Oxfilé Provencale


Favoritosten: Gruyére och ett gott Riojavin

Lördagsmiddag
i "casa Weklund". Kocken lagade Oxfilé av finaste kvalitet i Per Morbergs tappning (se recept nedan). Jag åt tre portioner och bara njöt av alla goda smaker,  mycket vitlök och kryddor.

Vilken tur hockeyspelar-sonen med kamrat hade som kom lagom till middagen när de skulle skjutsa oss "medelålders" till lite festligheter efter middagen där vi verkligen dansade av oss all den goda maten. Tack för underbar mat och en rolig kväll!



I ugnen bubblade alla goda smaker ihop......

Ta da!!!

Recept på Oxfilé Provencale a la Per Morberg:
Antal portioner: 4
Ingredienser

700-800 g av mittbiten på oxfilén
6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Smör eller olja till stekning
Några knippor av färska örter tex timjan, persilja

Vitlöksmör
150 150 g smör, rumstempererat
4-5 4-5 st vitlöksklyftor, pressade
Några droppar pressad citron
Salt, efter smak
Nymalen svart- eller vitpeppar, eller en blandning av dem bägge
0.5 0.5 dl persilja, hackad

Gör så här

1. Vitlökssmör
”Mortla" eller pressa vitlöksklyftorna.

2. Blanda alla ingredienser.

3. Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.

4. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

5. Potatis
Skala och skiva potatisen i cirka 5 millimeter tjocka skivor.

6. Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.

7. Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.

8. Oxfilé
Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.

9. Bryn i en panna runt om.

10. Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.

11. Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.

12. Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.

13. Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.

14. Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.

15. Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0