Oxfilé Provencale


Favoritosten: Gruyére och ett gott Riojavin

Lördagsmiddag
i "casa Weklund". Kocken lagade Oxfilé av finaste kvalitet i Per Morbergs tappning (se recept nedan). Jag åt tre portioner och bara njöt av alla goda smaker,  mycket vitlök och kryddor.

Vilken tur hockeyspelar-sonen med kamrat hade som kom lagom till middagen när de skulle skjutsa oss "medelålders" till lite festligheter efter middagen där vi verkligen dansade av oss all den goda maten. Tack för underbar mat och en rolig kväll!



I ugnen bubblade alla goda smaker ihop......

Ta da!!!

Recept på Oxfilé Provencale a la Per Morberg:
Antal portioner: 4
Ingredienser

700-800 g av mittbiten på oxfilén
6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Smör eller olja till stekning
Några knippor av färska örter tex timjan, persilja

Vitlöksmör
150 150 g smör, rumstempererat
4-5 4-5 st vitlöksklyftor, pressade
Några droppar pressad citron
Salt, efter smak
Nymalen svart- eller vitpeppar, eller en blandning av dem bägge
0.5 0.5 dl persilja, hackad

Gör så här

1. Vitlökssmör
”Mortla" eller pressa vitlöksklyftorna.

2. Blanda alla ingredienser.

3. Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.

4. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

5. Potatis
Skala och skiva potatisen i cirka 5 millimeter tjocka skivor.

6. Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.

7. Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.

8. Oxfilé
Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.

9. Bryn i en panna runt om.

10. Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.

11. Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.

12. Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.

13. Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.

14. Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.

15. Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.

 



Vardagsbröd!

Har bakat mycket bröd på sista tiden. Dels för att det är så gott men också nyttigt - inga transfetter i hembakat inte! Här kommer ett recept på Filmjölkslimpa. Alla mjölsorter kan bytas ut mot andra efter tycke och smak!

Försök 1

Det här brödet har samma recept som det nedan men jag hade torkade aprikoser och hasselnötter i och inga brödkryddor- helt ok men försök 2 blev godare.

Försök 2




Recept:

6 dl dinkelmjöl
6 dl rågmjöl
½dl linfrön
100g hasselnötter
2 rivna äpplen
0,75 msk brödkryddor
4 tsk bikarbonat
½tsk flingsalt
1 l filmjölk
½ dl sirap
1 näve solrosfrön eller 2 till toppen av limporna (häller man solrosfrön i smeten blir de gröna!)

Blanda alla torra ingredienser häll sen på fil och sirap rör eller kör i assistent. Häll ner i 2 1½l formar som är smorda och mjölade. Toppa limporna med lite solrosfrön!

Spice up your life.....


Mitt afterworksällskap denna fredagskväll var Felicias charmknoppa:Tindra! Familjen jobbade sent eller sportade så då fick Tindra sällskapa med mig....ganska lugnt o skönt faktiskt! Ett litet glas rödvin och macadamianötter till mig och en kalkonskiva till Tindra!


Ett efterlängtat paket låg och väntade i brevlådan när jag kom hem från jobbet. Nämligen kryddor och diverse bakattiraljer från Borgeby kryddgård
Alla kryddpåsar ca 10 kr och te runt 20 kr är bra priser tycker jag.





Banan och smultronessens. Ska jag prova i milkshake och topping tilltårtor eller muffins.


Vackert på min önskelista

Vackert från Orrefors. Surfade runt en stund och hittade dessa olika kristallskålar från Orrefors, perfekta att ställa en vinflaska i -så snyggt! Blev inspirerad av Maria Montazamis snygga glass coaster och har sedan dess letat efter ett eget. Sen såg jag några av de här modellerna på Outleten i Gustavsberg härom veckan.......och har gått och tänkt på dem ett tag.
Nu ska jag bara bestämma mig för vilken.......Jag har en favorit men vilken tycker ni?

I-landsproblem -jag vet men jag älskar att ha vackra sker omkring mig. Förhoppningsvis påverkar de mig positivt så att man blir en godare människa mot sin omgivning! Blink blink!

(Alla dessa modeller är designade av Jan Johansson på Orrefors)
Nr1

Nr 2

Nr3

Nr 4
Nr 5

Vintips till helgen

Carl Jans vintips




2009 Schmitt Söhne Grauer Burgunder

Nummer 98100 på Systembolaget


Druvan i detta vin, Grauer Burgunder, känner dem flesta igen under sitt franska namn Pinot Gris. Men i detta tyska vita vin går den under sitt tyska namn. Servera vinet svalt till fisk- och skaldjursrätter eller till en ostpaj.

