Höstmys, brödtips och reselängtan!

Hösten är här på riktigt! Ganska kallt om dagarna nu faktiskt. Igår kväll värmde mannen och jag oss med ett relaxbad i Svedmyrabadets 34 gradiga vatten -Härligt och sen en bastu på det! Idag fick jag värma mig med en sprakande brasa istället här hemma!
Höstmys ikväll! Premiär för eldandet....
 
Nu måste jag tipsa om ett supergott bröd! Jag åt det hos Pappa i somras och blev så glad när jag hittade det på BEA ica kvantum i Svedmyra! Stora runda brödkakor som smakar lite som fincrisp men är lite tjockare!
Revittyä kuivaa ruisleipää!
 
Nu är det bara två dagar kvar innan vi styr kosan mot Portugal! Ska bli så skönt med semester!!!!!
Detta är något av det jag längtar efter:
Tata bloggen! Återkommer snart med lite semesterpics och att det blir matpics är en självklarhet!
 
 
 
 
 
 

Middag i Skarpnäck o Söndagsmiddag med Exotisk fläskfilégratin

 
Ännu en helg har sprungit förbi i rasande fart. Mannen har jobbat hela helgen, dottern har pluggat och sonen spelat hockey! Själv har jag städat garderoben och umgåtts med div familjemedlemmar och vi har fått god middag i gott sällskap, på lördageskvällen av Annsan,Micke o Kia!
Kias goda grönsaksgratin med tre sorters ost: Chèvre, grevé och prästost.
Till gratinen åt vi kyckling och god sallad! Jättegott!
 
En liten Limoncello slank också ner på maten! Slurp....syrligt o gott!
 
Mamma och Freddan var här och fikade idag  vi lyxade till det och mumsade i oss lite bakelser!
 
 
 
Exotisk fläskfilégratin med ris blev söndagens middag
Här kommer receptet:
Exotisk fläskfilé
150 gr bacon
500 gr fläskfilé
salt/svartpeppar
2-3 bananer
1 burk mandarinklyftor
3 dl matlagningsgrädde
3 tsk curry
3 msk mango chutney
1 pressad vitlöksklyfta
 
Gör så här:
Skär filén i skivor. Stek dem i stekpanna och salt och peppra.
Lägg köttet i ugnsäker form. Klipp baconen i bitar och stek
dem knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
Skiva bananerna och låt mandarinklyftorna rinna av. Fördela
över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök.
Häll blandningen över köttet. Gratinera i mitten av ugnen i 20 min.
Servera med ris och en härlig sallad!
-Jag gjorde tredubbelsats och delade upp det i två formar!
(Receptet är från Gourmetmorsan)
 
Dottern gillar inte bananer i mat så det fick bli en form utan bananer.....
 
 
 
En lätt och god rätt som verkade vara uppskattad av hela la Familia
 
Mamma o Fred bjöd på vinet. Detta goda Rioja har Freddan beställt hem till dörren tillsammans med 11 andra goda viner! Bekvämt!!!
 
Sedan blev det Solsian som för närvarande står på dagordningen för Söndagsmiddagarna!
 
Tack för ikväll och nu börjar nedräkningen. Skall bara jobba 4 dagar till för på fredag åker vi till PORTUGAL!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Enkel biffstroganoff och laxrätt plus ett fynd!

 
 
Biffstroganoff på köttfärs
 
Blev så sugen på Biffstroganoff häromdagen men hade inget kött hemma så jag provade med köttfärs och det blev helt ok! Biffstroganoff var min älsklingsrätt i skolan när jag var yngre och jag ville få till just den smaken och jag tycker att jag lyckades rätt bra.
Jag fräste köttfärsen i olja med lök riven och hackad samt tomatpuré. Hällde sen på vatten och oxfond och lät bubbla ihop med lite kryddor bl a svartpeppar och paprikapulver. Sen i med gräddfil och smaka av med Dijonsenap.
 
Fredagsmiddagen blev lax iugn med tomat och saffrans crème fraiche och räkor....
 
Har äntligen hittat ett underlägg till vinflaskor -som jag letat efter! Hittade denna på Indiska för 99kr Åh vad jag gillar den!!♥
 
Mitt fina underlägg från Indiska som egentligen är en ljusstake till blockljus!
 
 
 
 
 

Lilla julafton!?

 
 Snäll familj och snälla vänner man har som köper presenter till oss när de är ute och reser!
Stefan har jobbat på Iralnd och kom tillbaks med detta till mig och Joe:
Hp-sås med guinness,  Irlänsk, torr cider och senap med guinness
Tack!!!!
 
Hp- sauce är ju en tradition till Pyttipannan i min familj. Pappa har introducerat denna Brittiska klassiker och:
I like! -det är väl mina gener antar jag! Men på Mefjärd njuter nästan alla av HP-sauce!
Originalet -men nu skall det bli spännande att prova med Guinnessmak!
 
Svärisarna tog en liten hösttripp till Gotland och hade med sig massor med teer till oss! Perfekt för oss som dricker te varje kväll! Tackar!
Teer från KRÄNKU i Visby.
 
Lite blommande kärleksört i trädgårn just nu!
 

Oktoberfest & Apfelstrudel

 
I helgen som var blev vi bjudna på Oktoberfest av Katta o Håkan. Hela menyn gick i oktoberfestens tecken. Olika korvar, potatissallad, saur kraut och naturligtvis: ÖL!
 
Jag blev ombedd att göra efterrätten som självklart måste bli en apfelstrudel!
Sist jag gjorde en apfelstrudel hade vi just varit i Wien och ätit sjukt goda sådana med vispgrädde. Jag var alltså väldigt inspirerad men jag använde mig då av filodeg och den blev lite hård och för frasig. Denna gång beslutade jag mig för att prova smördeg -och det blev mycket bättre!
Oktober-festglada-gänget! (Instagram)
 
Ein Prosit, ein prosit sjöngs glatt runt bordet!
 
Skål! - Prost!
 
 
Två gossar lite grann i tyrolerhatten!
 
Gretchen und Heinz...
 
Dags för dessert:
Apfelstrudel med mandelspån
 
Jag gjorde två olika fyllningar en med mer citron och en med mandelmassa
 
Recept på min strudel:
8 st smördegsplattor
12 skalade äpplen hackade i kuber
(pressa över lite citron medan ni hackar så de håller sig fina i färgen)
2 dl socker
pressad citron och citronzest
riven mandelmassa(drygt ½ liten rulle)
russin
flagad mandel
Dela äppelbitarna i två skålar. Häll i socker i båda 1 dl per fyllning. Häll i russin efter smak
(jag tar bara några för syns skull -gillar inte russin så värst mycket).
Blanda ner riven mandelmassa i den ena och rivet citronskal och saft i den andra. Blanda och smaka av med socker så det inte blir föör syrligt!
 
Kavla ut 2 smördegsplattor så de kavlas ihop och blir till en rektangel. Lägg en sträng med fyllning i mitten av den utkavlade plattan.( Fyllningen delas upp på fyra utkavlade mördegsplattor, två av var smak). Rulla ihop och lägg på bakplåtspapper. Pensla med smör och strö över flagad mandel på dem med mandelmassa i.
Grädda i 200gr ca 10 - 15 min.
Pudra över florsocker när strudeln kallnat och servera med lättvispad grädde!
 
 
 
 
 

RSS 2.0