Moules marinièrs /Musslor i vittvin

 Härliga höst! Känns som man bara vill sitta inne och kura med tända ljus, god mat och vin tillsammans med familj och vänner.
Vi kurade tillsammans med fam Karlquist förra helgen och det smarrades på musslor minsann! Nedan följer receptet som Katta använde!
GOTT!
Vår stora förrätt som bestod av musslor Marinièrs, skagenröra, bröd, pommes frites och aioli!
 
Moules Marinièrs
 
  • 1 kg musslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl gott vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär (valfritt)
  • 2 dl vispgrädde (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • en nypa timjan (valfritt)
  • Hackad persilja att garnera med

Tillagning:

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
  2. Skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök. Rensa, skölj, dela och finhacka purjolöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull.
  4. Häll i oljan och musslorna. Fräs i någon minut. Rör om och häll i vinet, löken, grädden, lagerbladet samt lite timjan, salt och vitpeppar. 
  5. Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig, ca 5 minuter.
  6. Lyft upp musslorna med hålslev.
  7. Koka musselspadet ett par minuter till och tillsätt sedan vispgrädden.
  8. Smaka av med salt.
  9. Låt sjuda 2 min och lägg sedan i musslorna igen och rör om försiktigt.
  10. Servera de vinkokta musslorna i skålar och strö över hackad persilja. Ha gärna en tom skål bredvid för skalen. En våtservett eller skål med citronvatten att torka sig med är bra efter de smaskiga musslorna.
(Recept från receptfavoriten.se)
 
Sedan blev det en grillad köttbit på det! Håkan och Joe stod ute i mörkret och grillade men nu var det nog sista grillningen på ett tag!
 
 
Har dessutom haft höstmys med gulliga Tindra i helgen. Vi var på långpromenad i det fina höstvädret och sen kunde man med gott samvete vara inne och mysa! Läsa en bok och klappa på en hund -det är relax det!
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0