Doft: Nyanserad, fruktig, aningen kryddig doft med inslag av äpplen, honung, ananas och vita blommor.

Smak: Torr, fruktig, aningen kryddig smak med inslag av äpplen, honung, ananas och grapefrukt.

Pris: 89 kr

Jag tänker nog själv sippa lite på det här vita vinet....Pinot gris druvan (tips från Syster Yster) har blivit lite av en favorit just nu.

Låter det inte läskande och fräscht?!

******************************************************************

2008  Next of Kin Cabernet Sauvignon

Nummer 94973 på Systembolaget

Detta kraftfulla röda vin kommer från Margret River i Western Australia ungefär 20 mil söder om staden Perth. Servera gärna vinet till oxfilé provencale eller till en inte alltför kraftiga hårdostar.

Doft: Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, eukalyptus, blåbär och örter.

Smak: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, lakrits och grön paprika.

Pris: 97 kr

Helt klart värt att pröva. Inspirerande beskrivningar av Carl Jan på SverigesRadio P4 hos Lotta Bromé.


Alla hjärtansdag-lax



Som vanligt i familjen Skoglund äter vi med sallad och bönor à la GI! 


Recept på Lax i ostsås


4 st tinade laxfiléer
1 liten finstrimlad purjo
3 dl matlagn grädde
100-150 gr ost (jag tog gorgonzola)
1 näve pinjenötter

Lägg purjon i botten på en ugnsfast form. Lägg i fiskfiléerna och krydda med salt och citronpeppar.
Smält ner osten i grädden och häll över fisken. Strö över pinjenötter! Ställ in i 175gr ca 15-20 min. Servera med sallad och potatis eller ris.
Enjoy!


Ha en trevlig Alla hjärtans dag!



Min snälle man som gör Alla hjärtansdagsmys för fåglarna! Pulsade ut genom hög snö för att hänga upp fågelmat i äppelträdet. ♥

Lördagsmiddag på GRILL


Resturang Grill på Drottninggatan 89. Drivs av kockarna Melker Andersson och Danyel Couet samt Björn Wallentin.
Vi åt en god middag här efter den härliga föreställningen: "Riktiga män" på Maximteatern. -Super bra och rolig!!!!

Som alltid konstaterar jag att jag behöver en ny kamera -fotar just nu med mobilen. Dessa bilder gör verkligen inte rättvisa åt all den goda maten vi beställde in men är bättre än ingenting. Dessutom är det ibland lite pinsamt att fota på resturang har jag börjat tycka.

Joes mat BBQ grillad oxkarre med tortillasbröd, guacamole, salsa fresca och cheddarost samt gräddfil. En riktig höjdare där köttet var så välsmakande och tillbehören perfekta till.


Mitt grillspett ser inte mycket ut för världen MEN det var så gott och fint kött med en bakad potatis och vitlökssås till- Köttet i denna rätt hamnade på topp 2 i mitt liv hittills.
Tillmaten drack vi ett Ripassovin: Zenato Ripassa -Så gott!(Finns på Systembolaget!)


En helt underbar cheesecake som absolut höjdes av clementinslushen -helt suverän!!!


Joes glace au four. Under marängen gömde sig sockerkaka, glass och jordgubbar.


"The gang" -mätta och belåtna, hit kommer vi tillbaka. Tack för en super trevlig kväll Mamma och Freddan!!!!
Resturang Grill får absolut MVG+ av mig!Både miljön, personalen och maten var super.♥



Chili- o chipotlemiddag

Provade att göra heta köttfärsbiffar med vitlök, chili, chipotletabasco, finhackad röd paprika,cayennepeppar och riven parmesan! Till detta, i sann GI-anda, blev det en bönsallad med vitabönor i en hemkokt tomatsås. För lite extra protein:  Keso chili chipotle.  Parmesanen i biffarna gjorde dem saftigare än de ser ut på fotot. Helt ok onsdagsmiddag faktiskt!




Stora vita bönor i hemkokt tomatsås + italienska örter. Gott!!!!


Två goda produkter med chipotlechili!!

Fyra sallader...


En god sallad på ruccola, cocktailtomater, rödlök, parmesanost, Pruciutto- eller Serranoskinka och balsamvinäger. En matig sallad som går bra som både tillbehör och huvudrätt.


Avocadosallad  med Siciliansk salladsmix(påssallad) mycket avocado, röd paprika, tomater och en vinägrettedressing med citron.


