Födelsedag i äppeltider

Våra äppelträd bär nu frukt i massor. En del grenar hänger ända ner i marken av äppeltyngden. Ja det har verkligen varit ett äppelår i år!

Vad bjuder man då på när mannen har födelsedagskalas om inte äppelpaj!

Härligt att träffa alla igen efter sommaren och underbart väder blev det så vi kunde sitta ute o fika! Än är det högsommarvärme i Svedala!

 

Våra underbara Transparent Blancheäpplen!

 

De är inte från Duvemåla men är dock från en Astrakan!

Trots äppelplockare når jag knappt......

En smulpaj är ju alltid gott! Kör med lite kokos i degen!

 

Skall prova dessa recept härnäst( eller möjligen ett annat marmeladrecept). Alltid gott med en marmelad som passar till smakrik ost och rödvin så det får det bli här framöver i höstrusket!

 

Bye bye!

Joe hälsar och tackar för alla gratulationer!

 

 


Västerbottenostpaj

Den här helgen spenderade vi i Roslagen med Mamma, Freddan, Micke o syrran med familj. Efter sista loppisen för säsongen i Grisslehamn med god lunch på restaurang Ångbåtsbryggan förberedde vi oss för en liten kräftskiva!

 

 

En paj med skinka och purjolök samt en med kantareller och gul lök. Med Västerbottenost förstås!

- Vinet uppe till vänster är ett Gewürtstraminer från Alsace -så gott! RESERVE HENNÿ ! 119 kr på bolaget

 

På min strand vid trampolinen växer det Havtornsbuskar som nu var fulla med mogna bär. Tänker nu googla på recept till Havtornsmarmelad. Få se om jag hinner plocka i år annars blir det till nästa!

Vacker och exotisk buske eller hur?!


Kräftor mmmmmmmmm!

Härliga kräftor och god ost mumsade vi också i oss uppe hos Helen o Micke. först gjorde vi ett besök på lokala puben i Stavre som ligger vid vattnet i ett litet, gulligt, timrat hus. Puben drivs ideellt av grannar i byn och där satt vi och myste framför en brasa och det var så skönt eftersom vi suttit ute tidigare och blivit lite ruggiga.....

Micke, Helen o Joe på Stavrepuben

Vi provade två olika tomatmarmelader som våra värdar fått i present. Urgoda till osten! Min favorit va en grön tomatmarmelad med vanilj. Kan tyckas underlig kombo men det funkade jättebra till ost och kräftor.

Kräftätarna, redo att hugga in!

 


Tacos el VAQUERO/ Helgrillad fläskkarré

Efter besök och övernattning i Dalarna drog vi vidare upp till Jämtland för att hälsa på Helen o Micke och för att kolla på deras nya kök!

Trevliga smakfulla dagar! Vi blev bl.a. Bjudna på tacos el vaquero och här kommer receptet på denna lång-grillrätt!

 

Jag som gör en salsa i det fina nya köket!

Favorit i repris: Koonunga Hill!

Cheers fina värdpar1


Besök på Carl Larssongården i Sundborn

Jag och mannen gjorde en liten roadtrip till Dalarna och Sundborn. Jag har så länge velat besöka den gården - och det var så kul att se och få en guidad tur runt i huset. Vi hade en riktigt bra guide och både Joe o jag kände historiens vingslag och var nöjda.

I Dalarna passade vi också på att besöka Nusnäs, där dalahästarna tillverkas och det var också kul att se.

Här kommer bilder från resan:

På väg in i Carl Larsson- och inte minst Karin Larssons hem. Helt klart föregångare när det gällder heminredning och föräldraskap! Jag blev imponerad av Karin som inte bara tog hand om hus, barn och man utan också själv var konstnär och innovativ inredare.

 

 

Dalahästtillverkning

 

 

 


Citronkaka med blå vallmofrö

Sonen är hemma igen efter sin semester i Portugal. Med i bagaget hem låg underbara portugalCITRONER! De är sååå goda och smakrika och stora - kolla skillnaden!
Var tvungen att baka nåt så jag provade att göra en kaka med vallmofrön i. (Recept från Rosendals trädgårdscafé ) Kakan ser inte mycket ut för världen men ack så god. Här kommer receptet:


175 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
skal och saft av 1 citron
¾ dl blå vallmofrön
2 dl vetemjöl
c:a 1 dl blå vallmofrön att bröa formen med

Klä en form ca 23 cm i diameter. Smöra formen och bröa den med vallmofrön. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner socker, ägg, citronskal- och saft och sist mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 180 ° i cirka 35 minuter.

 

På väg hem från ön efter en kanonvecka med god mat, samvaro med nära och kära och inte minst, underbara bad!!!!!

 

Hej då Mefjärd för denna gång....


Pulled pork

Här kommer receptet på en supergod pulled pork som vi kokade i 10 timmar!!!! Vi ställde t om klockan för att gå upp och stoppa in den i ugnen kl 9:00 på morgonen. Vad gör man inte för god mat!!

Vi åt med potatis och Kattas coleslaw till.....

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock.
Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén.
Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt karrén stå i minst 4 timmar. Efter en dryg timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk.
Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid. Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna.
Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något.
Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

 

 


Potatisskörd

Semestern rullar på här ute på ön. Vi har varit tvungna att proviantera lite grann och har hunnit äta gott på Ornö krog också. Kymmendö har fått stå för provianten även om deras sortiment börjar sina så här i slutet av semestrarna. Men potatis har vi inte behövt köpa ....den har vi bara grävt upp från landet. Ekologisk och närodlad! Här kommer några bilder från skörden och den goda sillunchen!


Fisksoppa

En tradition vi har här på Mefjärd är att göra en fisksoppa varje sommar. Helst med Hemfiskad fisk t ex abborre eller torsk men den här veckan har vi mest fått flundra och den är godare att röka.

Men Stefan hade underbara räkor med sig och kokade ihop en fond åt oss till basen i soppan.
Fonden gjordes på räkskal som frästes upp med lök, tomatpure och vitt vin. Sen silas den av och ställdes i kylen för lite senare användning.


Gazpacho

Blev så sugen att prova att göra min egen Gazpacho. Karsten gör en så god variant som han gav mig receptet på muntligen. Men det blev en egen variant av hans recept en Gazpacho utan tomat:

1 röd paprika
2 rostade paprikor (svärtade på grillen och sen skalade och urtagna)
1 vitlöksklyfta
1 gurka
1 kruka persilja
1 kruka basilika
1,5 gönsaksbuljongtärning
0,5dl vitvinsvinäger
Kör pulserande i matberedare.
Smaka sen av med salt, peppar och nån chiliolja eller cayennepeppar.

Kyl i kylskåp i några timmar servera i glas med några brödkrutonger till!


RSS 2.0