoritcider: Torr äpplecider!
 
Perfekta!
 
 Stefans vickning: Friterad camenbert, friterad persilja och lila blomkål...
 
Mefjärds Värdshus är igång!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Helen

Neee...nu e de dax att snart göra en lite utflykt neråt, så man får vara med och smaka på alla dessa läckerheter!!:)

Svar: Ni är alltid välkomna brydn!!!!
Therese

2012-08-02 @ 13:49:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0