Bönsallad med kidneybönor, kikärtor, rödlök, persilja, olivolja och balsamvinäger

Nästa sallad jag tänker prova är denna som jag hittade på recept.nu


Ingredienser
1.5 1.5 dl kokta kidneybönor
1.5 1.5 dl kokta små vita bönor
0.3 0.3 st gurka
1 1 st röd paprika
1 1 st grön paprika
0.5 0.5 dl hackad bladpersilja

Dressing
2 2 msk ajvar relish mild
1 1 msk vitvinsvinäger
1 1 tsk honung
0.5 0.5 tsk sambal oelek
2 2 msk olivolja
salt

Knytkalas i casa Skoglund


Mojito på dunk! Hör och häpna vad de hittar på! Men den var god. En super fräsch aperitif som Joe hittade på Finlandsbåten. Vi la bara till mycket lime och is. Inte farligt stark heller bara 12,5%! En klar favorit till sommaren!


Hors d´oevremästaren bjöd på 4 olika snittar:



Nr 1. Mördegsinbakad röra med bl a räkor &wasabi.
Nr2. Parmesanflarn med kvittenmarmelad
Nr3. Mördegsinbakad chèvre med kalamata oliver
Nr4. Oströra på mörkt bröd med fikon!
Alla snittar gick hem hos gänget -nästan onödigt goda!!!!!!!!Recept inväntas från kreatören!

Sen dags för Thaigrytor till huvudrätt. Alla ingredienser inhandlades  i Liljeholmens galleria. På super fräscha Ica kvantum och Thailaan, thaibutik. På Thailaan var de otroligt hjälpsamma när vi beskrev att vi ville tillaga en rätt med holy basil, Thailands heliga basilika. Även om vi hade lite svårt att förstå expeditens tolkning av ordet gryta så fick vi matnyttiga tips om om ingredienser till vår rätt. Hon rekomenderade vitlök, chili, ostronsås, soya och holy basil. Vi la på eget bevåg till färsk peppar och olika grönsaker- det blev både gott och dekorativt.

Thaiingredienser                              Broccoli, morötter, paprika o färsk peppar!

Vi hade både fläskfilé och lövbiff i grytan. Fräscht med alla goda grönsker och basilikan.

Den andra grytan var en mer mainstream-thaigryta med kyckling i rödcurry, cocosmjölk och grönsaker.

Här står jag och rör i rödcurrygrytan. En aning hot kanske den blev.......

Lite bilder från kvällen:





Kusinerna Sagabaga o Nanne


Wille och Joe kom senare efter bortamatch mot Spånga. FIK vann med 4 -0! Jihooo och sonen hel ännu mer jihooo!


Till dessert ........


.......Kattas Tiramisu mmmmums! Efter Leilas Lindholms recept som finns här!
Men istället för Marsalavin tog Katta Kaffe med lite mörk rom i! Super gott!

Tiramisu betyder för övrigt : "pigga upp mig" (eg -dra upp mig) och vi blev nog uppiggade av den desserten och med lite goda drycker till! Conjac och Sauterne-vin.



Middagen avslutades med ett gäng goda ostar och ett röttvin: 
Villa Antorini, ett gott Italienskt vin.


TACK för en trevlig kväll!!! ♥ Välkomna tillbaka!

Vardagsgryta och recept på bönsallad

Vardagsgryta på Älgskav. Vi fuskade och köpte ARLAs matlagningsgrädde med smak av kantarell och champinjon : Skogssvampspanna. Den funkade riktigt bra.

Jag fräste upp purjolök och sedan lite zuccini blandade ner det i det brynta älgskavet och i med 1 buljongtärning och lite vatten. Sen i med den smaksatta grädden för att "bubbla ihop". Sist lite paprika för att få lite färg och krunch~.





När det sen var dags och äta såg det rätt tomt ut vid bordet. Hela familjen var o tränade utom jag! Man e van!
Men efter ett tag fick jag lite sällskap och beröm över maten, från mannen och senare dottern! Kul att prova nåt nytt som är snabbt- och lättlagat men ändå gott



Ännu en GI-middag eftersom vi åt med sallad och bönor. Det hade varit gott med lite ris till men men......

Recept på Joes bönsallad:

1 burk (sköljda) canollibönor
1 burk kikärtor
1 filéad citron
½-1 finhackad rödlök
Lite olivolja och en skvätt rödvinsvinäger
Flingsalt
Låt dra i kylen några timmar innan servering!





RSS 2.0