Oktoberfest & Apfelstrudel

 
I helgen som var blev vi bjudna på Oktoberfest av Katta o Håkan. Hela menyn gick i oktoberfestens tecken. Olika korvar, potatissallad, saur kraut och naturligtvis: ÖL!
 
Jag blev ombedd att göra efterrätten som självklart måste bli en apfelstrudel!
Sist jag gjorde en apfelstrudel hade vi just varit i Wien och ätit sjukt goda sådana med vispgrädde. Jag var alltså väldigt inspirerad men jag använde mig då av filodeg och den blev lite hård och för frasig. Denna gång beslutade jag mig för att prova smördeg -och det blev mycket bättre!
Oktober-festglada-gänget! (Instagram)
 
Ein Prosit, ein prosit sjöngs glatt runt bordet!
 
Skål! - Prost!
 
 
Två gossar lite grann i tyrolerhatten!
 
Gretchen und Heinz...
 
Dags för dessert:
Apfelstrudel med mandelspån
 
Jag gjorde två olika fyllningar en med mer citron och en med mandelmassa
 
Recept på min strudel:
8 st smördegsplattor
12 skalade äpplen hackade i kuber
(pressa över lite citron medan ni hackar så de håller sig fina i färgen)
2 dl socker
pressad citron och citronzest
riven mandelmassa(drygt ½ liten rulle)
russin
flagad mandel
Dela äppelbitarna i två skålar. Häll i socker i båda 1 dl per fyllning. Häll i russin efter smak
(jag tar bara några för syns skull -gillar inte russin så värst mycket).
Blanda ner riven mandelmassa i den ena och rivet citronskal och saft i den andra. Blanda och smaka av med socker så det inte blir föör syrligt!
 
Kavla ut 2 smördegsplattor så de kavlas ihop och blir till en rektangel. Lägg en sträng med fyllning i mitten av den utkavlade plattan.( Fyllningen delas upp på fyra utkavlade mördegsplattor, två av var smak). Rulla ihop och lägg på bakplåtspapper. Pensla med smör och strö över flagad mandel på dem med mandelmassa i.
Grädda i 200gr ca 10 - 15 min.
Pudra över florsocker när strudeln kallnat och servera med lättvispad grädde!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0