Lite historia om glögg!

Historien om glögg!

Glögg= Det vin som förr smaksattes med olika kryddor för att dölja ålderskrämpor, och sedan glödgades för att hålla kylan borta, har blivit en av våra starkaste dryckestraditioner.
Förr drack man glögg i både slott och koja, eftersom kung Bore inte gjorde undantag för någon före centralvärmens tid. I dag är det varmt och skönt i hemmen, men det verkar alltså inte traditionen bry sig om – glöggen är lika aktuell som någonsin.

Varm glögg med två syften - värma och krydda
På den gamla goda tiden hade uppvärmningen av glöggen två syften. Förutom att tina upp frusna lemmar var den nödvändig för att dra smaken ur kryddorna. Numera är all glögg färdigkryddad när den tappas på flaska, men innan den bekvämligheten blev vardag var man tvungen att tillsätta kryddorna själv, och den som slarvade med uppvärmningen fick nöja sig med en tämligen smaklös brygd.

De ingående kryddorna var ursprungligen många men blev efter hand allt färre, och numera räknar vi normalt tre eller fyra. Vanligast är kryddnejlika, ingefära och kardemumma, men pomerans och muskot är inte heller ovanliga smaksättare. De flesta tycks tro att också kanel är en omistlig ingrediens i klassisk glögg. Så är det inte. Visst ingår den i många sorter, men ofta är det nog de allestädes närvarande pepparkakorna som förvillar smaklökarna. (Taget från Systembolagets egen hemsida)

Nu är alltså årets blossasmak tillgänglig på systembolaget. Ska bli urspännande att prova eftersom jag älskar saffran!!!!♥


Kommentarer
Postat av: stefan

Mums måste provas snarast :)

Stefan

2010-10-08 @ 10:52:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0